PLANLAMAYA GEREK YOK MU: Mungan: Üzülüyorum. 2016-2018 dönemi için paket yapacaklar deniliyor. Üzülüyorum, kahroluyorum. Bu şekilde ifade edenler ülkenin geleceğinin planlanmasına gerek olmadığı düşüncesinde mi diye tereddüt ediyorum, üzülüyorum. Dünyada bu planlamalar 10 yılı, 20 yılı kapsar.

Baykan GÜRSES ÖZDAĞ

Maliye Bakanı Zeren Mungan, 2016- 2018 dönemini kapsayan ekonomik planlamayla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Bazı kesimlerin “yıkım paketi hazırlanıyor” açıklamalarına tepki gösteren Zeren Mungan, “Üzülüyorum. 2016-2018 dönemi için paket yapacaklar deniliyor. Üzülüyorum, kahroluyorum. Bu şekilde ifade edenler ülkenin geleceğinin planlanmasına gerek olmadığı düşüncesinde mi diye tereddüt ediyorum, üzülüyorum” dedi.

Mungan, şunları söyledi:

“Herkes kendi evinde bile ne yapacağını planlar, programlar, bu çok doğaldır. Biz bir Devletiz ve bu planlamayı yapmamız kadar doğal ne olabilir. İyi idare edilen ülkeler, 3 yılını değil 10 yılını 20 yılını planlıyor.

Biz 3 yılı planlarken ‘acaba bizi nasıl paketleyecekler’ diye konuşuluyor.  Olabilir mi böyle bir şey. Bu 3 yıllık programda ne olsun ne olmasın konuşalım, tartışalım. Tüm kesimlerden keşke öneriler gelse… Bütçe açısından bu bir zorunluluktur. Bütçeleri götürürken, 3 yıllık bütçeleri de götürüyoruz. 2016 yılında bu bütçeyi götürürken, 2017, 2018 bütçelerini de götürmek zorundayım, bunun için de bu 3 yılı planlamak lazım. Herkesin hemfikir olduğu sanırım bunu Kıbrıslıların yapmasıdır.

Biz de bunu diyoruz, Kıbrıslı Türkler gerek bilgi birikimi gerekse olaylara bakış açısı olarak her yönüyle böyle bir planı yapabilir. Bu bilgi birikimi ve güce Kıbrıslı Türkler sahiptir. Akademisyenler, bürokratlar ve sivil toplum, sendikalarla alınacak katkılarla yapmak lazım. Hükümet olarak birtakım prensipleri de belirlemek zorundasınız. Temel prensipleri belirlemek zorundasınız.

Hükümet programında sizin bir takım öncelikleriniz var. Bu önceliklerinizi planlamanıza yansıması lazım. 3 yıllık programlar orta vadeli planlamalar olarak adlandırılıyor. Ben Maliye Bakanı olarak tüm örgütlerden görüşlerini ortaya koymalarını beklerim, keşke bu olabilse…

Hedef gelişim ve büyüme

2016- 2018 planının ekonomide gelişim ve büyüme hedeflediğini anlatan Mungan, adil gelir dağılımı konusunda da adım atılması gerektiğini söyledi.

“Ekonomiyi büyütme ve geliştirme hedefi olacaktır. Adaletli gelir dağılımı olmalıdır. Ve bunları destekleyici olarak da reel sektörün esnafın geliştirilmesine yönelik hedeflerle, bütçe disiplini hedefindeyiz” ifadesini kullanan Mungan, devamla şunları söyledi:

“Bugüne kadar dillendirilmeyen ve bu dönemde bizim gündeme getirdiğimiz borçların, özellikle de iç borçların döndürülebilir hale gelmesi gerekiyor.

Şu anda 4 buçuk milyar TL iç borcumuz var. 8 milyarın üzerinde de dış borcumuz var. Dış borcumuz Türkiye Cumhuriyeti’ne aittir. Türkiye Cumhuriyeti de bunun ödenmesiyle ilgili bize herhangi bir şey uygulamadığı için, şimdiye kadar hiç ödeme yapmadık.

Ama iç borçlar, ekonomiyi ciddi oranda zorluyor. Çünkü 4 buçuk milyon TL’lik bir kaynağı siz Devlet olarak kullanıyorsunuz. Gayri Safi Milli Hasılanın % 60’ı, toplam borçlarınız da GSMH’nın % 160’ı…
Yani siz bir yılda KKTC olarak çabalayacaksınız, üreteceksiniz 1 yılda ürettiklerinizle borçlarınızın belirli bir bölümünü kapatabiliyorsunuz.

Bu geleceğimizin ipotek altına alınmasıdır. Aynı zamanda bu kaynakların önemli bir kısmını devlet kullandığı için kredi faizlerinin daha yukarda oluşmasına neden oluyor devlet, böylece yatırım yapmaya çalışanlar veya işini yapmaya çalışan insanların yatırım maliyetleri yükseliyor.”