Ceren Özbil

AKILLI SAYAÇ UYGULAMASINA GEÇİLECEK: Belediyelerin kanayan yarası olan tahsilat yapamama sıkıntısı Paşaköy Belediyesi’nde de yaşanıyor. Belediye başkanı bu sorunu çözmek için akıllı sayaç uygulamasına geçme kararı aldı. Bu karar belediye meclisi tarafından da onaylandı

Belediyelerin en büyük sıkıntılarından bir tanesi olan tahsilat yapma sıkıntısı Paşaköy Belediyesi’ni de vurdu. Tahsilat sorununu aşmak için akıllı sayaç sistemi uygulamasına geçmeye karar verildi. Ancak akıllı sayaç uygulamasına geçmekte bir miktar para gerektiriyor.
Paşaköy Belediyesi Başkanı Habil Tülücü bölgenin ekonomik yönden kalkınmış bir bölge olmadığını ve bununda belediyenin tahsilatlarına yansıdığını anlattı. Tahsilat sorununu çözmek için akıllı sayaç sistemine geçme kararı aldıklarını ifade eden Tülücü, bunun için de kardeş belediyelerden destek almayı hedeflediklerini açıkladı.

Tülücü: Rutin çalışmalar devam ediyor
Paşaköy Belediyesi Başkanı Habil Tülücü 2014 yılında gerçekleşen yerel seçimin ardından belediye olarak rutin çalışmalara devam ettiklerini anlattı ve bu çalışmalar arasında Paşaköy Belediyesi’ne bağlı köylerde yol, kaldırım ve asfalt gibi çalışmaların devam ettiğini belirtti. Tülücü son günlerde ise belediyeye bağlı köylerde bulunan çocuk parklarını tamir ettiklerini ifade etti.

“2015 yılı için de projelerimiz var”
2015 yılında gerçekleştirmeyi hedefledikleri projelerin büyük bir bölümü için de çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Tülücü, bu projeler arasında köprü çalışmaları ve halı saha düzenlemesi olduğunu anlattı. Tülücü ayrıca bir de sosyal yaşam alanı üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

“Cami çalışmamız devam ediyor”
Paşaköy’de bulunan caminin restorasyonunu yapmak için çalışmalar başlattıklarını kaydeden Tülücü şu ifadeleri kullandı:
“Aslanköy’de kaldırım çalışmamız ve sosyal yaşam projemiz var. Kurudere’de yine bir yürüyüş yolu projemiz var ve ayrıca bu yol ışıklandırılacaktı. Tüm bunları hayata geçirmek için çalışmalarımız sürüyor.”

“Vergi toplamakta sıkıntı yaşıyoruz”
Vergi toplamakta ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Tülücü bu nedenle akıllı sayaç uygulamasına geçmeyi hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca Türkiye’den gelecek su ile ilgili bir yönetim tartışması yaşandığını kaydeden Tülücü ancak bu belirsizlik olsa dahi akıllı sayaca geçmenin şart olduğuna işaret etti. Tülücü akıllı sayaca geçmenin de maddi kaynak gerektirdiğini ve bu konuda kardeş belediyelerden yardım talep etmeyi düşündüğünü anlattı.
Bu bölgeye su gelmesi için çalışama yapılıyor. Daha bu bölgeye başlanmadı. Bize sanırım Gaziköy tarafından gelecek. Paşaköy Vadili İnönü tarafında biz de çalışan yok. Akdoğan Yiğitler bitme aşamasında.”

“Aldığımız katkı payı yetersiz”
Kırsal kesim belediyelerin aldığı katkı payının yetersiz olduğuna işaret eden Tülücü, bu katkı payının 9.25’e çekilmesi gerektiğini anlattı. Tülücü ancak 9.25’in sadece kırsal kesim belediyelerine verilmesi diğer belediyelere ise 9.00 verilmesi gerektiğini söyledi. Geçmişte bu kararı alan hükümetin şu anda görevde olduğunu kaydeden Tülücü, “İnşallah hükümet bunun için yeniden çalışmaya başlar” dedi.

“Katkı payı ancak personel giderini karşılıyor”
Tülücü belediyenin devletten aldığı katkı payının ancak belediye personelinin maaşlarını ödemeye yettiğini anlattı ve şu ifadeleri kullandı: “Bizim belediyenin 3 bin 560 nüfusu var. Devletten alınan katkı ile ancak personel gideri karşılayabiliyor. Burada şu an 5, 6 kişi emeklilik hakkını elde etti. Yarın bu personel emekliye ayrıldığı zamanda en az bir milyon tazminat ödememiz lazım. O da bizi bayağı sıkıntıya sokar. Paşaköy Belediyesi 1 milyon TL ödeyecek olursa hiçbir iş yapamaz çalışanları da ödeyemez. Yasa olarak vatandaşın hakkı vardır. 2 ay zarfında ödemek zorundasın. Aksi halde seni mahkemeye verirse faiz alacak. Geçen yıl emekliye ayrılan personelimizin bizden 15 bin ile 20 bin TL arasında alacağı var. Hala ödeyemedik. Dava açsa haklı. Ancak teşekkür ederiz ki böyle bir şey yapmadı. Uzun soluklu önlem alınmazsa birçok belediye batacak.”
“Tamamen hükümete bağlı”
Belediyelerin birleştirilmesinin tamamen hükümetin elinde bir konu olduğundan söz eden Tülücü, “Hükümet isterse belediyeleri birleştirebilir, isterse de kapatabilir” dedi. Tülücü şu ifadeleri kullandı:
“Kapatmamı daha iyi olur, yoksa hizmetlerin birleştirilmesi mi bunu iyi hesaplamak gerekir. Burada bazı belediyeler birleştirilebilir. 28 belediye 14 belediyeye düşürülebilir. Bu da belediyelerin hizmet verdiği nüfusu artırır. Sadece ben belediyesini kapatan bir başkan olarak anılmak istemiyorum. Belediye devraldım belediye devretmek istiyorum.”

“Önlem alınmalı”
Birçok belediyenin maddi yönden sorun yaşadığına işaret eden Tülücü bu nedenle hükümetin önlem alması gerektiğini ifade etti. Tülücü bunun için tüm belediyelerin gelirlerinin bir havuzda toplanıp tüm belediyelere eşit şekilde dağıtılmasını savunarak Paşaköy Belediyesi’nin nüfusu artmayan bu nedenle de gelirleri sabit kalan bir belediye olduğunu hatırlattı. Devlet yetkililerine bu bölgeye iş insanlarının yatırım yapması için teşvikte bulunması yönünde çağrı yapan Tülücü, “Biz denedik iş insanları bu bölgeye çekmeyi ancak bir yere kadar oldu. Devlette bu konu da bize destek olmalıdır” dedi.

“Göç oranı pek fazla değil”
Paşaköy’den çok fazla göç olmadığını anlatan Tülücü ancak buna rağmen bölge nüfusunda da bir artış olmadığını söyledi. Tülücü şu ifadeleri kullandı:
“Bazı gençler var farklı bölgelerden birileri ile evleniyor. Sadece onlar bu bölgeden göç ediyor. Bölgeye yerleşim ise yine aynı şekilde evlilikler ve nişan olmalar şeklinde oluyor. Bunun dışında bölgenin nüfusunu etkileyen bir durum yok. Bu da zaten bir birini dengeliyor.”

***
Özata: En büyük sıkıntı yem fabrikası
Ulukışla Muhtarı Erdal Özata, köylerindeki en ciddi sıkıntılardan bir tanesinin köy içerisine yapılan balık yemi fabrikası olduğunu anlattı. Bu nedenle köy içinde kokundan duramadıklarını belirten Özata bu soruna çözüm bulunması için bir süre tanıdıklarını çözülmemesi durumunda eyleme gideceklerini kaydetti.

“Kırsal kesim arsası dağıtılmadı”
Ayrıca köydeki gençlerin kırsal kesim arsası beklediğine işaret eden Özata bu nedenle birçok gencin göç etmek zorunda kaldığını belirtti. Özata yetkililere çağrı yaparak bu soruna çözüm bulmalarını istedi.

***
Göktürk: Kırsal kesim arsası dağıtılmalı
Paşaköy Muhtarı Ali Göktürk Paşaköy Belediyesi’nin hizmetlerinden memnun olduklarını belediye ilgili sorunların aşıldığını anlattı. Tek sıkıntılarının kırsal kesim arsası olduğuna işaret eden Göktürk bu konuda yetkililere çağrı yaptı.