TDP Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Maliye Bakanı Birikim Özgür’ün, “13. Maaş olmasa vesayet biter’ açıklamasını değerlendiren Özyiğit, “Sn. Maliye Bakanı Kuzey Kıbrıs’ta kurulan yapının ve oluşturulan sistemin değişmesini yalnızca 13. maaşların kalkmasına bağlayacak kadar kendinden geçmişse, vay halimize” dedi.

Özyiğit, ülkedeki vesayetin kaldırılması için öncelikli olarak samimi ve dürüst politik yapılara ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Özyiğit, “Ülkedeki vesayetin kaldırılması için, polisin sivile bağlanması, kendi kurumlarımızın kendimiz tarafından yönetilmesi ve geçici 10. maddenin kaldırılarak sivil demokratik bir düzen kurulması gerekir” ifadelerini kullandı.

“BELİRLİ KESİMLERE MİLYONLARCA TL’LİK VERGİ AFFI SAĞLAMAKTAN VAZGEÇİLMELİDİR”

Bağımlılıktan kurutulmak için öncelikli olarak hükümetin kendi görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini, ancak hükümetin bu konuda da sınıfta kaldığını kaydeden Özyiğit, “Öncelikli olarak vergi kaçıranların üzerine korkmadan gidilerek, belirli kesimlere milyonlarca TL’lik vergi affı sağlamaktan vazgeçilmelidir. Yıllık 100 milyona yaklaşan ek mesailere düzenleme getirilmeli, kayıt dışı ekonominin üzerine kararlılıkla gidilmelidir. Ülke kaynaklarını peşkeş çekmekten vazgeçerek, milyonlarca TL’lik geri ödenmeyen kredilerin peşine düşülmelidir” ifadelerini kullandı.

“VERGİ LİSTELERİ İBRETLİK”

Son dönemlerde kimin ne kadar vergi ödediği, ya da kimlerin, hangi şirketlerin zarar ettiğine yönelik listeler yayınlandığını anımsatan Özyiğit, zarar beyan eden birçok şirketin işlerinin tıkır tıkır yolunda gittiğini savunarak, “Bu listeler ibretlik. Aslında belirli zümreler zengin olurken, devlet olarak neden battığımızın resmidir” dedi. 

“KKTC’de kurulan çarpık ve kokuşmuş yapının artık çöktüğünü, geminin artık karaya oturduğunu” savunan Özyiğit, “Herkesin dönüp aynaya bakma zamanı geldi. Herkes kendi ev ödevlerini doğru yapmalı. Öncelikli olarak siyasi yanlışların faturası topluma çıkarılmaktan vazgeçilmelidir. Siyasiler de yaptıkları hataların bedelini ödemelidirler. Sen toplumun malını peşkeş çekeceksin, kamu maliyesini zarara uğratacaksın, KTHY’yi batıracaksın, sonra da elini kolunu sallayarak gezeceksin. Böyle bir şey olamaz. Birileri yargılanacaksa da yargılanmalı. Bu düzen böyle gitmez, gitmemeli” diye konuştu.