Suriye'de, Beşşar Esad'ın zulmünden kaçan Suriyeliler, Edirne'de Kapıkule Sınır Kapısı'na dayandı. 5'i çocuk, toplam 18 sığınmacı, pasaport ve vizeleri olmadığı halde Kapıkule'den Bulgaristan'a çıkış yapmak isterken, jandarma ekipleri tarafından yakalandı.

Suriye'deki iç savaş, çatışma ve kaos ortamından kaçan Suriye halkı Türkiye'ye sığınmaya devam ederken, Halep'ten geldikleri öğrenilen, aralarında çocukların ve bebeğin de bulunduğu 18 kişilik Suriyeli grubu, pasaport ve vizeleri olmadığı halde Kapıkule Sınır Kapısı'ndan, Bulgaristan'a çıkış yapmak istedi. Suriyeli sığınmacılar, jandarma ekipleri tarafından hudut kapısında yakalandı.

"PASAPORT YOK, VİZE YOK, UMUT ÇOK"

'Umut" yolculuğuna çıkarak Avrupa'nın çeşitli ülkelerine gitmenin hayalini kuran sığınmacılar, özellikle Yunanistan ve Bulgaristan'ın sınır komşusu konumunda olan Edirne'ye akın etmeye devam ediyor. Suriye'nin Halep kentinde yaşadıkları öğrenilen ve Esad zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığındıkları iddia edilen aralarında çocukların da bulunduğu toplam 18 kişilik Suriyeli sığınmacı grubu, Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'na dayandı. Suriyeli sığınmacılar, pasaport ve vizeleri olmadığı halde Bulgaristan'a geçiş yapmak isterken, jandarma ekipleri tarafından yakalandı.

GÜMRÜK MEMURLARI ŞAŞKINLIKLARINI GİZLEYEMEDİ

Esad'ın zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığınan çok sayıda mülteci, ülkenin özellikle Marmara ve Ege Bölgesi'nde yasa dışı yollarla yurt dışına çıkış yapmak isterken, hemen hemen her gün güvenlik güçleri tarafından yakalanıyor. Edirne'de ise Avrupa hayali kuran 18 kişilik Suriyeli sığınmacı grubu, alışılmışın dışında bir olaya imza attı. Aralarında bebeklerin de bulunduğu Suriyeli grup, organizatörlerle işbirliği yaparak yasa dışı yollarla kaçak göçmen olarak Avrupa'ya gitmeyi denemenin aksine, gündüz vakti Kapıkule Sınır Kapısı'na gelerek, Bulgaristan'a geçiş yapmak istedi. Kapıkule Sınır Kapısı gişeleri önüne gelen grubu, gümrük memurları durdurdu. Pasaport ve vizeleri olmadığı halde gündüz vakti yaya olarak sınır kapısından geçmeye çalışan Suriyelileri gören gümrük personeli, şaşkınlarını gizleyemeyerek önce basın mensuplarına "çekmeyin" dedi. Durumun ciddiyetini anlayan gümrük personeli pasaport ve vizeleri olmadığı gerekçesiyle, Suriyelilerin geçişlerine izin veremeyeceklerini belirterek, jandarma ekiplerine olayla ilgili bilgi verdi.

JANDARMA İKNA ETTİ

Kapıkule Sınır Kapısı'na gelerek pasaportsuz ve vizesiz olarak Bulgaristan'a çıkış yapmak istediklerini belirten grup, uzun süre giriş peronlarının bulunduğu alandan ayrılmak istemedi. Gümrük memurlarının haber vermesi üzerine olay yerine gelen jandarma ekipleri, sığınmacıların kimlik kontrolünü yaparak, evrak durumlarını inceledi. Bir süre bulundukları alandan ayrılmak istemeyen Suriyeli sığınmacılar, jandarma güçleri tarafından ikna edilerek önce tampon bölgeden farklı bir alana alındı. Pasaport veya vizelerinin olmadığı anlaşılan 18 kişilik Suriyeli sığınmacı grubun, jandarma ekipleri tarafından yapılan işlemlerinin ardından Edirne İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne teslim edildiği öğrenildi.