Masum Gök

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca IŞİD terör örgütüne yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, Paris saldırısının izleri ortaya çıktı. İddianamede yer alan telefon tapelerine bakılırsa Paris’teki saldırıdan 6 ay önce örgüt, Musab adlı kişiyi Türkiye’den Fransa’ya, “keşif yapması için” göndermeye çalışıyor. Konuşmalardan, Musab adlı kişiye sahte pasaport ve vize sağlanmaya çalışıldığı anlaşılıyor.

IŞİD’in 13 Kasım 2015 tarihinde Paris’te 6 ayrı noktada düzenlediği saldırlarda 153 kişi hayatını kaybetmişti.

‘GİDİP KEŞFEDECEK’

IŞİD iddianamesinde yer alan sanıklardan, kod adı Abdulhakem Mısırlı olan Kolombiya asılı Muhammed Elsayed Eltokh Salım Elshiemy adlı kişi, 07.03.2015 günü saat 13:35:33’te, adı bilinmeyen bir erkekle görüşme yapıyor. Muhammed Elsayed Eltokh Salım Elshiemy, görüşmede, Musab adlı kişiyi Fransa’ya “keşfe” göndermekten söz ediyor.

Görüşmenin bir bölümünü, yazım hatalarına dokunmadan yayımlıyoruz. İşte o görüşme:

X Şahıs: Bu köpekten, bu köpekoğlu köpekten bu domuz Beşşar (Esad) yüzünden hastayım ben

Abdulhakem Mısırlı: Savaş mı, yoksa ne?

X Şahıs: Varil bombası atıp duruyor ya!

Abdulhakem Mısırlı: Nereyi vurdu ya!

X Şahıs: Öncelikle Rakka’yı temizleyeceğiz, Rakka’yı sizden temizleyelim sonra Deyr’e geçeceğiz (Aydınlık’ın notu: Esad’ın böyle söylediğini anlatmaya çalışıyor.)

Abdulhakem Mısırlı: Yok yok inşallah kurtaramaz Allah’ın izni ile, bak bir istediğim olacak Allah için.

X Şahıs: Emret

Abdulhakem Mısırlı: Biri var Musab, bir kardeş yani, mühim olan biz ona vize aldık Fransa’ya gidecek gidip keşfedecek...

X Şahıs: Tamam.

Abdulhakem Mısırlı: “Ama pasaport, kendisi Suriyeli, pasaportu da Suriye pasaportu, ama giriş mührü almıştı ama diyor ki zamanını 3 ay geçmiş ve bu pasaportla havalimanından girmiş yani mümkünse buna vize yapsak...

X Sahış: Vallahi ya emmi var...ama çok alıyorlar valla hem de çok fazla alıyor, bin 300 dolar bin 200 dolar şekilli yapılmış vallahi ben pasaportumu gönderdim ben ben, ona kendi pasaportumu gönderdim mühürletmek için ve zorla dedim ki benimdir beni tanıyorlar benimle işleri olmasına rağmen zorla zorla 400 dolar zorlaya zorlaya

‘VİZEYİ KIBRIS’TAN ALSIN’

Telefon görüşmesinde Musab adlı kişinin sahte vize alması için yöntem de konuşuluyor. X kodlu kişinin, Türkiye’de bu işin pahalı yapıldığını belirterek, “Kıbrıs’a gitsin, 100 lira uçakla gidiş geliş, evet vallahi Kıbrıs’a gidiyorlar, pasaportlarını mühürletip geliyorlar” diyor.

Bu konuşmadan, örgütün sahte vize işlemlerinde KKTC’yi’ de kullandığı anlaşılıyor.

ZAMANI GEÇMİŞ PASAPORTLA GİRMİŞ

Öte yandan, konuşmada, Abdülhakem Mısırlı kod adlı kişinin, “zamanı 3 ay geçmiş pasaportla havalimanından girmiş” sözleri dikkat çekiyor.

TRAKYA’DA ÖĞRENCİ

IŞİD davasının kaçak sanıklarından Abdulhakem Mısırlı kod adlı kişinin Türkiye’de tıp fakültesine kayıt yaptırdığı da ortaya çıktı. Mısırlı, 2014 yılında Mısır Ain Shams Üniversitesi’nde tıp okurken Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne geçiş yapmak için başvuruda bulunuyor. 

Mısırlı’nın başvurusu fakülte yönetiminin 02.10.2014 tarihli kararı ile kabul ediliyor. Ancak IŞİD üyesi Abdulhakem Mısırlı’nın öğrenciliği fazla uzun sürmüyor. Mısırlı 6 ay sonra, Emniyet kayıtlarına göre 19.04.2015 günü İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan yurt dışına kaçıyor. (Aydınlık Gazete)