Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, müzakerelerin durmasına neden olan unsurları ortadan kaldırmaya yönelik kararların olumlu olduğunu belirterek, sondaj çalışmalarının durdurulmasıyla Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin geri çekilmesini “selamladıklarını” söyledi.

Konuyla ilgili yazılı açıklamasında Rum liderliği adına yürütülen sondaj çalışmalarının bakım gerekçesiyle en az üç ay ertelenecek olması, ENI şirketinin Saipem 10000 adlı sondaj platformunun Marsilya’ya gönderilmesi, Türk tarafı adına Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin bölgeden ayrılma kararı alınmasının, ayrıca NAVTEX’in uzatılmayacağı yönündeki sinyallerin görüşmelerin önündeki engellerin kalktığının göstergesi olduğunu söyleyen Özyiğit, “Şimdi artık sıra Anastasiadis’in de masaya geri dönerek, müzakerelerin yeniden başlamasına geldi” dedi.

“MÜZAKERELERE HAZIRLIK”

BM Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin önümüzdeki günlerde Ankara ve Atina’ya gidecek, ardından da Kıbrıs’a gelecek olmasının müzakerelere ciddi bir hazırlık yapıldığını gösterdiğini ifade eden Özyiğit, “Eide’nin 6 Nisan’da adaya gelişinin iyi değerlendirilmesi ve yapılacak açıklamalarla gidilecek yolun belirlenmesi son derece önemlidir” dedi.

“İKİ TEKNİK MASA…”

19 Nisan’da gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen ardından müzakerelerin başlaması beklentisinde olduklarını kaydeden Özyiğit, “Müzakere masasına paralel olarak iki teknik masanın daha oluşturulması, bu masaların birinde Maraş’ın yasal sahiplerine devri, buna karşılık da Mağusa Limanı’nın doğrudan ticarete, Ercan Havaalanı’nın direkt uçuşlara açılması konusunun görüşülmesi, diğer masada ise hidrokarbon konusunun görüşülmesini savunmaktayız” ifadelerini kullandı. 

Özyiğit, Maraş ve hidrokarbonlar konusunun, müzakere masasına paralel olarak iki teknik masada görüşülmesinin bütünlüklü çözüme katkı sağlayacağını kaydetti.

“ÇÖZÜM VE BARIŞ GÜÇLERİ, İŞBİRLİĞİNE ODAKLANMALI”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs’ta çözümsüz geçen her günün, hem çözümün bulunmasını daha da zorlaştırdığını, hem de iki toplumu birbirinden uzaklaştırdığını belirterek,”Müzakerelerin yeniden başlayacak olması, olumlu olmakla birlikte, iki taraftaki çözüm ve barış güçlerine de bu süreçte büyük görev düşmektedir. Çözüm ve barış güçlerinin bir araya gelerek, işbirliği ve güç birliğine odaklanmaları ve çözümü zorlamaları şarttır” dedi.