Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Meclis’te hazırlanan “Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısı”nın bu şekli ile kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, yasa tasarılarının Meclis çalışmalarında en geniş uzlaşı ile hazırlanması gerektiğine vurgu yaptı.  

Özyiğit, yetkili makamların yasa tasarısı hazırlanırken ilgili örgüt ve sendikalardan görüş alarak, yasa tasarısını kendilerine göre revize ettiklerini, ancak bunu tekrardan örgütlerle paylaşmadıklarını savunarak, ilgili örgütlerin görüşlerinin her aşamada alınması ve olabilecek en geniş uzlaşı ile yasa tasarısının Meclis’e getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs konusunda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çok kararlı ve inançlı adımlar attığını da belirten Özyiğit, “Önemli olan adil, kalıcı bir çözüme ulaşmaktır. Federal çözüm yolunda kararlılıkla ilerlenmelidir” dedi.

TDP’den verilen bilgiye göre, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Mehmet Özkardaş başkanlığındaki Kamu Sen heyetini kabul etti.

TDP Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen ve yaklaşık bir saat süren görüşmede, TDP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Mehmet Burhan da hazır bulundu.

Görüşmede konuşan Kamu Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, 9 yıldır gündemde olan Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısı’nın bugüne dek 6 kez değişikliğe uğradığını, son olarak 18 ay önce de görüşlerinin alındığını, ancak o günden bugüne ne yapıldığını bilmediklerini söyledi.

Yasa tasarısının daha bugün ellerine geçtiğini belirten Özkardaş, “Kamu Görevlileri Yasası evet değişmelidir, kamu evet hantaldır, ancak bu hantallığın nedeni siyasilerin bugüne kadar yaptıkları partizanca istihdamlardır” dedi.

Hazırlanan yasa tasarısında birçok aksaklıkların yanı sıra Anayasaya da aykırılıklar olduğunu savunan Özkardaş, bunlar değişmeden bu tasarının geçmesine karşı olduklarını kaydetti.

Özkardaş, yasa tasarısının bu şekli ile kamunun özelleştirileceğini, ayrıca kamu görevlileri üzerinde tasarruf yapmayı içerdiğini ifade ederek, Kamu Sen’in yasa tasarsısına yönelik gördüğü olumsuzlukları, yasalara aykırılıkları ve neler yapılması gerektiğini içeren bir yazılı metni TDP Genel Başkanı Özyiğit’e verdi.

Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Özkardaş, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın göreve gelmesiyle birlikte farklılığını ortaya koyarak çok cesaretlendirici ve umutlandırıcı adımlar attığını kaydetti. Bu olumlu atmosfer içinde Güney’den bazı olumsuz mesajlar geldiğine dikkat çeken Özkardaş, “Bu olumsuz mesajlar bizim cesaretimizi kırmamalı, ancak, Rum halkı da yapılan bu açıklamalara karşı durmalıdır” dedi.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, ülkede sivil-demokratik bir düzen kurulmasının önemine dikkat çekerek, Kamu Reformu’nun da bu açıdan önemli olduğunu vurguladı. 

Özyiğit, kamudaki hantal yapının daha işlevsel ve daha verimli hale getirilmesinin şart olduğunu, ancak bugüne kadar ortaya konan görüşlerin siyasilerin kendi sorumluluğunu üzerlerinden atarak çalışanların üzerine yükleme doğrultusunda olduğunu söyledi.

Cemal Özyiğit, “Siyasilerin kendi bilgisizlik, basiretsizlik ve hatalarının faturasını çalışanlara kesilmesini doğru bulmuyoruz” ifadelerini kullandı.

Yetkili makamların ilgili örgüt ve sendikalardan görüş alarak tasarıyı kendilerine göre revize ettiklerini ancak bunu tekrardan örgütlerle paylaşmadıklarını kaydeden Özyiğit, bunun demokratik teamüllere aykırı olduğunu söyledi ve “İlgili örgütlerin görüşleri her aşamada alınmalı, olabilecek en geniş konsensusla yasa tasarıları meclise getirilmelidir”  dedi.

TDP olarak tüm örgütlerin, çalışanların ve halkın ortaya koyduğu görüş ve önerileri Meclis dahil her platformda gündeme getirerek, toplumun geniş kesimlerini kucaklayan ve daha önemlisi beklentileri karşılayan bir yasa ortaya çıkarma amacı içinde olduklarını ifade eden Özyiğit, “birilerinin iki dudağı arasında ve kapalı kapılar arkasında yapılan hazırlıkla, çalışanlara bedel ödettirecek bir anlayışı kabul etmediklerini” belirtti. 

Gelinen aşamada ortada bir hükümet ve muhatap da olmadığını belirten Özyiğit, öncellikle bunun ortaya çıkması ve tartışma ortamının yaratılması gerektiğini, bunun ortamı yoksa da mücadelenin başlatılacağını kaydetti.

Kıbrıs konusunda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çok kararlı ve inançlı adımlar attığını belirten Özyiğit, bunun da verilen kararın doğruluğunu ortaya koyduğunu kaydetti.

Özyiğit, “Önemli olan adil, kalıcı bir çözüme ulaşmaktır. Şoven unsurlar bunu engellemek için uğraşacaklardır, ancak onlara da dikkat ederek federal çözüm yolunda kararlılıkla ilerlenmelidir” dedi.