TDP’den yapılan açıklamaya göre, KKTC’nin ilanından sonra, eğitim sisteminin neredeyse göreve gelen her hükümet ve bakana göre değiştiğini, başta öğretmen sendikaları olmak üzere, toplumun tüm kesimleriyle uzlaşılmadan atılan adımlar nedeniyle eğitim sektöründe sürekli kaos yaşandığını savunan Özyiğit, bu kaotik durumun şimdiki CTP-UBP Hükümeti döneminde de süreceğinin açıkça belli olduğunu öne sürdü.

“2 YILDA 3. EĞİTİM BAKANI”

2013 Erken Genel Seçimleri’nin üzerinden henüz iki yıl geçmesine rağmen 3. Eğitim Bakanı’nın göreve geldiğini, iki bakanın eğitim camiasının dışından olduğu için, iyi niyetlerine rağmen eğitime gerekli katkıları veremediklerini belirten Özyiğit, “şimdiki Bakan Kemal Dürüst’ün ise geçmiş bakanlık dönemindeki icraatları ile eğitime büyük zararlar verdiğini, buna rağmen UBP içindeki dengeler ve kurultay hesapları nedeniyle bu göreve yeniden atandığını” iddia etti.

Yıllardır ısrarla üçlü kararname sisteminin kaldırılacağının vurgulanmasına ve hükümet programında da yer almasına rağmen, partizanca icraatların devam ederek üst kademe yöneticilerinin sürekli değiştirildiğini belirten Özyiğit, “Şimdi de Eğitim yılının başlamasına birkaç gün kala eğitim bakanlığındaki kişiler yeniden değiştirildi. Üstelik de Sayın Eğitim Bakanı, kendisi gibi başarısızlıkları tescillenmiş ekibini yeniden göreve getirdi” ifadelerini kullandı.

“YENİ DERS YILI SORUNLARLA BAŞLAYACAK”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, yeni eğitim yılının da birçok sorunla başlayacağının kesin olduğuna dikkat çekerek, bazı okulların bina tamirat ve tadilatlarının bitirilmediğini, okullar açılana dek tamamlanmasının mümkün görülmediğini belirterek, bu durumun bu okullardaki öğretmen, öğrenci ve çalışanlar açısından büyük bir tehlike içereceğini kaydetti.
Okullardaki idareci ve öğretmen açığı ile ilgili münhallerin sendikalarla uzlaşılan oranda değil, bütçede kısıntı yapmak için gerçek ihtiyacın altında ilan edildiği görüşünü belirten Özyiğit, bunun da yıl içerisinde çok ciddi sorunlar yaratacağını, öğretmen eksiklikleri nedeniyle bazı okulların öğretmensiz kalacağını, bazı derslerin de boş geçeceğini savundu.

Özyiğit, hükümet programında yıllardır tartışılan kolejler konusunda belirsizlikler olduğunu, ara eleman ihtiyacını karşılaması gereken meslek liselerinin de doğru dürüst yapılandırılamadığını belirtti.

“YETERLİ VERİ YOK”

Özyiğit,  Bakanlık ile Hükümetlerin plansızlık ve öngörüsüzlüğü nedeniyle, yüksek öğretimde de büyük tehlikelerin yaşanabileceği konusunda sürekli uyarılarda bulunmalarına rağmen, hiçbir tedbir alınmadığını, bunun da plansız bir büyümeye neden olduğunu kaydetti.

Devlet Planlama Örgütü’nün verilerinin de yetersiz kaldığını, hangi alanlarda ve ne oranda yetişmiş elemanlara ihtiyacı olduğunun belli olmadığını, bundan dolayı pek çok alanda ülke gereksinimlerinin çok üstünde mezunlar verildiğini belirten Özyiğit, bu mezunların büyük bir kısmının başka alanlarda çalışmak zorunda kaldığını, önemli bir kısmının da ülkeden göç ettiğini söyledi.

“YÖDAK GERÇEK ANLAMDA ÖZERK OLMALI”

Cemal Özyiğit, Kıbrıslı Türklerin varoluş kavgasında, barış, demokrasi ve insanca yaşam mücadelesinde daima en ön saflarda yer alan ilkokul öğretmenlerini yetiştiren Atatürk Öğretmen Akademisi’nin, Eğitim Bakanlığı ile YÖDAK’ın keyfi ve usulsüz şekilde sınıf öğretmenliği bölümü açma izni vermesi nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını savundu. Özyiğit, “YÖDAK birilerinin sesi değil, gerçek anlamda tarafsız, demokratik ve özerk bir kuruluş olmalıdır” dedi.

Özyiğit, yerli üniversiteler dururken, sürekli Türkiye’den üniversitelerin ülkeye davet edilerek sınırsız devlet olanaklarından yararlandırıldığını da savunarak bunu ‘büyük bir adaletsizlik’ olarak niteledi.

“HALA SULTAN İLAHİYAT KOLEJİ EĞİTİMDE BÜYÜK YARA”

Yeni eğitim yılında da Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin sorun olarak gündemdeki yerini koruduğunu belirten Özyiğit, birçok devlet okulu ciddi sorunlarla boğuşurken, bu okulun varlığının bilinçli bir şekilde geliştirildiğini söyledi.

Eğitim Bakanlığı ile hükümetin ‘bu okul kendilerine bağlı değilmiş gibi’ hareket ettiğini belirten Özyiğit, “Hala Sultan İlahiyat Koleji eğitim sistemimizde büyük bir yaradır. Bunu görmezden gelen ve ısrarla sessiz kalan eğitim bakanlığı ile hükümeti göreve çağırırız” dedi.

Özyiğit, tüm bunların yanı sıra, Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün dünyadaki bilimsel gelişmelerin tersine, yine kendisinin daha önce görevde olduğu dönemde başlattığı “ortaokullarda zorunlu din dersi uygulamasını” güçlü bir şekilde savunmaya devam ettiğini söyledi.

“DEVLET POLİTİKASI ŞART”

Hükümeti ve Eğitim Bakanı’nı bir an önce öğretmen sendikalarıyla işbirliği yapmaya ve eğitimdeki sorunları çözmeye davet eden Özyiğit, “Devletin öncelikli görevi devlet okullarındaki eğitim kalitesini yükseltmek ve yeniden çekim merkezi olmasını sağlamaktır” dedi.

Özyiğit, merkezileştirme doğru olmakla birlikte çok küçük yaşlardaki (4-8) çocukların kendi yerleşim yerlerinde eğitim almalarının sağlanmasının önemini vurguladı.

“Göç Yasası” kapsamında görev yapan öğretmenlerin maaş anomalilerinin düzeltilmesi ve “hazırlık ödeneğinin mutlaka ödenmesi gerektiğini de kaydeden Özyiğit, yaşanan sorunlar ve her türlü imkansızlığa rağmen büyük bir özveriyle görev yapan öğretmen ve öğrencilere başarılar dileyerek, önümüzdeki yeni ders yılının hayırlı olmasını diledi.