Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Merkez Yönetim Kurulu üyesi avukat Ayşe Öztabay, Gazimağusa Polis Müdürlüğü’nde gözaltında bulunan bir kişinin hayatını kaybetmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, konuyla ilgili soruşturma açılması gerektiğini vurguladı.

TDP’den yapılan açıklamaya göre, karakolda yaşanan her olayın polis nezaretinde gerçekleştiğini ve polisin sorumluluğunda olduğunu belirten Öztabay, “Gözetim altında ‘intihar’ olmaz, ancak ‘ihmal’ olur. Bu durumun sorumlularının bulunması ve gerekenlerin yapılması gerekmektedir. TDP olarak bu olayın takipçisi olacağız. Büyük bir acı ile sonuçlanan bu ihmalin, devletin umursamazlığına dönüşmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

“ENDİŞE VERİCİ”

Halkın huzur ve güvenliğini sağlayan Polis teşkilatının, insan hakkı ihlalleri iddialarıyla en çok eleştirilen kurumlar arasında olduğunu savunan Öztabay, bu konuda devlet politikası üretilerek, farkındalığın artırılmasının, eğitimler ve modern suçla mücadele yöntemlerinin geliştirilmesinin, sosyal hukuk devletinin en önemli unsurlarından olduğunu kaydetti.

Yasaların uygulanmasını sağlamak amacıyla yetkili polis mensuplarının da insan hakları olgusunu içselleştirerek, bu doğrultuda hareket etmesinin en temel noktalardan biri olduğunu belirten Ayşe Öztabay, gözaltı sürecinde görev alan tüm personelin de tutuklunun yaşam hakkını koruması için üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı.

Öztabay, “Görevlilerin bu olaylarda sorumluluğunun olup olmadığının açığa çıkması için idari ve adli soruşturma başlatılmalı ve soruşturmaların neticeleri şeffaflık ilkesi gereği kamuoyu ile paylaşılmalıdır” dedi.