Yapılan tüm uyarılara ve yaşanan onca acı tecrübeye rağmen, iş ve işçi güvenliği konusunda hükümetin gerekli ciddiyet ile denetimleri yapmadığını belirten Özyiğit, gerçekleşen ölümün baş sorumlularının yeterli önlem almayan şirket kadar, gerekli denetimleri yapmayan ilgili bakanlık ile uyarıları dikkate almayan kurum ve kuruluşlar olduğunu vurguladı.

Asgari ücretin belirlenmesi, işçi haklarının savunulması gibi konularda geçmişte verdiği sözlerin tam tersi uygulamalar içinde olan CTP’nin, iş güvenliği konusunda da sınıfta kaldığını belirten Özyiğit, “Hükümet, geçmişte yaşanan onca acı olayın ardından yeterli denetim yaparak, gereken yaptırımları uygulamış olsaydı, bu tür kazaların yaşanmasını önlemiş olacaktı. Hükümet ile ilgili merciler üzerlerine düşeni yapmayarak, bir anlamda bu acı olayın yaşanmasına vesile olmuşlardır” dedi.

“Yapılan uyarılar dikkate alınmadı”
Ölümlü iş kazasının ardından İnşaat Mühendisleri Odası ile Maden, Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası’nın açıklamalarına dikkat çeken Özyiğit, her iki odanın da inşaatın çökme riski bulunduğu konusunda yetkili mercileri önceden uyardıklarını ancak hiçbir makamın gerekli önlemleri almadığını vurgulayarak, bunu tam bir sorumsuzluk olarak niteledi.

Özyiğit şöyle dedi: “İnşaat Mühendisleri Odası, Girne Belediyesi, İnşaat Encümeni ve İnşaat Mühendisi Müellifini inşaat kazısının göçme riski taşıdığı konusunda uyarmıştır. Maden, Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası da, iş kazası yaşanan inşaatla ilgili böyle bir riskin var olduğunu raporunda belirtmiştir.Ne var ki, hiçbir makam ve hiçbir yetkili yapılan uyarıları dikkate almamıştır. Yapılan uyarılar dikkate alınsaydı bir gencin hayatı kurtulacaktı”

“Yapılan açıklamalar, yaşanan gelişmelerin iş kazası değil, cinayet olduğunu açıkça göstermektedir” diyen Özyiğit, “Bu kadar ciddi ve insan yaşamını ilgilendiren bu konulardaki uyarılar neden dikkate alınmamaktadır. Hükümet gerekli denetimleri neden yapmamakta ve yasal görevlerini neden yerine getirmemektedir? Bu olayda olduğu gibi, birçok kişinin hayatına mal olan bu sorumsuzlukların hesabını kim verecektir?” ifadelerini kullandı.

Son 3 yılda 714 iş kazası meydana gelmesi ve 15’inin ölümle sonuçlanmasının, bu konuda gerekli önlemlerin alınmadığının ve denetimlerin yapılmadığının en açık göstergesi olduğuna işaret eden Özyiğit, “Umarız bu olay son olur ve gerekli önlemler alınarak kazaların önüne geçilir. Bu olaylar üzüntü duyularak değil, ancak gerekli önlemler alınarak önlenebilir” ifadelerini kullandı.