Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, KKTC hükümetinin İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin sorunlarına gereken ilgiyi göstermediğini savundu.

Özyiğit, TDP’nin Sosyalist Enternasyonal’e üyeliğinin Nisan ayında yapılacak toplantıda değerlendirileceğini de açıkladı.

İngiltere’de temaslarda bulunan TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Milletvekili Hüseyin Angolemli ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Birinci, heyetin İngiltere ziyareti ile ilgili, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Kıbrıs sorunu ile ilgili son gelişmeleri İngiltere Parlamentosu yetkilileriyle görüşmek ve İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin sorunlarını dinlemek amacıyla gerçekleştirilen ziyaretle ilgili olarak Cemal Özyiğit, İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin vatan hasretiyle tutuştuğunu, ancak KKTC’ye geri dönmek isteyen İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin askerlik veya emlak gibi konularda sorunlarla karşılaştığını savundu.

KKTC’den mülk almada yaşanan sorunlar nedeniyle Türkiye’nin Ege bölgesinden mülk almayı tercih eden İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkler bulunduğunu kaydeden Özyiğit, “Yolunacak kaz gibi görülüyor bu kardeşlerimiz... Onlar da bu bakış açısı nedeniyle pek geri gelme niyetlisi olmuyorlar” dedi.

“MECLİS’TE TEMSİLİYET İSTİYORLAR”

İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin Meclis’te temsiliyet istediğini de kaydeden Özyiğit, devlet yetkililerinin İngiltere’ye gerçekleştirdiği ziyaretlerin de sonuçsuz ziyaretler olduğunu iddia etti.

Özyiğit, ülkeden göçün önlenmesi için kamu çalışanlarının aylık maaş ve ücretlerini belirleyen yasa tasarısının düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Özyiğit, ancak hükümetin söz konusu yasayı değiştirme niyeti olmadığını savundu.

“SOSYALİST ENTERNASYONAL’A ÜYELİK NİSAN’DA DEĞERLENDİRİLECEK”

TDP’nin merkezi İngiltere’de olan Sosyalist Enternasyonal’e üyeliği için Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luis Ayala ile de görüştüklerini ifade eden Özyiğit, TDP’nin üyeliğinin Nisan ayında yapılacak  Sosyalist Enternasyonal toplantısında ele alınacağını kaydetti.

Kıbrıs sorununda ve müzakerelerin yeniden başlaması için Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin öneminin büyük olduğunu ifade eden Özyiğit, Ankara ve Atina’ya ziyaretler de öngördüklerini, Atina ziyaretinde Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu ile de görüşeceklerini kaydetti.

KOP’A ÜYELİĞE DESTEK

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun Olağanüstü Genel Kurulu’nda Türkiye takımlarının ücret ödemeden Kıbrıslı Türk futbolcuları transfer etmesinin engellenmemesi halinde Güney Kıbrıs’taki Futbol Federasyonu’na üye olma kararı ile ilgili bir soruya karşılık Özyiğit, TDP’nin KTFF’nin KOP’a üyeliği desteklediğini kaydetti.

ANGOLEMLİ: “YÖNETİMİN PEK İLGİLENDİĞİ YOK”

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin sorunlarının zaman içerisinde artmakta olduğunu kaydetti ve “Buradaki yönetimin Londra’daki Kıbrıslı Türklerle pek ilgilendiği yok” dedi.

Londra’daki KKTC Temsilciliği’nde uzman personelin bulunmadığını da savunan Angolemli, “Nasıl hizmet vereceği düşündürücüdür. KKTC Temsilciliği, oradaki vatandaşların sayısı da göz önünde bulundurularak yeniden yapılandırılmalıdır” dedi.

YATIRIMCILAR ÇEKİNCELİ

Angolemli, İngiltere’de KKTC’de yatırım yapabilecek pek çok iş insanının bulunduğunu ancak, KKTC’deki bürokratik engellerden dolayı yatırım konusunda çekingen olduklarını da ileri sürdü.

KKTC’den İngiltere’ye göçün gerçek boyutunun İngiltere’de daha iyi görülebildiğini de kaydeden Angolemli, ancak İngiltere’ye göç eden Kıbrıslı Türklerin KKTC’deki maaşların düşük seyretmesinden dolayı geri gelme niyeti olmadığını da gözlemlediğini ifade etti. Angolemli, bu nedenle kamu çalışanlarının aylık maaş ve ücretlerini düzenleyen yasa tasarısının değiştirilmesi gerektiğini söyledi

İngiltere’de sunulan Türkçe eğitiminde geri kalındığını da savunan Angolemli, “İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerle pek ilgilendiğimiz yok” dedi.

Angolemli, İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin sorunlarıyla ilgilenecek bir dairenin kurulması gerektiğini de söyledi.

BİRİNCİ

TDP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Birinci ise, İngiltere Parlamentosu’nun Avam Kamarası ile Lordlar Kamarası’ndan temsilcilerle yaptıkları görüşmelerde, “Kıbrıslı Türklerin sesinin yeterli düzeyde duyulmadığı, İngiltere’deki yetkililerin pek çok gelişmeden haberdar olmadığı” sonucuna vardıklarını kaydetti.

İngiltere Parlamentosu’nda Kıbrıs sorunuyla ilgili panel de düzenlendiğini, panelin çok yoğun katılımla gerçekleştiğini anlatan Birinci, “Kıbrıs Türkü’nün sesinin duyulmasına ihtiyaç olduğunu gördük” dedi.

Birinci, lobi faaliyetlerinin pek çok ayağı bulunduğunu, devlet eliyle yürütülen çalışmalar yanında profesyonel ekibi bulunan dernekler ve özel şirketler tarafından da çalışmalar yürütülmesi gerektiğini ancak KKTC’nün yürüttüğü lobi faaliyetlerinde bunların eksik olduğunu kaydetti.