Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey  Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma” ile ilgili panel düzenledi.

Enterkonnekte sistemin zarar ve faydalarının da irdelendiği panelde,   Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mert Girgen, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Fahrioğlu,  DAÜ Öğretim Üyesi, Yatırım Değerlendirmesi ve Risk Analizi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Ulaş Altıok ve El-Sen adına Türk-Sen Genel Başkan Vekili Tuluy Kalyoncu konuştu.

TDP’den verilen bilgiye göre, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği binasında gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, bilgiye dayalı olmadan üretilen kararların faydasından çok zararı olabileceğini, siyaset üretirken de bilgiye dayanması gerektiğini kaydetti.

Özyiğit, TDP olarak kablo ile elektrik konusunda da uzmanları dinleyerek, teknik ve bilimsel açıdan bilgiler alarak, konuyla ilgili mevcut duruşlarını netleştirmek istediklerini ifade etti.

Özyiğit, kablo ile elektrik konusunun toplumun geleceğini çok yakından ilgilendirdiğini belirterek, şu anda atılacak adımların, alınacak kararların doğru olmaması halinde, gelecekte toplumsal anlamda ciddi sorunlarla karşılaşılabileceği uyarısında bulundu.

Su konusunda olduğu gibi, elektrik konusundaki anlaşmanın içeriğinin imzalar atıldıktan sonra açıklandığını belirten Özyiğit, "Toplumsal fayda getirecek bir gelişmeye karşı çıkmıyoruz, ancak bu iş mutlaka eksiksiz ve doğru planlanmalıdır. Bunun için de doğru bilgilere zamanında ulaşmak gerekmektedir. Yapılan anlaşmalar da gelecekte bizi istediğimiz noktaya ulaştıracak içerikte olmalıdır. Bu bağlamda alelacele gizli anlaşmalar yapılması bizleri rahatsız etmektedir" ifadelerini kullandı.

“CİDDİ ENDİŞELER…”

Özyiğit, fizibilite ve ekonomik analiz olmadığı, bağlantı şeklinin belli olmadığı, yerel üretimin, Kıb Tek'in geleceğinin belli olmadığı, hükümetin enerji politikasının bilinmediği bir durumda, alelacele imzalar atılarak yola çıkılmasının çok ciddi endişelere neden olduğunu vurguladı.

Özyiğit, konunun sağlıklı bir zeminde tartışılması için yapılması gereken en öncelikli işin, konuyla ilgili bir fizibilite çalışması yapılarak kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılması olduğunu kaydetti.

Ekonomik, sosyal ve çevresel raporların ortaya çıktıktan sonra adımlar atılması gerektiğini kaydeden Özyiğit, işin en başından doğru kurgulanması, önemli detayların ise önceden bilinmesinin hayati derecede önemli olduğunu, aksi takdirde su konusunda yaşanan dayatmacı durumun elektrik konusunda da yaşanacağını kaydetti.