Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, gerek  hükümet programının içeriği, gerekse de hükümet ortağı partilerin önceki pratikleri göz önüne alındığında, Ulusal Birlik Partisi-Demokrat Parti (UBP-DP) koalisyon hükümetinin “ülke ve insana herhangi bir hayrı olmayacağını” iddia etti.

UBP-DP koalisyon hükümetinin Meclis'te 27 milletvekilinin onayı ile güvenoyu alarak görevine başladığını belirten Özyiğit, “toplum adına tüm iyi niyetimizle 'hayırlı olsun' desek de, UBP-DP Hükümeti'nin ülkenin ve toplumun gelişmesine, ileriye doğru gitmesine yönelik bir vizyonu olmadığı ortadadır " ifadelerini kullandı.

Özyiğit, yazılı bir açıklama yaparak, CTP, UBP ve DP'nin halkın seçimi ile meclise geldiklerini, ancak “halkın verdiği yetkiyi kendi çıkarları için kullanmakta olduklarını” savundu.

“HÜKÜMETTEN TALEPLER”

Özyiğit, hükümetin şunları yapmasını talep etti:

“Her sıkıştığınızda Türkiye'ye el açmamak için ilk tedbir olarak kamu harcamalarını kısın. Yarattığınız müşavir ordusunu, kamu yararına kullanmak için proje üretin ve yeni müşavirler yaratmayın. Türkiye ile yapılacak mali protokolün, şeffaflık ilkesine bağlı kalarak ülkemizin koşullarını ve toplumsal iradenin taleplerini gözetecek bir formülle müzakere edilmesine imkan verin. Yeni mali protokollere ihtiyaç duymamak için ülkemizin uzun ve orta vadeli programa ihtiyacı vardır, bunun için kapatmayı düşündüğünüz Devlet Planlama Örgütü'nün (DPÖ) ve İstatistik Kurumu'nun aktif olarak çalışmasına izin verin. Oy ve iktidar uğruna toplumu bölmeyin. Halk olarak barış ortamına ihtiyacımız var. Dinimize, dilimize, doğum yerimize, toplumsal sınıfımıza göre bizi ayırmayın. Kişisel ve/veya parti çıkarları gözetmeden, vergilerin toplanmasına öncelik verin. Hukukun her kişi ve kurum için adil olarak işletilmesini sağlayın, hukuksuzluğa taraf olmayın.”

Hükümetin, tüm bu unsurları yapmaması için mali ve siyasi bir sebep aramaması gerektiğini belirten Özyiğit, "Tek engeliniz 'yapma' niyetinizin olmamasıdır. Yapısal sorunların çözümü noktasında çare olmanızı beklemiyoruz, ama bu topluma da daha fazla zarar vermeyiniz" ifadelerini kullandı.