TDP Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, hasat mevsiminin neredeyse sonuna gelinmesine rağmen hükümetin arpa alım fiyatlarını halen belirlemediğini, Haziran ayı sonuna kadar da arpa alım satımını serbest bıraktığını belirten Özyiğit, “Hükümet adeta çiftçiyi tüccarın insafına terk etti” dedi.

Geçen yıllarda ülkede yaşanan kuraklık tespiti ve ödemelerinde çiftçilere birçok sorun çıkarıldığını, üretim mevsiminin başı olan Ekim-Kasım aylarında 2014 mazot desteğinin ödenmediğini, Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinde de aksamalar yaşandığını, hasat mevsiminin başında mazota 9 kuruşluk zam yapıldığını söyleyen Özyiğit, “Kuraklık ve hükümetlerin hatalı kararları nedeniyle yüzleri gülmeyen ve büyük mağduriyet yaşayan çiftçilerimiz, ne yazık ki bu yıl bereketli bir yıl olmasına rağmen yine sıkıntı içerisine sokuldu” ifadelerini kullandı.

Özyiğit, “Tüccar arpanın kilosunu 55 kuruştan almaya başladı, oysa arpanın kilogram olarak maliyeti 75 kuruştur (Toprak Ürünleri Kurumu’nun satış fiyatı 65 kuruş, 10 kuruş da sübvansiye). Bu durum çiftçinin tamamen tüccarın insafına bırakıldığının açık göstergesidir” dedi.

İlgili bakanlık ile hükümetin,  biran önce hayvancıyı da mağdur etmeyecek şekilde taban fiyatı belirlemesi gerektiğini kaydeden Özyiğit, başta çiftçiler olmak üzere hiçbir üreticinin tüccarın “insafına” bırakılmaması gerektiğini ifade etti.