Ülke ekonomisini değerlendiren Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, toplumun çok büyük çoğunluğunun gün geçtikçe fakirleştiğini, fakirleştikçe çareyi borçlanmada aradığını ve borçlarını ödemekte zorluk çeken kişi sayısının arttığını söyledi.

Özyiğit konuyla ilgili yazılı açıklamasında Merkez Bankası kaynaklarına göre, bireysel borçların arttığını belirterek, alınan bireysel krediler ile kredi kartı borçları zamanında ödenemediği için, tahsili gecikmiş alacaklar içinde bireysel borçların önemli yer tuttuğunu kaydetti.

Mahkemelik olan bireysel kredi tutarının da arttığını ve insanların mazbata korkusu yaşadığını söyleyen Özyiğit, DPÖ verilerine göre ülkede kişi başına düşen milli gelirin azaldığına dikkat çekti.

Özyiğit, söz konusu rakamların ülkedeki fakirleşmenin de göstergesi olduğunu kaydetti.

"TOPLUM YÜZDE 40 FAKİRLEŞTİ"

Cemal Özyiğit, Türk Lirası’nın yabancı paralar karşısında son iki yıldaki değer kaybından dolayı toplumun yüzde 40 fakirleştiğini, gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerinin zamlanması nedeniyle çok zor günler yaşandığını anlattı.

Özyiğit, "Ülkemizde geçerli olan bileşik ve yüksek faiz oranları ile borçlananlar, bir müddet sonra borçlarını ödeyemez duruma düşmekte ve eski borçlarını kapatabilmek için yeniden ve daha büyük miktarlarda borçlanmaktadırlar. Bu kısır döngü insanımızı çıkmaz sokaklara sürüklemektedir" ifadelerini kullandı.

Kamu çalışanı ve emeklilerin yıllardır reel anlamda maaş artışı alamadıklarını, asgari ücretin sefalet düzeyinde bırakıldığını belirten Özyiğit, şunları kaydetti:

"Türkiye’de kamu çalışanlarına 2016 yılı içinde yüzde 11 maaş artışı yanında yüzde 1 de enflâsyon farkı olarak toplamda yüzde 12 maaş artışı yapılmıştır. KKTC’de ise 2016 yılı içinde çalışan ve emeklilere yüzde 6 civarında bir maaş artışı yapılmıştır. Bugün Türkiye’de işe yeni başlayan bir öğretmen veya bir uzman doktor KKTC’deki emsâllerinden daha yüksek maaşlarla işbaşı yapmaktadırlar. Bu yüzdendir ki KKTC Sağlık Bakanlığı önerdiği maaşlarla çalıştıracak doktor bulamamaktadır."

Çalışanların enflâsyon üzerinde reel maaş artışları alamadıkları için harcamaların düştüğünü, buna bağlı olarak KKTC’nin yerel gelirlerinin de düştüğünü belirten Özyiğit, kısır döngü yaratan bu durumun, ekonominin büyümesine engel olduğu gibi, KKTC maliyesinin dışa bağımlılığı artırdığını kaydetti.