Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ülkede hem bireylerin, hem de şirketlerin büyük çoğunluğunun ekonomik kriz içinde olduklarını ve bu krizin her geçen gün daha da derinleştiğini belirterek, hükümeti toplumu ekonomik anlamda rahatlatacak önlemleri almaya çağırdı.

“HER VATANDAŞIN PAYINA 17 BİN TL BORÇ DÜŞÜYOR”

Türk Lirası’nın döviz karşısında değer yitirmesi ve yıllardır kayda değer maaş artışı almayan kamu ve özel çalışanlarının düşen alım güçleri yüzünden hayatlarını borçlanarak idame ettirdiklerini belirten Özyiğit, KKTC Merkez Bankası Risk Merkezi’nin Eylül 2015 verilerine göre, her gün yükselen bireysel krediler miktarının 3 milyar 582 Milyon TL’ye ulaştığını; her KKTC vatandaşının payına ise 17 bin TL borç düştüğünü kaydetti.

Özyiğit yaptığı yazılı açıklamada, KKTC’de kullandırılan toplam kredilerin %30’dan fazlasının bireysel ve kredi kartlarından oluştuğunu, sadece kredi kartlarındaki tahsili gecikmiş alacakların (mahkemelik borçların) 266 milyon TL’yi aştığını belirterek, bu durumun çalışanların ve emeklilerin ekonomik açıdan bir çıkmazda olduklarının göstergesi olduğunu savundu.

“Daraltıcı maliye politikalarının yegâne sebebi, gelir yaratılamaması ve harcamalarda savurganlığın önlenmemesidir” diyen  Özyiğit, bir an önce ekonomide turizm, yüksek öğrenim ve ihracat sektörlerinde gelir arttırıcı önlemlerin somut olarak alınması; vergi ödemenin tabana yayılarak özendirilmesi ve tüm bunların sonucunda da genişletici maliye politikalarına bir an önce geçilmesi gerektiği görüşünü ifade etti.

Ekonomik darboğazdan çıkmak için tüm bunların kaçınılmaz olduğunu kaydeden Özyiğit, “Kamu yatırımları artarak yapılmalı, kamu çalışan ve emeklileri ile sigorta emekli maaşlarına zam yapılarak asgari ücret artırılmalıdır. Hükümetin piyasaya olan borçları ve üreticilerin alacakları ödenmeli, böylece yaratılacak talep ve tüketim harcamalarıyla ekonominin nefes alması sağlanmalıdır” dedi.

Yaşanan mağduriyetin gerçek anlamda giderilmesi için, Eşel-Mobil sisteminin yeniden yaşama geçirilmesi ve hayat pahalılığının geçmişte olduğu gibi maaşlara yansıtılması gerektiğini kaydeden Özyiğit, Fiyat İstikrar Fonu’nun kuruluş amacına uygun kullanılmasını; kayıt dışı ekonomi ile mutlaka ciddi şekilde mücadele edilmesini istedi.

Temel gıda maddelerinin fon ve KDV’sinin düşürülebileceğini de belirten Özyiğit, bu önlemler alınırken de hükümetin gelir kaybının önüne geçilebilmesi için lüks tüketim malından alınan fonlar yükseltilerek, lüks sayılan tüketim mal ve hizmetlerinin vergilendirmesinin yapılabileceğini ifade etti.