Görüşmede ilk sözü alan Hür-İş Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, uzun yıllardır BRT’nin hiyerarşik yapısının bozulması ve yasasının 1993 yılından beri değiştirilmemesi, hatta yasaya bağlı kalınmamasıyla ilgili sıkıntılar bulunduğunu ifade ederek, 2 yıldan uzun süredir yasanın güncellenmesi için çalıştıklarını ancak meclisten geçirmeyi başaramadıklarını belirtti.

BRT’deki istihdam sayısının sürekli gündemi meşgul ettiğine de işaret eden Latifoğlu, BRT’de şu an çalışan 510 kişi bulunduğunu ve BRT’nin sadece yayıncılık yapmadığını 24 saat farklı hizmetler veren bir kurumda bu sayının normal olduğunu kaydetti.

Latifoğlu, hazırlanan tüm yasa tasarılarının verilen sözlere rağmen meclis raflarında tozlandığını ve artık BRT’yi çağdaş bir yasaya kavuşturmak gerektiğini söyledi ve yasal değişik konusunda TDP’den destek istedi.

SAKALLI

BAY-SEN Başkanı Salih Sakallı ise, BRT’nin son dönemlerde kamuoyunda çok tartışılır olduğunu ve basının da gerçekleri öğrenmesi gerektiğini düşünerek ziyaretler başlattıklarını söyledi.

BRT’de 2009 yılından beri sadece tek bir kişinin akitli olarak işe alındığını belirten Sakallı, ancak BRT’nin kadro sayısının her zaman şişirilmesini eleştirerek, kendilerinin içerideki sorunlar çözülene kadar alımların durdurulmasını savunduklarını belirtti.

Sakallı, BRT’nin en büyük probleminin meclisin komitesinde bekleyen yasa olduğunu ifade ederek, “Biz BRT’nin mali ve yönetsel özerkliğini istiyoruz” dedi.

Sakallı bekleyen yasa için TDP’den destek isteyerek, BRT’nin çağdaş bir yapıya kavuşturulması noktasında herkese görevler düştüğünü dile getirdi.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise, “Öyle görünüyor ki BRT yasasının geçmesi için TDP’li bir hükümetin gelmesini bekleyeceksiniz” diyerek, kendilerinin konuyla ilgili her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.

Siyasi yozlaşmadan dolayı vatandaşın artık verilen sözlere bile inanmadığını ifade eden Özyiğit, kişilere endeksli kurumların biryerlere varamayacağının açıkça görüldüğünü belirtti.

Özyiğit, BRT’nin Kıbrıs Türkünün varoluş kavgasında çok önemli bir kurum olduğunu, haber bültenlerinin en üsten aşağıya kadar siyasilerle başlayıp bitmemesi gerektiğini ifade etti.

Haberlerin kimin söylediğine göre değil ne yaşandığına bağlı olarak sıralanması gerektiğini belirten Özyiğit, “bu açıdan bakıldığında bu ülkede siyaset yeniden kurgulanmalıdır” dedi.

Özyiğit, erken seçimin kaçınılmaz olduğunu ileri sürerek, en erken zamanda siyasi partiler yasası ve seçim ve halkoylaması yasasının hazırlanmasının ardından seçime gidilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.