Melin DOBRAN

Gazimağusa’ya bağlı Ulukışla köyünde hayvan üreticiliği yapan Ahmet Karatosun, Veteriner Dairesi’nin habersizce köye gidip, hayvanlarına zorla aşı yaptığını iddia ediyor. Aşıdan sonra bazı hayvanların ayağında şişlik ve ateş gördüğünü dile getiren Karatosun, hayvanlarının ölmesinden korktuğunu söyledi. Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hayvanlarda görülen şişme ve yüksek ateşin normal olduğunu dile getirerek, 21 gün içerisinde bu durumun düzeleceğini söyledi. Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, ülkedeki bütün hayvanlar için bu kararın üretildiğini kaydetti.

“Hayvanlarımın ölmesinden korkuyorum”

Hayvan üreticisi Ahmet Karatosun, yaklaşık 12 gün önce Veteriner Dairesi’nden bir ekibin köye gittiğini ve hayvanlarına zorla LSD hastalığına karşı aşı yaptığını iddia etti. Hayvanların bacaklarının şiştiğini ve yüksek ateşi olduğunu söyleyen Karatosun, hayvanlarının ölmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Karatosun şunları kaydetti, “Bana haber vermeden Veteriner Dairesi’nden bir ekip geldi. Hayvanlarıma zorla aşı yaptılar. Buna karşı çıktığımı söyleyince, bana 4 asgari ücret kadar ceza yazacaklarını söylediler. Bunu kabul etmeme rağmen, hayvanlarıma yine LSD hastalığına karşı zorla aşı yaptılar. Aşının adı South America’dır. Aşı yapıldıktan birkaç gün sonra, hayvanların bacağında şişme gördüm. Bazılarının ise ateşinin yükseldiğini fark ettim. Hayvanların 3 günden beridir halsiz ve yem yemiyor. Tarım Bakanlığı’nı aradım, bana Geçitkale Veteriner Dairesi’ni ara dediler. Daire Müdürü Ramadan Bey, bana ‘hiç kimsenin hayvanına bir şey olmadı. Seninkilerin bu durumu geçecek’ dedi. Ben merak ediyorum Tarım Bakanı Önder Bey’in de hayvanlarına bu aşı yapılacak mı?”

“Bu semptomlar normaldir”

Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Veteriner Dairesi’nin her hayvancıya haber vererek gittiğini söyledi. Naimoğulları, LSD hastalığının Meriç ve Nergisli arasında görüldüğü için, bölge köylerindeki hayvanlara aşı yapıldığını ifade etti. Karatosun’un iddiasına karşı, her hayvancıya haber verilerek gidildiğini belirten Naimoğulları, aşı yerlerinde şişme ve hayvanda ateş görülmesinin normal olduğunu söyledi. 

Naimoğulları şöyle konuştu, “Veteriner Dairesi önceden haber verip, bölgeye gidiyor ve aşı yapıyor. 15 gün önce ekip oluşturuldu. Hayvan üreticisi olan Ahmet Karatosun’a da haber verildi. Hayvanlara aşı yapılacağını biliyordu. Aşı yerinde şişlik olması normaldir. Bu aşının işe yaradığını gösteriyor. Hayvanların ateşinde bir miktar yükselme olacak. Bu durum yaklaşık 21 gün sonra düzelecek. Karatosun bana hayvanlarının rahatsız olduğunu söyledi. Biz de ekibi yeniden oraya yönlendireceğiz.”

“Herkes mecburdur”

Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, tüm ülke hayvanları için bu kararın verildiğini söyledi. Hayvanlardaki rahatsızlığın normal olduğunu ifade eden Gökşan, bunun beklenen bir durum olduğunu kaydetti. Gökşan, konunun bilgisinde olduğunu ve rahatsızlanan hayvanları gidip gören veterinerle görüştüğünü belirtti. İddia edildiği gibi bir durum olmadığını dile getiren Gökşan, izinsiz aşı yapmanın mümkün olmadığını söyledi. 

“Bakanın hayvanları da aşılandı…”

Tüm ülke hayvanları aşılanacak diye karar alındığını ifade eden Gökşan, buna Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu’nun da hayvanlarının dâhil olduğunu belirtti. Gökşan, aşının korumak amacıyla ve tekrardan böyle vaka görülmemesi için yapıldığını söyledi.