Devrim DEMİR

Gönendere köyünde bulunan ve Gönendere-Ergenekon olarak bilinen orman arazisi kazılarak altı üstüne getirildi.

Gönendere köylülerinin “doğa katliamı yapıyorlar” şikayeti üzerine gidilen bölgede manzara gerçekten içler acısı.

Toprak altında bulunan ve Gönyeli taşı olarak bilinen özel taşlar burada gelişi güzel kazıların ardından çıkarılıyor.

Bölgede bulunan birçok ağaç bilinçsiz kazıdan dolayı yerinden sökülürken, kazılan yerlerde kapatılmadığı için geniş ve büyük çukurlar açıldı.

Yıltan Kulle: 9 yıldır izinli kazı yapıyorum

“Gelişigüzel kazı yapmakla suçlanan” Yıltan Kulle, suçlamaları kabul etmedi. Havadis’e konuşan Yıltan Kulle devletten izinsiz yıllardır bölgede kazı yaptığı iddialarını kabul etmedi.

9 yıldır Maden ve Jeoloji Dairesinden izinli kazı yaparak taşları sattığını söyleyen Yıltan Kulle şöyle konuştu:

“Yıllardır bu arazide Devletten izinli kazı çalışması yapıyorum. Ambarım olmadığı için söktüğüm taşlar arazide duruyor. Talep olduğu sürece araziden alıp müşteriye götürüyorum.

Bölgede sürekli kazı yapmıyorum, sadece belli yerleri kazarak taşları buluyorum. Bazı yerlere kepçe vurduğum doğrudur, aradığım taşlar kaliteli olduğu için, kazıyı devam ettiriyorum. Elimde hazır taşlar olduğu için uzun süredir bölgede bu işlemi yapmıyorum.”

Kulle: Taşlar bitince yeniden izin alacağım

Daha önce aynı konudan şikâyet edildiğini ve olayın polise gittiğini söyleyen Yıltan Kulle, Maden ve Jeoloji Dairesinin arazide inceleme yaptığını iddia etti. Kulle hakkındaki iddiaları şu şekilde yanıtladı:
“Her kazıdan önce aldığım izinleri köy kahvehanesine astım. Defalarca şikâyet üzerine polislik oldum. Taşlar çok değerli ve burada çıkardığım 2 kamyon taşı satmam 1 yıl sürer.

Kazı çalışmalarım sırasında çamların söküldüğü doğrudur ancak yeni kazı yapmadım. Elimdeki taşlar bitince yeniden kazı yapmak için başvuracağım.”   

***
Mustafa Alkaravlı: Böyle bir izin en son 2011 yılında verildi 

Konuyla ilgili Havadis'e açıklama yapan Jeoloji ve Maden Müdürü Mustafa Alkaravlı, Devlete ait orman arazisinde izinsiz kazı yapılmasının suç olduğunu söyledi.

Müdürlüklerine kazı işlemi yapılması için en son 2011 yılında başvuru yapıldığını ve 5 günlük bir izin verildiğini söyleyen Mustafa Alkaravlı şu şekilde devam etti: “Gönendere-Ergenekon arasında bulunan orman arazisinde iddialara göre yapılan kazı çalışmaları ile ilgili müdürlük olarak bizim bir bilgimiz yok.

Daha önce buna benzer bir kazı çalışması ile ilgili bize yapılan bir başvuru olmuştu ve 5 günlük bir izin verilmişti. Kazı işlemi için verilen izin 2011 yılında 26- 30 Temmuz tarihleri arasındaydı. Son 4 senedir herhangi bir izin verilmedi.”

Alkaravlı: Doğal kaynakların mülkiyeti devlete aittir

Jeoloji ve Doğal Kaynaklar Müdürü Mustafa Alkaravlı, bölgede gelen şikâyetle ilgili polisin araştırma yapmasının ve olayı suçüstü yapması gerektiğini vurguladı. Alkaravlı sözlerine şu şekilde devam etti: “İzinsiz alım yapılıyorsa suçtur. Polisin bölgede suçüstü yapması gerekir, izinsiz malzeme almak suç teşkil eder. Taşlar doğal kaynaktır ve mülkiyeti devlete aittir.”

Yıltan Kulle tarafından yıllardır izinsiz çıkarıldığı iddia edilen Gönyeli taşları orman arazisinde müşteri bekliyor

***

Gönendere-Ergenekon olarak bilinen orman arazisi yıllardır kazılarak altı üstüne getiriliyor