Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, 4 yıl önce Doğa Okullarına devredilen Doğu Akdeniz İlkokulu (DAİ) ile Doğu Akdeniz Koleji'nin (DAK), Doğa Okulları tarafından hisse devri yapmak suretiyle Nişantaşı Üniversitesine devredildiğini belirterek, Eğitim Bakanlığı ile hükümeti konuyla ilgili açıklama yapmaya davet etti.

Türkiye'deki Doğa Okulları adına Kıbrıs’ta kurulan ve DAİ ile DAK'ın işletmecisi olan Özel Doğa Okulları Limited’in hisselerinin Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanına devredildiğini belirten Özyiğit, şu soruları yöneltti: "Bu devir hangi koşullarda gerçekleşti? Devirden Eğitim Bakanlığı ile Hükümetin haberi ve onayı var mı? Hükümet bu konuyla ilgili ne düşünmektedir?  Özyiğit, Özel Okullar, Dershaneler ve Kurs Yerleri Tüzüğü gereği, Eğitim Bakanlığı'nın devir işleminden bilgilendirilmesi gerektiğini, bilgilendirme olmaması halinde de, öğretime başlama izninin iptali ve geçici olarak kapatmanın yapılabileceğini açıkladı.

"Yetkililer neden sessiz?"

TDP olarak 25 Ocak tarihinde yaptıkları açıklamada, DAÜ okul öncesi kurumlarının başka özel bir kuruma devredileceği yönünde duyumlar aldıklarını belirterek yetkili makamlara çağrıda bulunduklarını anımsatan Özyiğit, yetkililerin o günden bu yana konuyla ilgili açıklama yapmadıkları gibi, derin bir sessizliğe büründüklerini ifade etti.

DAİ ile DAK'ın devrine onay verenlerin zamanında konuyu savunurken,  "Bize rakip olacak bir eğitim kurumu olmayacaktır, zaten Doğa'nın Üniversitesi yoktur, dahası Doğa Okulları bu eğitimi verecek en iyi ve en tecrübeli kurumdur" dediklerini anımsatan Özyiğit, "Şimdi en iyi ve en tecrübeli denen kurum hisselerini, üniversitesi olan, üstelik de bu alanda yeterli tecrübesi olmayan bir kuruma devrediyor. DAÜ, bu kurumların vereceği eğitimi verecek kapasitede değil mi? Kurumu her anlamda düzlüğe çıkardığını iddia eden DAÜ’nün yeni yöneticileri, eski yöneticiler gibi bu kurumları yönetemeyeceklerini mi düşünmektedirler? Yoksa işin içinde yine başka hesaplar mı vardır" ifadelerini kullandı

DAİ ile DAK'ın Doğa Okullarına devri konusunda TDP olarak zamanında yaptıkları tespit ve uyarıların doğru çıktığının görüldüğünü, iddia edildiği gibi eğitim kalitesini artırmadığının yaşayarak görüldüğünü belirten Özyiğit, “O dönem yapılan devir velilerin daha çok para vermesine, çalışanların çok daha az maaş almasına, iş kaybetmesine neden olmuş ancak niteliği artırmamış, aksine azaltmıştır" dedi.

Gelinen aşamada, Meclis Araştırma Komitesinde de usulsüzlüğü tespit edilen uygulamanın, Doğa Okulları ile yapılan ve bu yıldan itibaren fesh edilebilecek olan sözleşmenin en kısa sürede fesh edilmesi gerektiğini ısrarla vurguladıklarını anımsatan Özyiğit, Hükümetin büyük ortağı CTP'li yetkililerin verdikleri sözlerin de bu yönde olduğunu, ancak maalesef ısrarla adım atmadıklarını vurguladı.