Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kooperatiflerin “siyasi işgalden” kurtarılarak, gerçek sahiplerine, yani halka devredilmesi gerektiğini vurguladı.

TDP’den yapılan açıklamaya göre, ekonominin çıkış yollarından birinin kooperatifçilik olduğunu, bunun için de Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası ve iştiraklerindeki “siyasi işgalin” artık sona ermesi gerektiğini ileri süren Özyiğit, gerçek sahipleri Kıbrıs Türk üreticisi, işçisi, çiftçisi, köylüsü, esnafı, zanaatkarı, memuru ve öğretmeni olması gereken kooperatiflerin, 1984 yılından itibaren kayyum tarafından idare edildiğini ifade etti.

Kooperatiflerin gerçek sahiplerine devri noktasında Hükümet dahil tüm siyasi partilerin görüş birliği olduğunu, hafta sonu gerçekleştirilen Koop Sen Genel Kurulu'nda yapılan konuşmalarda da bunun bir kez daha teyit edildiğini belirten Özyiğit, "Hükümet partileri bu söylemlerinde gerçekten samimiyseler, gerekeni hemen yapsınlar. Yıllardır süren bu yanlışlığa sözde değil, fiiliyatta son versinler" dedi.

"SİYASİ AMAÇLI YÖNETİM"

KKTC’nin ilanından sonra kurulan Geçiş Hükümeti döneminde Kooperatif Şirketler Mukayyitliği'nin  'yolsuzluk' ve 'usulsüzlük' gerekçesiyle Kooperatif Merkez Bankası’na el koyduğunu anımsatan Özyiğit, yapılan yolsuzluk ve usulsüzlükler araştırılıp, suçlular cezalandırılacağına, Kooperatiflerin o günden beridir hükümetlerin 'arpalığı' haline getirildiğini iddia etti.

Özyiğit, süreç içerisinde bazı iştiraklerin kapatıldığını, Koop Süt gibi iştiraklerin ise devredildiğini, sonuçta Koop Süt'ün ülkede faaliyet gösteren bazı kooperatifler sayesinde ayakta kaldığını, her geçen gün daha da gelişip güçlendiğini söyledi.

"SKANDALLAR İLE ANILMAKTA"

Hükümetin kontrolünde bulunan Kooperatif Merkez Bankası'nın ise sürekli olarak skandallar ve şaibelerle gündeme geldiğini, 3 Milyon TL'lik soygun olayındaki şaibelerin halen geçerliliğini koruduğunu savunan Özyiğit, "TDP'nın kararlı duruşu ve ısrarı nedeniyle en nihayet Meclis'te konuyla ilgili bir komite kuruldu. Temennimiz ve beklentimiz, KTHY'de olduğu gibi zamana oynayıp konunun unutturulmaya çalışılmamasıdır" dedi.

"LONDRA'DAKİ BİNA..."

TDP Genel Başkanı Özyiğit Kooperatif Merkez Bankası’na ait Londra'daki binanın (uzun yıllar KTHY ofisi olarak kullanıldı) rayiç bedelinin çok altında bir rakamla elden çıkarıldığını ileri sürerek, "Binanın gerçek değerinin 1 Milyon sterlinin üzerinde olduğu, ancak 723 bin sterline satıldığı yönünde çok ciddi iddialar vardır" dedi.

Kooperatif Şirketler Mukayyidi’nin bu iddiaları spekülasyon olarak nitelediğini belirten Özyiğit, “Mukayyidin görevi iddiaları araştırmak, gerçekleri ortaya çıkarmaktır, yolsuzlukların, usulsüzlüklerin üzerine gitmektir" ifadelerini kullandı.