Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin genel başkanlarıyla bugün yaklaşık iki buçuk saat süren bir görüşme yaptı.

Görüşme sonrasında sırasıyla Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı, Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş basına açıklama yaptı.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, hükümetin Cumhurbaşkanı Akıncı’ya yönelik tutumunu eleştirdi.

Özyiğit, “Başbakan ve Dışişleri Bakanı tarafından ortaya konan yaklaşımdaki üslubu kesinlikle tasvip etmiyorum, son derece yersiz ve gereksiz" dedi.

Cumhurbaşkanı’nın bilgilendirme toplantılarının ve Cumhurbaşkanlığı tarafından dağıtılan görüşme tutanaklarının son derece doyurucu olduğunu kaydeden Özyiğit, hükümet kanadını yapıcı katkı koymaya çağırdı.

Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerdeki gidişatın, sorunu çözme noktasına adım adım yaklaşıldığını gösterdiğini belirten Özyiğit, “bu konuda planlanmış beş liderler seviyesindeki toplantı ile New York’ta yaşanacak sürecin belirleyici olacağını” söyledi.

Hükümet temsilcisinin müzakere heyetinde yer alması talepleri ile ilgili olarak ise Özyiğit, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın görüşme formatının, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Erıoğlu’nun görüşme formatının aynısı olduğunu kaydetti.

Halkın endişelenmemesi gerektiğini belirten Özyiğit, halkın desteği ile Cumhurbaşkanı seçilen Akıncı’nın, Kıbrıs Türkü’nün hak ve çıkarlarını koruyacak bir anlaşma için içtenlik ve kararlılıkla çalıştığını ifade etti.

Özyiğit, “Müzakere masasını engelleyici, baltalayıcı tavırlar içerisine girmeyelim” çağrısında bulundu.