Özyiğit, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (KTMMOB) “suyun kendi yetiştirdiğimiz kişiler tarafından yönetilmesi” yönünde üstlendiği misyona da destek belirtti.

TDP Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, TDP Çevre ve Doğal Kaynaklar Teknik Komitesi su konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi.

KTMMOB Başkanı Ahmet Hüdaoğlu, Su Komitesi Başkanı Bektaş Göze ile üyeler Mustafa Sıdal, Nevzat Öznel ve Tünay Bengüsü’nun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Su Kurumu’nun işlevi ve yasal mevzuatı hakkında bilgi aktarıldı ve katılımcıların sorularına yanıtlar verildi.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, toplantıda yaptığı konuşmada, birçok konuda aynı yolu yürüdükleri KTMMOB yöneticilerine, su kurumu hakkında verdiği teknik bilgiden dolayı teşekkür etti.

Özyiğit, arzu edilenin, suyun yönetiminin devletin içi boşaltılmamış, yetişmiş teknik elemanlarının olduğu, işleyen bir mekanizması olan Su Dairesi tarafından yapılması olduğunu söyledi. Özyiğit, TDP olarak su kurumuna bakışlarının, “özelleştirmeden önceki adım değil, özelleştirmenin önüne geçecek bir organizasyon olması gerektiği” yönünde olduğunu belirtti. Cemal Özyiğit, bu nedenle Su Kurumu’nun işleyişi ve organizasyon şeması ile topluma güven veren özerk bir kurum olmak zorunda olduğunu vurguladı.

Oluşturulacak kurumun şeffaf, hesap verebilir, toplum sağlığını önemseyen, çevreye duyarlı bir anlayışa sahip olacağını, kuruluş yasasıyla topluma hissettirmesi gerektiğini söyleyen Özyiğit, bağımsız denetçiler tarafından suyun kalitesi, kurumun bütçesi gibi unsurların denetiminin yapılabilmesinin önemine değindi.

Suyu yönetmeye talip olan Su Kurumu’nun öncelikle suya ve yöneteceği tesislere sahip olması gerektiğini, bunun da suyun Türkiye’den ücret karşılığı satın alınması ve tesislerin ücretinin uygun bir ödeme programıyla yapılması kaydıyla gerçekleşebileceğini söyleyen Özyiğit, yönetmeye talip olmak için sahip de olmak gerektiğini söyledi.

Su Kurumu’nun işleyişini sürdürebilmesi için belediyelere satacağı suyun tahsilatının devlet tarafından garanti edilmesi gerektiğini savunan Özyiğit, batırılacak bir kuruma daha toplumun tahammülünün kalmadığını söyledi.

Özyiğit, suyu Türkiye’den satın alacak, belediyelerin deposuna taşıyacak ve belediyelerden suyun tahsilatını düzgün ve gününde yapacak bir kuruma ihtiyaçları olduğunu belirterek, bunun için gerekli mekanizmanın devlet tarafından oluşturulması gerektiğinin hayati önemi olduğunu kaydetti.

Cemal Özyiğit, verilecek suyun üreticiye ek külfet değil, daha kaliteli suyla üretim imkanı tanıması için iyi planlanması gerektiğini ve bunun takipçisi olacaklarını dile getirdi.

Özyiğit, “Su Kurumu ile suyu yönetmeliyiz, iyi de yönetmeliyiz ki, su birilerinin dediği gibi bağımlılığa değil, adanın refahına ve barışa hizmet etsin. Bu konudaki hassasiyet ve düşüncelerimizin KTMMOB ile örtüştüğünü görmekten mutluluk duymaktayız” diye konuştu.