İnisiyatif heyeti saat 09.30’da gittikleri TDP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Cemal Özyiğit ve Milletvekili Zeki Çeler’le görüştü.

Ziyarette İnisiyatif adına konuşan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı (KTOEÖS) Tahir Gökçebel, yasanın değiştirilmesiyle ilgili önerinin Meclis’e getirilmesi ve ivediliğinin alınmasında büyük rol üstelendiğini söylediği TDP’ye teşekkür etti ve yasaya karşı yeniden bir mücadele başlattıklarını kaydetti.

Gökçebel, “Göç Yasası” olarak nitelendirdikleri Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası 2010 yılında Meclis’e geldiği zaman yasanın geçmemesi için uğraştıklarını hatırlattı. Bu yasanın ayrılıkçı olduğunu, adil olmadığını, çalışanlar arasında bölünmeyi getireceğini söylediklerini kaydeden Gökçebel, fakat her şeye rağmen yasanın geçtiğini söyledi.

Gün geçtikçe bu yasanın içeriğinin açtığı yaraların daha anlaşılır hale geldiğini ifade eden Gökçebel, “ortaya çıkan tablonun içler acısı olduğunu, yeni istihdam edilen gençlerin geçinemediğini, ailelerinin mali desteği yoksa fakirlik sınırının altına indiklerini ve açlığa mahkum edildiklerini” belirtti.

Bunun bir kader olmadığını ve yasayı değiştirmek istediklerini ifade eden Gökçebel, özellikle sendikaların bu konuda kararlı olduğunu, yasa değişiklik önerisini Meclis’e sunduktan sonra ivediliğinin alındığını ve Meclis’e getirilip yeniden değerlendirilmesi gerektiğini anlattı.
Ancak bir sessizliğe bürünülmüş olduğunu söyleyen Gökçebel, ivediliği alınmış olmasına rağmen, herhangi bir hareket olmadığını ve konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Diğer partilerle Meclis Başkanı’nı da ziyaret edeceklerini söyleyen Gökçebel, hazırladıkları değişiklik önerisini Özyiğit’e sundu ve değişiklikle ilgili destek beklediklerini ifade etti.

ÖZYİĞİT: “ÖZEL SEKTÖR DAHİL SENDİKALAŞMA HAKKI”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, ülkede çalışma barışının sağlanması için özel sektör de dahil olmak üzere sendikalaşma hakkının yasal boyutuyla sağlanması, bu konudaki sıkıntıların aşılması gerektiğini kaydetti.

Çalışanların alım gücünün korunup geliştirilmesinin elzem olduğunu dile getiren Özyiğit, kamuda nispeten daha iyi olan koşullara özel sektörün de sendikalaştırılarak çıkarılmasını savunduklarını ancak bunun olmadığını, süreç içerisinde sefalette eşitlik sağlandığını savundu ve böylelikle çalışma barışının darmadağın olduğunu belirtti.

Özyiğit, yasanın geçmemesi için verilen mücadeleye birlikte destek verdikleri iki partinin simdi Meclis’te olduğunu fakat bu konuda kıllarını kıpırdatmadıkları görüşünü de ifade etti.

“Meclis’te tüm milletvekillerine ilettiğiniz öneriyi alıp da Meclis’e yasal olarak sunma cesaretini gösteremediler. Üstelik hükümet programında bunların düzeltileceği yönünde söz vermelerine rağmen...” diye konuşan Özyiğit, önerinin TDP’li 3 milletvekilinin imzalarıyla sunulduğunu ifade etti.

Yasanın geçmesi için takipçisi olacaklarını kaydeden Özyiğit, “Yasaya karşı değiliz ama ivediliğinin şimdi alınması gerekir miydi” şeklinde söylemlerle Meclis’teki bazı partilerce iki yüzlülük yapıldığını da savundu.