Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs konusu bağlamında son günlerde yaşanan gelişmelerin endişe verici olduğunu vurguladı ve taraflara yeni bir gerginlik yaratacak adımlar atmak yerine, müzakere masasının yeniden oluşmasına zemin hazırlayacak adımlar atmaları çağrısında bulundu.

TDP olarak en başından beri gerginliği tırmandıran adım ve açıklamalara karşı çıkarak, gerginliğin giderilmesi için ‘eş zamanlı’ adım atılmasını vurguladıklarını, bunun bir ayağı olan Türkiye’nin NAVTEX’i uzatmaması ve Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin geri çekilmesi, diğer ayağının da Rum liderliğinin masaya dönmesi olduğunu anımsatan Özyiğit, gelişmelerin ve yapılan açıklamaların maalesef bu yönde olmadığını kaydetti.

Rum liderliğinin kendi NAVTEX’lerini 19 Mart’a kadar uzattıklarını ve aramalara devam edeceklerini belirttiğini, bunan yanı sıra Rum lider Nikos Anastasiades’in masaya dönmemek için yeni şartlar öne sürdüğünü belirten Özyiğit, buna karşılık Türkiye’nin de yeni bir NAVTEX yayınlayacağı, Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin de kısa zaman içerisinde adanın Güney’inde yeniden hidrokarbon araştırmalarına başlayacağının konuşulduğunu  ifade etti.

Ortaya çıkan bu yeni durum ile gelişmelerin yeni yılın ilk günlerinde iyimser bir hava yaratmadığına dikkat çeken Özyiğit, “Umarız söylemler pratiğe dönüşerek yeni bir gerginlik ortamı yaratılmaz ve taraflar yeni bir gerginlik yaratacak adımlar atmak yerine müzakere masasının oluşmasına zemin hazırlayacak adımlar atarlar” ifadelerini kullandı.  Özyiğit, gerek Rum, gerekse de Türk tarafının mevcut tutumlarına karşılık, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide’nin kalıcı çözümün bulunması yönündeki uyarısının haklılığına da dikkat çekti.

“Kıbrıs Türk tarafı süreçte yok”

Cemal Özyiğit, Rum liderliği ile Türkiye karşılıklı adımlar atarken ve perde gerisinden karşılıklı öneriler yapılırken, Kıbrıs Türk tarafının sürecin içinde olmadığını, bunun da Kıbrıs Türk halkı açısından olumsuz bir durum olduğunu kaydetti.  

Özyiğit, “Türkiye ile Rum liderliği arasında yaşanan gerginlik nedeniyle müzakerelerin durmasından memnun olmak ve sürece müdahale etmemek doğru değildir. Sn. Eroğlu süreci izlemek yerine, Kıbrıs Türk halkının süreçte söz sahibi olmasını sağlayacak girişimlerde bulunmalıdır” ifadelerini kullandı. 

 “Görüşmeler seçimlere kurban edilmemeli”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Nisan 2015’te Kuzey Kıbrıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yanı sıra, Ocak ayında Yunanistan, Nisan-Mayıs İngiltere, Haziran ayı içerisinde de Türkiye’de seçimler olduğunu, Güney Kıbrıs’ta ise geniş tabanlı bir hükümet arayışının sürdüğünü belirterek, “Umarız görüşmeler, seçimlere ve kriz politikalarına kurban edilmez” dedi.