Suna ERDEN 

Uzun bir çalışma döneminin ardından emekliye ayrılan insanların çoğu, iş hayatının stresinden ayrı kalsalar da ilerlemiş yaşlarından dolayı hastalıklarla uğraşıyor. Kalp, tansiyon, şeker hastalıkları gibi sürekli ilaç kullanmayı gerektiren hastalıklar gençlerde de görülse de yaşılar daha çok bu hastalıklarla karşı karşıya kalıyor. Türkiye başta olmak üzere bazı ülkeler emekliye çıkmış ve yaşı ilerlemiş kişilere sosyal yaşamda ve sağlık alanında ayrıcalık tanıyor. 

Bu ülkelerde şehir içi ulaşım ücreti ödemeyen emekliler, doktor ve ilaç parası da ödemiyor. Ancak KKTC’de ne sosyal alanda ne de sağlık alanında yaşı ilerlemiş kişiler veya emekliler için ayrıcalıklar sunulmuyor. Devlet hastanelerinde sıra bekleme çilesi, MR veya fizik tedavi için aylarca bekleme mecburiyeti gibi nedenlerden dolayı parası yeten emekliler özel doktorlara gidiyor, ilaçlarını ise hastaneden değil eczaneden alıyor. 

Star Kıbrıs’a konuşan 60 yaş üstü emekliler, yaş itibari ile rutin bir şekilde ilaç kullandıklarını, doktora görünmek zorunda olduklarını ancak devlet hastanelerindeki düzensizlik ve saatlerce bekleyişe dayanamadıkları için emekli maaşlarının çoğunu özel doktor ve ilaca verdiklerini söyledi. 

MEHMET KADİRİ: “ÖLMEMİZİ İSTİYORLAR” 

“Devlet hastanesine mecbur kalmadıkça gitmiyorum. Yaşım dolayısı ile sabahın erken saatlerinde kalkıp, doktora görünmek için saatlerce beklemek bana zulüm gibi geliyor.Bu nedenle özel doktora gidiyorum, ilaçlarımı da eczanelerden alıyorum. Türkiye’de yaşlılar ve emekliler için birçok kolaylıklar bulunuyor. Emekliler toplu taşıma aracına ücretsiz biniyor, ayrıca ilaçlarını da bedava alıyor. Biz her maaşımızı aldıktan sonra ilk iş olarak sürekli kullanmamız gereken ilaçlara para ayırıyoruz. 

Kimimizin aylık ilaç gideri 700 liraya kadar çıkıyor. Çünkü ilerlemiş yaşımızdan dolayı tansiyon, şeker, kalp hastalıklarımız bulunuyor. Bu nedenle paramınız dörtte biri sağlık giderleri için harcanıyor. Emekliler bir yana mücahitler, gazilerde sağlık alanında bir ayrıcalığa tabi tutulmuyor. 

Gaziler ve mücahitlerin ücretsiz bakınıp ücretsiz ilaç alması gerekiyordu ancak devletimiz ne emeklilere ne de gazilere bir kolaylık sağlamıyor. Devlet “bu yaşlılar ölsün de kurtulalım” diye düşünüyor. Çünkü emekli maaşı ödemek onlara güç geliyor. 

MEHMET ÜZMEZ: “MAAŞIMIN ÇOĞU SAĞLIĞA GİDİYOR” 

“Yaşı ilerlemiş kişilerin en büyük sorunu sağlık sorunudur. Çünkü ilerleyen yaşlarla birlikte birçok hastalıkta ortaya çıkıyor. Ben ve tanıdığım birçok emekli arkadaşım her ay mutlaka ilaç almak zorunda kalıyoruz. Aylık giderlerimiz arasında en çok ilaç ve doktor masrafı başı çekiyor. Özel doktorlara gittiğim için benim masrafın daha da çoğalıyor. Çünkü devlet hastanelerine gidip doktora bakınmak beni daha çok hasta ediyor. 

Saatlerce bekledikten sonra doktora bakınamadan kapıdan döndüğüm günlerde oldu. Zaten ilaç kısmına gelince de hastanede genellikle rutin bir şekilde kullandığımız pahalı ilaçlar bulunmuyor. İlaç almayalım diye zorluk çıkarıyorlar. Özel doktorda reçete yazdırdığımız zaman devlet hastanelerinde ilaç alamıyoruz. Devlet hastanesinde çalışan doktorun yazdığı reçeteye göre ilaç veriyorlar. 

İlaç yazdırmak istesek bile yine sabahın köründe hastane kapılarında bekleyip doktorun bizi almasını ve reçete yazmasını sağlamak zorundayız. Bu nedenlerden dolayı ilacı da eczanelerden yüksek ücretle alıyorum.” 

ÖZKAN ÖZDEMİR: “GENÇLER TAHAMMÜL EDEMİYOR, BİZ NASIL YAPALIM” 

“Sağlık alanında yaşı ilerlemiş, emekliler için bir kolaylık veya ayrıcalık yoktur. İlerlemiş yaşımızdan dolayı hepimizde önemli hastalıklar bulunurken, düzenli olarak ilaç kullanmamızda gerekiyor. Emekli maaşımızın yarısı doktor ve ilaçlara gidiyor. Çünkü devlet hastanelerindeki doktorlardan ve ilaçlardan yararlanamıyoruz. 

Yaşım dolayısı ile gençlerin dahi tahammül edemediği sıra kuyruğu ve saatlerce bekleme işkencesine katlanamıyorum. Bu nedenle özel doktora gidiyorum ve eczanelerden ilaç alıyorum. Zaten hastanelerde de pahalı ilaçlar değil, diğer ilaçlar bulunuyor.” 

HASAN ÖZER MUTALLİP: “YAŞLILAR İÇİN ÇİN İŞKENCESİ” 

“Devlet hastanelerinin yabancısı olduk. Yıllardır gitmiyorum. Özel doktora gidiyorum ve ilaçlarımı eczanelerden alıyorum. Çünkü devlet hastaneleri bizim gibi yaşı ilerlemiş kişiler için tam anlamıyla Çin işkencesine dönmüş durumda. İnsanlar sabah erkenden gidip saatlerce sıra bekliyor. Çoğu kişide beklemesine rağmen doktora görünmeden geri dönüyor. Hadi benim emekli maaşım var. Çoğu doktor ve ilaca gitse de en önemli şey sağlık olduğu için buna katlanıyorum. 

Allah dar gelirlinin yardımcısı olsun. Parası yoksa bir kişinin tedavi olması zorlaşıyor. Öte yandan bazı hastalar MR çektirmek istiyor veya fizik tedavi alması gerekiyor. Bu hastalarda aylarca sıra bekliyor. Tam anlamıyla sağlık alanında bir kaos yaşanıyor. Yıllardır süren bu sorunlar düzelmediği gibi daha da kötüye gidiyor.” 

MUSTAFA MASHAROĞLU: “PAHALI İLAÇLAR YOK” 

“Benim sadece aylık ilaç giderim 600 lira. Ara sıra özel doktora da gidince sağlık masrafın daha da çoğalıyor. Devlet hastanelerine gitmiyorum çünkü gitsem bile benim düzenli olarak kullandığım ilaçlar pahalı olduğu için bulunmuyor. Yaşım dolayısı ile saatlerce bekleyecek ne sabrım ne de sağlığım var. Bu nedenle emekli maaşımın çoğu sağlık harcamalarına gitse de hastaneye gidip eziyet çekmektense gitmemeyi tercih ediyorum.” 

HASAN YILMAZ: “PARASI OLMAYAN ÖLSÜN MÜ” 

Sigorta emeklisiyim ve torunlarıma maddi açıdan yardım ediyorum. Bu nedenle özel doktora gidemiyorum. İlerlemiş yaşıma rağmen devlet hastanesine gidip sıraya giriyorum. Saatlerce bekledikten sonra doktora görünüyorum. İlaçlarımı hastaneden almak için ise yeniden sıra numarası alıyorum ve bu kez de ilaç için bekliyorum. Gerçi lazım olan ilaçların bazılarını bulamasam da alabileceğim kadarını almaya çalışıyorum. 

Bu işlemler yaşım ve sağlığımın yerinde olmamasından dolayı eziyet gibi gelse de çaresizlikten katlanmak zorunda kalıyorum. Emekli ve yaşlı insanlara kolaylıklar sağlanması gerekirken maalesef hayatımız daha da kötü oluyor. Mesele midem rahatsız ve endoskopi çektirmek için 6 aydır bekliyorum. 

Beklemekten başka çarem olmadığı için katlanıyorum. Eskiden Rum tarafındaki hastanelere görünebiliyordum ancak son 4 yıldır yeni kurallar getirdikleri için artık bakınamıyorum. Her halde ömrümün sonuna kadar hastane kuyruklarında bekleyeceğim.