TEŞVİK MİKTARI ARTIRILMALI: Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, bütçeye konulan teşvik miktarının en az yüzde 50 artırılması gerektiğini belirtti. Naimoğulları, mevcut bütçe ile üretim sektörünün mayıs ayı itibari ile tekrardan sıkıntıya gireceği uyarısında bulundu

İTHALE DÜZENLEME ŞART: Mustafa Naimoğulları, “Ülke genelinde üretilen sütün 4 katı ithal edilerek haksız rekabet ortaya konuluyor. Ülkedeki tüm kaynaklar Avrupa Birliği ülkelerine gidiyor” dedi, ithal süt ve et ürünleri hususunda hükümetin ciddi bir düzenleme yapması gerektiğini söyledi

Duygu ALAN

Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, mevcut teşvik sisteminin yetersiz olduğunu savunarak mevcut sistemin devamlılığı için bütçeye konulan teşvik miktarının en az yüzde 50 arttırılması gerektiğini belirtti.

Naimoğulları, mevcut bütçe ile üretim sektörünün Mayıs ayı itibari ile tekrardan sıkıntıya gireceğini ifade etti.

İthal süt ve et ürünleri hususunda da hükümetin ciddi bir düzenleme yapması gerektiğini ifade eden Mustafa Naimoğulları, “Bugün sektördeki en büyük sıkıntılardan biri de ülkede üretilen sütün 4 katının ithal edilerek haksız rekabetin ortaya konulması, ülkedeki tüm kaynakların Avrupa Birliği ülkelerine gitmesidir” dedi.

Ülkedeki üretim sektörlerinin sıkıntılarını ortaya koymak ve hükümetin üretim sektörlerine daha duyarlı olmasını sağlamak maksadı ile üç süren eylemlerinin de bu anlamda amacına ulaştığını kaydeden Naimoğulları, süt piyasası ve süt fiyatlarının yeniden düzenlenmesi, süt bedellerinin bir kısmının en geç bugüne kadar ödenmesi, süt bedeli ödemelerinde bundan böyle aksama olmayacağı, hayvancılık sektörünün bütünlüklü olarak yeniden yapılandırılması ve hayvancılara 39 bin ton balya sübvanseli olarak satılması konularında hükümet yetkilileri ile uzlaşıya varıldığını kaydetti.

Mustafa Naimoğulları, sektördeki diğer sorunların çözümü konusunda da ciddi çalışmalar başlatılacağını bakanlık ve başbakanlık nezdinde tüm üretim sektöründeki sorunların masaya yatırılacağını ifade etti.

“Teşvik miktarı en az yüzde 50 artırılmalıdır”

Teşvik sisteminin sürdürülebilirliği için bir takım düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Mustafa Naimoğulları, “Bir yandan üretilen ürünün pazarlanması, diğer yandan iç piyasanın dengelerinin korunması lazım. O yüzden mevcut sisteminin devamlılığı şarttır. Bunun içinde bütçeye konulan teşvik miktarı en az yüzde 50 artırılmalıdır” dedi.

Mustafa Naimoğulları, mevcut bütçe ile üretim sektörünün Mayıs ayı itibari ile tekrardan sıkıntıya gireceğini ifade etti.

İhracata giden sütteki teşvikin kaldırılması halinde de ülkedeki süt üretiminin duracağına vurgu yapan Mustafa Naimoğulları, “İç piyasa büyütülmeli bunun içinde ilk adım olarak ithal edilen süt ve et ürünlerinde düzenleme yapılması gerekmektedir. Bugün en büyük sıkıntı, ülkede üretilen sütün 4 katının ithal edilerek haksız rekabetin ortaya konulması, ülkedeki tüm kaynakların Avrupa Birliği ülkelerine gitmesidir” dedi.

Naimoğulları, ülkeye gelen turistin bugün otellerde, üniversitelerde ve restoranlarda ithal ürünleri tükettiğini bu nedenle turistin katma değer yaratmadığını savundu.

“Büyük işletmeler küçülmeye gidiyor”

Teşvik sistemindeki uygulama nedeni ile KKTC’de halen faaliyette olan birkaç büyük ölçekli işletmenin de her geçen gün biraz daha küçüldüğünü kaydeden Mustafa Naimoğulları, şöyle konuştu:
“Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’ne kayıtlı, 3 bin 400’ü küçükbaş hayvan üreticisi olmak üzere 4 bin 500 civarında hayvan üreticisi vardır. Ülke genelindeki büyükbaş hayvan üreticilerinden dört veya beş tanesi büyük ölçekli işletmedir. Soğuk zincirde olan 180 işletme orta ölçekli, diğerleri ise orta ve küçük ölçekli işletmelerdir. Ancak teşvik uygulamasından ötürü büyük ölçekli işletmeler zor duruma düşmüş, hayvanlarını ederinden düşük fiyata elden çıkararak küçülme eylemine gitmektedirler.”

“Hellimi pahalı yapan yüksek kar marjı güden marketlerdir”
Birlik başkanı Mustafa Naimoğulları, “Neden yurtdışındakiler Hellim’i daha ucuza yiyor” sorusuna ise “Biz hellimi Arap ülkelerine de kendi imalatçılarımıza da aynı fiyattan veriyoruz. Hellimi pahalı yapan ne üreticiler ne de imalatçılardır. Hellim’i pahalı yapan yüzde 30-35 kar marjı ile satış yapan marketlerdir” şeklinde yanıt verdi.
Hellim’in iç piyasada daha düşük fiyata satılması için ithal edilen süt ürünlerine düzenleme yapılması gerektiğini kaydeden Naimoğulları, buradan oluşacak kaynağın da direkt üreticiye yansıtılması ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini dile getirdi.

“Hükümet ile birçok konuda uzlaşıya varıldı”
Mustafa Naimoğulları, üç gün süren ve önceki gün sona eren eylemlerinin amacının ise ülkedeki üretim sektörlerinin sıkıntılarını ortaya koymak ve hükümetin üretim sektörlerine daha duyarlı olmasını sağlamak olduğunu, sonuç itibari ile üreticinin bu anlamda amacına ulaştığını kaydetti.
Mustafa Naimoğulları, süt piyasası ve süt fiyatlarının yeniden düzenlenmesi, süt bedellerinin bir kısmının en geç bugüne kadar ödenmesi, süt bedeli ödemelerinde bundan böyle aksama olmayacağı, hayvancılık sektörünün bütünlüklü olarak yeniden yapılandırılması ve hayvancılara 39 bin ton balya sübvanseli olarak satılması konularında hükümet yetkilileri ile uzlaşıya varıldığını kaydetti.

Mustafa Naimoğulları, sektördeki diğer sorunların çözümü konusunda da ciddi çalışmalar başlatılacağını bakanlık ve başbakanlık nezdinde tüm üretim sektöründeki sorunların masaya yatırılacağını ifade etti.

Mustafa Naimoğulları, yapısal sorunlar konusunda görüşmek üzere bugün saat 14.00’te hükümet yetkilileri ile bir araya geleceklerini kaydederek, “Hiçbir sorun çözümsüz değildir. Önemli olan çözüme niyet etmektir. Bu anlamda hükümet yetkilileri ile bugün saat 14.00’te yapacağımız görüşmede tüm sorunlar masaya yatırılacak ve eğer bizim yaptığımız bir yanlış varsa biz o yanlışları düzeltmeye hazırız” dedi.