Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs'ta çözümsüz geçen her günün tüm tarafların zararına olduğunu belirterek, temel hedeflerinin adil, kalıcı ve her iki tarafın da içselleştireceği federal bir çözüme ulaşmak olduğunu vurguladı.

14 Eylül'e kadar sürecek olan yoğunlaştırılmış müzakerelerin Kıbrıs'ın geleceğe hangi rotada ilerleyeceğini belirleyeceğine dikkat çeken Özyiğit, “Önümüzde tarihi bir fırsat bulunmaktadır. Umarız süreç olumlu ilerler ve sonunda çözümle taçlanır" dedi.

Genel Başkan Cemal Özyiğit, Milletvekili Hüseyin Angolemli, MYK üyeleri Ercan Hoşkara, Erkut Yılmabaşar ve Dışilişkiler Komitesi üyesi Mehmet Hoca'dan oluşan TDP heyeti, Andros Kiprianou Başkanlığındaki AKEL’i ziyaret etti. AKEL Genel Merkezi’nde saat 11.00'da başlayan görüşme bir saat sürdü.

TDP’den yapılan açıklamaya göre görüşmede, Kıbrıs sorununda gelinen son aşama ve iki partinin yapmayı planladığı ortak çalışmalar değerlendirildi.

ÖZYİĞİT

Görüşmenin ardından açıklama yapan TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, böylesi kritik bir süreçte AKEL yetkilileri ile gerçekleştirilen görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve görüşmeyi “oldukça samimi ve yararlı” olarak niteledi.

Ülkenin çok kritik bir dönemden geçtiğini, yoğunlaştırılmış müzakerelerin sürdüğünü, 14 Eylül'e kadar iki görüşme daha yapılacağını belirten Özyiğit, 14 Eylül'ün gelinen noktanın ve Kıbrıs'ın hangi rotada ilerleyeceğinin belirleyicisi olması bakımından önemine dikkat çekti.

Müzakerelerin 77-79 doruk anlaşmaları, Talat-Hristofyas yakınlaşmaları ve 11 Şubat 2014 tarihli ortak metin çerçevesinde devam ettiğini anımsatan Özyiğit, AKEL ile bugün gerçekleştirilen görüşmede de müzakerelere nasıl daha fazla katkı koyabileceklerini, toplumların hassasiyetlerini ve neler yapılabileceği konularını konuştuklarını söyledi.

TDP ile AKEL'in Kıbrıs sorununun bir an önce adil, kalıcı bir şekilde çözümlenmesi ve geleceğin toplumlar tarafından birlikte şekillendirilmesini arzu ettiğini söyleyen Özyiğit, "Gelinen aşamada her iki liderde de çözüm kararlılığını görmekteyiz. Bu sürece ve liderlere her iki toplumdaki çözüm ve barış yanlıları tarafından daha güçlü destek verilmesinin gerekliliğine inanmaktayız" ifadelerini kullandı.

Özyiğit, TDP ile AKEL'in çözüm sürecine çok daha fazla katkı koymak için daha yoğunlaştırılmış işbirliği, olası bir referandumda her iki toplumdan da evet çıkması adına birlikte çalışma ve geçmişte yaşanan acıların bir daha yaşanmaması için her alanda işbirliği yapılması yönünde görüş birliğine vardıklarını da kaydetti.

Özyiğit, "Tek isteğimiz ortak vatanımızın yeniden birleştirilmesidir, bunun için de adil ve kalıcı bir çözüme ihtiyacımız vardır. Bu nedenle önümüzde bulunan tarihi fırsat heba edilmemelidir. Çocuklarımıza ve torunlarımıza üzerinde yaşanası bir ülke bırakmak istiyoruz" dedi.

1473253701.jpg

KİPRİANU

Açıklamaya göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da, TDP heyeti ile çok özlü ve yararlı bir görüşme gerçekleştirerek, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerdeki gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi.

İçinde bulunulan sürecin, gerek Kıbrıs sorununun çözümü, gerekse Kıbrıs halkının geleceği açısından çok kritik olduğuna vurgu yapan Kiprianu, AKEL ile TDP'nin üzerinde anlaşmaya varılmış olan ilkeler temelinde bir çözüm bulunması yönünde mücadele ettiğini kaydetti.

Bu temel ışığında bir çözümün sağlanabilmesi için toplumların birbirlerinin endişelerini anlamalarının ve kabul edilemeyecek taleplerde bulunmamaları gerektiğini ifade eden Kiprianu, varılacak anlaşmanın Avrupa Birliği'nin (AB) üzerinde kurulmuş olduğu uluslararası hukuk, iki toplum arasında yapılan doruk anlaşmaları ile Birleşmiş Milletler kararlarını da temel alması gerektiğini kaydetti.

TDP ile AKEL'in çözüme ulaşılması adına tüm güçleri ile katkı koyma kararlığı noktasını yeniden teyit ettiklerini belirten Kiprianu, "İnanıyorum ki işler ve yaşayabilir bir çözüm, ülkemiz ve halkımızın gelecek ümidi olabilecektir" dedi.

Çözüme yönelik katkı sunmaya devam edeceklerini belirten Kiprianu, hem Kıbrıslı Rumlar, hem de Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilebilecek bir anlaşma hedefinde olduklarını ifade etti.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ve TDP heyetine bugün yapılan görüşmeden dolayı teşekkürlerini ileten Kiprianou, "Söz veriyoruz ki, AKEL olarak dostluk elimiz her zaman, işbirliği ve dayanışma için onlara uzanmış olacaktır. Üzerinde anlaşılan ilkeler üzerinde Kıbrıs halkının barış ve kardeşlik içinde yaşayabileceği bir çözüme ulaşmak için çalışamaya devam edeceğiz" dedi.