Uğur İrtem

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit bugün Girne Belediyesi’ni ziyaret etti.

Ziyaretinde Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ile bir araya gelen Özyiğit, Girne bölgesindeki ciddi yapılaşma, imar planı ve 2. Bölge Emirnamesi konularını görüştü.

Özyiğit’e ziyaretinde Girne Milletvekili Zeki Çeler ile Merkez Yürütme Kurulu üyeleri Ayşe Öztabay ve Mehmet Burhan eşlik etti.

“GİRNE BUGÜNLERE İMAR PLANSIZ, POLİTİK ARGÜMAN KURBANI VE BİRİLERİNE RANT SAĞLAMAYA YÖNELİK TASARRUFLARLA GELDİ”

Özyiğit ziyarette yaptığı konuşmada, parti olarak deniz ile dağın buluştuğu güzel belde Girne’yi kişiye özgü kararlarla beton yığınına dönmüş halde değil, kendine özgü doğal dokusu ile var olmasını istediğini söyledi.

“Girne ve çevresinde yıllardan beri çok ciddi bir yapılaşma var ve bu yapılaşma imar planı olmadığı ve biraz da politik argümanlara kurban gittiği için birilerine rant sağlamaya yönelik yapılan tasarruflarla bugünlere geldi” diyen Özyiğit, kendilerini son derece üzmekte olan bu olumsuz gelişmenin durdurulması ve bir an önce doğru adımların atılması gerektiğine vurgu yaptı.

Girne’ye gökdelen yapılması döneminde de tepki koyduklarını anımsatan Özyiğit, bunun yanında bir süre önce dönemin İçişleri Bakanı tarafından yayımlanan emirname ile 8-10 katlı binaların durdurulup 6 kat sınırlaması getirildiğini ancak sınırlama kararının yaklaşık 100 kişiye 10 kat izni verildikten sonra alındığını kaydetti.

“2. BÖLGE EMİRNAMESİ KONUSUNDA CİDDİ ENDİŞELERİMİZ VAR”

“TDP olarak biz kentlerimize sahip çıkıyoruz, betonlaşmasını ve başkalaşmasını istemiyoruz. Kentlerimizin tarihi, kültürel doku, ekolojik dengeleriyle var olmasını istiyoruz” diyen Özyiğit, son günlerde 2. Bölge Emirnamesi konusunda da ciddi endişelerinin bulunduğunu söyledi.

Özyiğit konuyla ilgili şunları ifade etti:

“Bir yıl önce ülkesel fiziki plan geçirildi. Biz beklerdik ki o günden itibaren hükümet edenler kolları sıvayıp belediye ve ilgili birimleri toplayarak süratle imar planlarının yaşam bulması için adımlar atsın. Fakat ne oldu? Bu konuda ancak sizin gibi bazı belediye başkanlarının kişisel inisiyatifleri ile bir takım çalışmalar var, devlette hala daha bir şey yok. Hala daha birilerine rant sağlamak için emirnamelerle gün kurtarılmaya çalışılıyor.

Bu konuda ciddi değerlendirmeler yapmak gerekir. Vatandaş buna büyük tepki gösteriyor. Bugün basında üzülerek görüyoruz ki Sayın Başbakan ‘bunlar zaten yatırıma, her şeye karşı, yatırım istemezler’ diyor. Hangi yatırımdan bahsediyor? Yani Zeyko Yağ Fabrikası’nı birilerine peşkeş çekecekler, o astronomik rakamlara bir başkasına satacak ve devlet kılını kıpırdatmayacak! Sonra orada 4 kat izin alınacak, fütursuzca 6-7 kata çıkılacak… Siz müdahale edeceksiniz ve bunun üzerine emirname yeniden gündeme gelecek, süratle değişiklik yapıp o yapıya kılıf hazırlamaya çalışacaklar… Dolayısıyla kent, belde ve doğasına sahip çıkan vatandaşın tutumu her türlü takdirin üzerindedir.”

Özyiğit, Girne Belediyesi’nin başlattığı imar planı uygulamasının diğer belediyeler tarafından da başlatılması ve planının yürürlüğe girene kadar çarpık uygulamalara son verilmesini istedi.

GÜNGÖRDÜ: “HİÇBİR BAKAN VE BELEDİYE BAŞKANI EMİRNAME DÖNEMİNİN KAPATILMASI YÖNÜNDE ADIM ATMADI”

Belediye Başkanı Güngördü de, 55/89 sayılı İmar Yasası’nın 1989 yılında gündeme geldiğini anımsatarak, aradan geçen 27 yılda hiçbir bakan ve belediye başkanının Girne’de emirname döneminin kapatılması yönünde adım atmadığını kaydetti.

Kendilerinin göreve başladığında önlerinde Mayıs 2010’da verilmeye başlanan 10 katlı bina izinleri bulduğunu belirten Güngördü, belediyenin o günden beri sözkonusu uygulamaya karşı mücadele başlattığını söyledi.

“10 KATI 7’YE, 7’Yİ 5’E DÜŞÜRDÜK”

“Sonuç olarak çok mutlu olmasak bile 10 katı 7’ye, 7 katı 5’e düşürmeyi başardık. Bu bir başarı mı? Bunu halkımız takdir edecek” diyen Güngördü, bunun yanında 2 tam olan kat sayısını 1/6’ya düşürdüklerini; yanı bir küçük arsa içerisinde 16-17 daire yapılırken bunu 11-12’ye indirdiklerini vurguladı.

“KURTULUŞ İMAR PLANI’NDA”

Sayının düşürülmesinin belediye için trafik, içme suyu, kanalizasyon, hava kirliliği gibi bir çok açıdan önemli olduğunu ifade eden Güngördü, bu olumsuzluktan tek kurtuluş yolunun imar planı olduğunu kaydetti.

Emirname değişikliklerinin kabul edilebilir bir şey olmadığını belirten Güngördü, 10-11 emirname değişikliğinin artık gülünç bir hal aldığını söyledi.

Girne Belediyesi’nin Çatalköy Belediyesi ile Karmi’den Arapköy’ü içine alan bölgede başlattığı ortak çalışma hakkında da bilgi  veren Güngördü, arazilerdeki tüm fonksiyonların bilgisayarlara işlendiğini ve bununla ilgili kasım- aralık aylarında halka açık imar toplantıları gerçekleştireceklerini söyledi.

Hazırladıkları imar planını Nisan-Mayıs 2017’de birleşik kurula sunacaklarını belirten Güngördü, buradan çıkacak kararın resmi gazetede yayınlandıktan sonra artık Girne’de bir imar planında bahsedilebileceğini ifade etti.

Girne bölgesinde hiç kimsenin yatırıma karşı olmadığını belirten Güngördü,  yatımcıların da yasalara uymak durumunda olduklarını kaydetti.

Güngördü, konuyla ilgili belediye başkanları ile salı günü saat 11:00’da Grand Paşa Otel’de toplantı yapacaklarını ekledi.