CTP Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Özsağlam CTP’yi temsilen Angola’nın başkenti Luanda’da düzenlenen Sosyalist Enternasyonal toplantısına katıldı.

Burada bir konuşma yapan ve Kıbrıs sorununda gelinen son aşamayı değerlendiren Özsağlam, “Akdeniz’de kaos ortamı yaşandığından” da bahsetti.

Dünyada şu an birçok sorun olduğunu ifade eden Özsağlam, etnik uyuşmazlıklar, savaşlar, terörizm ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin bu sorunlardan yalnızca birkaçı olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununun da bu sorunlardan bir tanesi olduğuna vurgu yapan Özsağlam, hem Kıbrıslı Türklerin hem de Kıbrıslı Rumların geçmişte birçok acılar yaşadıklarını anlattı. Bugünlerde ise Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin arasında yürütülen bir müzakere süreci olduğunu anımsatan Özsağlam, CTP olarak iki toplumlu iki kesimli bir federal devletin kurulmasına destek verdiklerini ifade etti.

Buna rağmen sürecin yavaş ilerlediğine dikkat çeken Özsağlam, güven yaratıcı önlemlerin de hayata geçirilemediğinin gözden kaçmadığını söyledi.

MÜLTECİ SORUNU

Akdeniz’de Kıbrıs sorununun yanı sıra mülteci krizinin de baş gösterdiğini işaret eden Özsağlam, birçok insanın çatışma bölgelerinden kaçabilmek için denizde hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Kıbrıs sorununun varlığından dolayı mülteci – sığınmacı dramına ilişkin yeterli ve etkili önlemler alamadıklarını belirten Özsağlam, Kıbrıs’ta her iki tarafa da mülteci dramına ilişkin işbirliği yapma çağrısı yapılması gerektiğinin altını çizdi. Özsağlam, bunun güven yaratıcı önlemlerin bir boyutu olduğunu dile getirdi.

TERÖRİZM CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTI

Terörizmin dünyada çok ciddi boyutlara ulaşan bir sorun olduğunu ifade eden Özsağlam, terörizmin kaynaklarının kesilmesi gerektiğini vurguladı ve özellikle bazı batılı ülkeler ve kurumların Suriye – Irak gibi konularda pozisyonlarını yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini anlattı.

Ülkelerin iç işlerine, güç kullanarak veya bazı gruplara güç bağlamında destek vererek sorunların çözülemeyeceğini ifade eden Özsağlam, gelir dağılımındaki adaletsizliği gidermek ve demokrasi için dünya genelinde mücadelenin devam etmesi gerektiğini belirtti.