Cemal Özyiğit başkanlığındaki TDP heyeti, Averof Neofitu başkanlığındaki DİSİ heyeti ile Kıbrıs konusunda gelinen son aşamayı değerlendirdi.

TDP’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Cemal Özyiğit, MYK üyesi Erkut Yılmabaşar, Dışilişkiler Komitesi üyeleri Safiye Özaltıner ile Barış Erkmen'den oluşan TDP heyeti, Averof Neofitu başkanlığındaki DİSİ heyeti ile görüştü.

DİSİ Genel Merkezi'nde dün akşamüzeri gerçekleştirilen ve yaklaşık bir saat süren görüşmede, Kıbrıs konusunda gelinen son aşama ile iki partinin birlikte neler yapabileceğine yönelik değerlendirmelerde bulunuldu.

Görüşmede hazırlanan ortak metin, görüşme sonunda Genel Başkanlar tarafından Türkçe ve Rumca olarak basına açıklandı.

“FARKLILIKLARIN GİDERİLECEĞİ KONUSUNDA ÜMİTLİYİZ”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, öncelikle DİSİ Başkanı ve heyetine bu önemli ve kritik dönemde görüşmeye olanak sağladıkları için teşekkür etti. 

TDP ile DİSİ'nin son yıllarda güçlü bir birliktelik oluşturduğunu belirten Özyiğit, bu görüşmede de Kıbrıs konusunda gelinen son aşama, İsviçre'de geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ve pazar günü yeniden başlayacak olan Kıbrıs zirvesine yönelik değerlendirmelerde bulunup, karşılıklı görüş aktardıklarını ifade etti.

20 Kasım'da İsviçre'de başlayacak zirvede başta toprak olmak üzere diğer konularla ilgili değerlendirmelerin yapılarak bir sonraki adımların atılmaya çalışılacağını belirten Özyiğit, "Her iki liderin de ortak noktalarda buluşarak, kabul edilebilir ve yaşayabilir bir çözüme bizi ulaştıracağına olan inancımız tamdır" ifadelerini kullandı.

77-79 Doruk anlaşmaları ile 11 Şubat 2014 tarihli ortak belgede ortaya konan parametreler çerçevesinde (2 bölgeli, 2 toplumlu, tek egemenliği, tek vatandaşlığı, uluslararası tek kimliği içeren federal bir Kıbrıs) ortak vatanın yeniden birleştirilmesi için uğraş verdiklerini kaydeden Özyiğit, liderlerin de tüm Kıbrıslılar için yaşanabilir, barış dolu bir ada yaratma çabasında olduklarını ifade etti.  

Geçtiğimiz hafta Mont Pelerin'de gerçekleştirilen zirvede önemli ilerlemeler kaydedildiğini, bazı noktalardaki farklılıkların ise sürdüğünü kaydeden Özyiğit, 20 Kasım'da başlayacak zirvede de bu farklılıkların giderileceği konusunda ümitli olduklarını kaydetti. 

TDP ve DİSİ olarak her iki lidere desteklerinin tam olduğunu vurgulayan Özyiğit, her iki partinin birlikte hareket ederek sürece desteğini kararlılıkla sürdüreceğini kaydetti.

1479462401.jpg

1479462400.jpg