Özge Kizir

CTP’nin garantörlük ve Türk askerinin adadan çekilme konusundaki duruşunun net olduğunu belirten Muhittin Özsağlam, “Partimizin garantiler konusundaki görüşü nettir. Kıbrıs Türk halkının hassasiyetine önem veriyoruz. Bir uluslararası anlaşma tek taraflı bozulmaz” dedi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Dışilişkiler Sekreteri Muhittin Tolga Özsağlam, New York’ta yaşanan gelişmeleri Haberal Kıbrıslı gazetesine değerlendirdi. New York görüşmelerinden çok büyük bir beklenti içerisinde olmadığını belirten Özsağlam, yoğunlaştırılmış müzakerelere devam edileceğini ifade etti. Özsağlam, “Açıkçası New York görüşmelerinden çok büyük beklentim yoktu. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da New York’a gitmeden önce ‘bir mucize beklenmesin’ şeklinde bir ifadede bulunmuştu. Bu bakımdan sonuç çok sürpriz değil. Çok belirgin bir durum yok. Yoğunlaştırılmış müzakerelere devam edilecek” şeklinde konuştu.

“Belirgin olsaydı daha iyi olurdu diye düşünüyorum”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in New York görüşmelerindeki açıklamalarını değerlendiren Özsağlam, “Takvim ve yol haritası daha belirgin olsaydı daha iyi olurdu diye düşünüyorum. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da diplomatik misyonu gereği yapılması gereken bir açıklama yaptı. Abartılı veya aşırı pozitif çıkarımlarda bulunulacak bir açıklaması yok” ifadesini kullandı. 

“Başka bahara kalır”

Müzakere konusunda doğal bir takvimin olduğunu ifade eden Özsağlam, “Asında doğal bir takvim var o da 2016 sonu. 2016 yılının sonuna kadar bir çözüm olmazsa bu iş başka bahara kalır ve parametreler değişirken, çözüm yöntemlerinde de değişiklikler olabilir. Bu doğanın bir gerçeğidir” dedi.

“Bir uluslararası antlaşma tek taraflı bozulamaz”

CTP’nin garantörlük, Türk askerinin adadan çekilme konusundaki duruşunun net olduğunu belirten Özsağlam, “Partimizin garantiler konusundaki görüşü nettir. Kıbrıs Türk halkının hassasiyetine önem veriyoruz. Bununla birlikte garantörlük konusunda Türkiye, Birleşik Krallık ve Yunanistan’ın garantör ülkeler olarak alacakları kararlar önemlidir. Bir uluslararası antlaşma tek taraflı bozulamaz. Pacta Sunt Servanda (Ahde Vefa) ilkesi vardır. Elbette Rebus SicStantibus da var; yani şartların değişimi vs. Bunu şu anda tüm taraflar da dikkate almaktadır” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin süreçteki yaklaşımını dışlamak mümkün değil, bunu Kıbrıs Rum liderliği de bilmeli...”

Beşli bir zirvede Garantiler ve Güvenlik konusunun ele alınacağına dikkat çeken Özsağlam, “Beşli bir zirvede Garantiler ve Güvenlik konusu ele alınacaktır. Eğer diğer konularda bir anlaşma sağlanırsa... Açık ve net bir durum söz konusu. Türkiye’nin süreçteki yaklaşımını dışlamak mümkün değil. Bunu Kıbrıs Rum liderliği de bilmeli... Bu süreçte 5 tarafın olduğu unutulmamalı... Ancak esasen TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da dediği gibi iki toplumun birlikte yaşayacakları gerçeğinden hareketle hassasiyetler dikkate alınmalı” ifadesini kullandı.