Özge Kizir

Üniversite sınavlarında bazı bölümlere talebin fazla olması, üniversiteli işsizler ordusunun her geçen gün daha da artmasına neden oluyor. Birçok ülkede teknik bölümlerin tercihinin özendirilmesi adına çalışmalar yapılırken, KKTC’de de ihtiyaç fazlası ve açık bulunan bölümler tespit edilip, öğrencilere anlatılıyor. 

Yükseköğrenim Dış İlişkiler Müdürü Ziya Öztürkler, dikkatli ve bilinçli tercih yapmanın önemini vurguladı. “Üniversite adaylarının en çok zorlandıkları dönem tercihlerdir. Tercih döneminde ailelere ciddi görevler düşüyor. İsabetli bir tercih demek, meslek seçimi demektir” şeklinde konuşan
Öztürkler şunları söyledi: 

“Vatandaşlarıma yayınlamış olduğumuz 26 tane bölümle ilgili tercihlerden uzak durmalarını talep edeceğim. Belirlenen ihtiyaç fazlası bölümler ise şunlar: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Bilimleri, İşletme, Mimarlık, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Hukuk, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Radyo TV Sinema, İngilizce Öğretmenliği, Uluslararası İlişkiler, Türkçe Öğretmenliği, Beslenme Diyetetik, Grafik Tasarım, Uluslararası İşletme, Uluslararası Hukuk, Hemşirelik, Okul Öncesi Öğretmenliği, Zihin Engelliler Öğretmenliği, Coğrafya Öğretmenliği, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, İşletme Yönetimi, Eczacılık ve Elektrik Elektronik Mühendisliğidir.” 

“Maden, Petrol ve Doğal gaz ve Mekatronik Mühendisliği gibi alanlarda açık var”

Açıklanan 26 bölümün dışında Çalışma, Milli Eğitim Bakanlığı ve Devlet Planlama Örgütü’nün yürütmüş olduğu çalışmalar sonucunda KKTC için TC’nin göndermiş olduğu kontenjanlar olduğunu belirten Öztürkler, “Özellikle Maden, Petrol ve Doğalgaz ve Mekatronik Mühendisliği gibi alanlarda açık olduğunu görüyoruz. Yeni ve farklı alanlara doğru yönelimlerin olması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Bununla beraber özellikle Dil ve Konuşma Terapisti alanı ciddi ihtiyaç duyulan alanlardan bir tanesidir. Kimya ve Fizik alanında ise öğretmen açığı olduğunu vurgulayabiliriz. Odyoloji ve Ergoterapi gibi farklı alanlara da gençlerimizin yönelmesi gerektiğini söyleyebilirim” dedi.

“Son 4-5 yılın içerisinde Hukuk’a yığılma yaşandı”

KKTC’de, Hukuk bölümüne yığılma yaşandığını vurgulayan Öztürkler sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Son 4-5 yılın içerisinde Hukuk bölümüne yığılma yaşandı ve 3-4 yıl içerisinde çok yüksek miktarlarda avukat mezunu vereceğiz. Bunun dışında bakıldığı zaman Eczacılık, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Rehberlik, Mimarlık ve Beslenme ve Diyetik bölümlerinde çok fazla yığılma yaşanıyor. Son 3-4 yıl içerisinde de KKTC vatandaşı birçok öğrenci bu bölümlerden mezun olacağı için meslek seçimi yapma noktasında eğer -KKTC iş sahasında çalışmayı düşünüyorlarsa- bu bölümleri çok tercih etmemeleri gerektiği inancındayım. Bazı öğrencilerimiz ‘sadece KKTC değil Türkiye veya 3. ülkelerde çalışma anlayışıyla bu bölümlere giriyorum’ yaklaşımını gösterebiliyor. Kısıtlama noktasına girmiyoruz, ama bizim açıkladığımız 26 bölümde KKTC’de çalışmak isteyenler için, aslında bu bölümler iş sahası açısından kapalı bölümlerdir.”

“Okulu bitirip mesleğe atıldıktan sonra ailelerinin isteğiyle yapılan meslek seçiminin doğru olmadığı anlaşılıyor”

Meslek çeşitliliğinin artması ve alternatif mesleklerin çoğalması tercih sürecini daha etkili hale getirdiğini ifade eden Öztürkler, adayların, sınavlarda başarılı olmalarına rağmen, tercihlerde yapacakları yanlışın, uzun yıllar verdikleri çalışmanın sonuca ulaşmamasına neden olacağını ifade etti. “Üniversite adayları tercih yaparken çoğunlukla başta aileleri olmak üzere çevrelerindeki insanlardan etkileniyor. Bazen anne-baba, yapamadıkları meslekleri çocuklarında görmek için, çocuklarına baskı yapabiliyor. Üniversite adayları da okumaları için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan ailelerini mutlu etmek için ailelerini dinliyor. Sonuç olarak, okulu bitirip mesleğe atıldıktan sonra ailelerinin isteğiyle yapılan meslek seçiminin doğru olmadığı anlaşılıyor. Çünkü o mesleği icra etmekten mutlu olmuyorlar” diyen Öztürkler, tercih yapacak olan gençlerin ihtiyaç fazlası alanlara sadece “burs alabilirim” veya “burs alamam” şeklinde baktığını,  bu bakışın da yanlış olduğunu ifade etti. 

“Öğrencilerimizi yönlendiriyoruz”

 Her yıl Mayıs’ta KKTC vatandaşlarını yönlendirdiklerini ifade eden Öztürkler, “özellikle yayınladığımız ihtiyaç sahası dışındaki bölümler aslında son 3-4 yılın içerisinde birçok KKTC vatandaşının mezun olacağının göstergesidir” dedi. 

“Sınavın zorluğuna göre sıralama değişebiliyor”

Öğrencilerin tercih yaparken dikkat etmeleri gereken noktalar olduğunu belirten Öztürkler şunları söyledi: 

“Özellikle öğrencinin başarı sırası çok önemlidir. Bu nedenle tercihlerini yapmadan önce gitmek istedikleri alanları belirleyerek 2014 kılavuzundan ilgili bölümlerle ilgili hangi başarı sırasının olduğuna dikkat etmeleri gerekir. Örneğin, başarı sırası 50 bin olan öğrencinin 45-55 bin arasındaki bölümlere tercih yapması gerekir. Çünkü o yılki sınavının zorluğuna göre üniversitelerde gel-gitler yaşanabiliyor. Başarı sıraları en önemli göstergelerdir. Onun için ilk olarak başarı sıralamalarına dikkat edilmesi gerekiyor.”

“Öğrencilerimiz ailelerin hayallerindeki mesleği gerçekleştirmeye yöneliyorlar”

Ailelere ciddi görevler düştüğünü belirten Öztürkler, “Genelde öğrencilerimiz tercihlerini yaparken, ailelerin hayallerindeki mesleği gerçekleştirmeye yöneliyorlar. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü öğrenci okuyup mezun olduğu zaman yaptığı işten memnun değilse mutlu olmuyor. Mutlu olunmadığı için de ne yazık ki başarı gelmiyor. Onun için bu noktada ailelerin yol gösterici olmaları gerekiyor. Baskıcı bir yöntemle çocukların üzerinde etki sahibi yaratmamalarını tavsiye ediyorum. Kendi meslek seçimlerini yapacaklarını unutmamaları gerekir anlayışındayım. Özellikle KKTC vatandaşlarımızı uyaracağım noktalardan bir tanesi, KKTC’ye ayrılan kontenjanların da ÖSYM kılavuzun içinde yer aldığıdır. Bu nedenle kontenjanlarını seçmek isteyen o bölümün kod numarasıyla beraber tercihte bulunacaklardır” ifadesini kullandı.

“İlk yerleştirme çok önemlidir”

İlk yerleştirmede, yerleşen öğrencilerin ek yerleştirmede tekrardan yerleşim için seçme hakkına sahip olmadıklarına dikkat çeken Öztürkler, “ilk yerleştirme çok önemlidir ve gitmek istediği noktaya ilk yerleştirmede gitme anlayışının sergilenmesi gerekiyor. Çünkü ek yerleştirmede, yerleştirme almayan bölümler için tekrardan kontenjan açılacaktır” dedi.

“Rehberlik birimlerinin yapmış olduğu yönlendirici etkinlikler ve programlar uygulanıyor”

Ülkede çok sık görülmeye başlanan uyuşturucu kullanımı konusuna değinen Öztürkler sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Milli Eğitim Bakanlığı, YÖDAK, polis teşkilatı ve rehberlik bilimleri gibi kuruluşların birlikte yürüttüğü, güven ortamının daha da yukarda tutulmasıyla ilgili çalışmalar vardır. Bu noktada özellikle KKTC’yi değerlendirdiğimizde en güvenli ülkelerden bir tanesidir. Bütün ülkelerde istenmeyen olaylar yaşanabiliyor. Okullarda rehberlik birimlerinin yapmış olduğu yönlendirici etkinlikler ve programlar uygulanıyor.  Daha farklı bilimsel aktiviteler ise yükseköğrenim kurumlarında da vardır.

“Uyuşturucu konusunda İçişleri Bakanlığı ile görüşmeler yapıldı”

Ben 11 ay önce göreve geldim ve üç defa, güvenlik üzerine yapılan toplantıda yer aldım. Bu toplantılarda, İçişleri Bakanlığı ve Devlet Planlama Örgütü ile bir araya gelinerek bununla ilgili stratejik planlar ve önlemler alınıyor. Daha önce sağlıkla ilgili bir takım tehditler vardı. Sağlıkla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’nın yer aldığı, yükseköğrenim kurumlarımızın zarar görmeyeceği önlemlerle ilgili ortak toplantılar yapılmıştır.”