TDP Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı açıklamada Özyiğit, Kalyoncu’nun, ekonomik tedbirlerle ilgili ekonomist ve siyasi partilere yönelik açıklamalarını eleştirdi.

Özyiğit, “Başbakan hem işine gelmeyen önerileri görmezden gelerek softa şaşırtması yapmaya çalışıyor, hem de yapılan önerileri spekülasyon olarak nitelendirerek sorumluluktan kaçıyor” dedi.

Ekonomistler ile siyasi partilerin ekonomik kriz karşısında gerek yazılı, gerekse de görsel basında defalarca ortaya çeşitli öneriler koyduğunu belirten Özyiğit, TDP olarak kendilerinin de televizyon programları ile yazılı basında önerilerini defalarca paylaştıklarını söyledi.

Özyiğit, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler ile Ulusal Birlik Partisi koalisyon hükümetinin yükselen döviz karşısında aylarca “acizlik” yaşadığını, aylar sonra açıklanan önlemlerin de çare olmadığını savundu.

ÖNERİLER

Hükümetin aldığı kararların göstermelik olduğunu savunan Özyiğit, yaşanan mağduriyetin gerçek anlamda giderilmesi için, ilk olarak kurun, bütçenin hazırlandığı kura göre sabitlenmesinin, kurla ilgili tüm sektörlerde düzenleme yapılabilmesi için de yasal değişikliklerin gündeme alınması gerektiğini savundu.

HAYAT PAHALILIĞI VE KAYIT DIŞILIK

Asgari ücretin günün koşullarına göre düzenlenmesi, “gerçek” hayat pahalılığının eşel-mobil yoluyla geçmişte olduğu gibi maaşlara yansıtılması, Fiyat İstikrar Fonu’nun da “amacına” uygun kullanılması gerektiğini belirten Özyiğit, bunların yanısıra kayıt dışı ekonomi ile de ciddi şekilde mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

İthal edilen yaşamsal tüketim maddelerinde kurun sabitlenebileceğini, KDV, stopaj, fon, vergi ve harçlarla ilgili düzenlemeler yapılabileceğini belirten Özyiğit, bu önlemler alınırken de hükümetin gelir kaybının önlenmesi için lüks tüketim mallarından alınan fonların yükseltilebileceğini ifade etti.

EURO

Özyiğit, Euro’ya geçiş konusunun da artık gündeme alınarak çalışma başlatılması gerektiğini de kaydetti.