Eniz Orakcıoğlu

Doğancı- Elye Patates Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Bicen, Yeni Bakış’a  sektörün yaşadığı sorunları aktardı. Bicen, hükümetin Narenciyeciden aldığı  portakalı bir sene sonra ödemesini bir  maharetmiş gibi aktarmasını da eleştirdi.  

“Faizleri ne zaman ödeniyor?”

Doğancı- Elye Patates Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Bicen, Hükümetin narenciye üreticilerinin 1 sene sonra borçlarını ödeyeceğini açıklaması ve bunun üzerinden prim yapmaya çalışması komik ve saçmalık olduğunu belirterek, “Kaldı ki devlet kendi alacaklarını vatandaştan veya üreticiden 1 yıl boyunca alamasa faiziyle birlikte almaktadır. Peki hükümet üreticilerin alacaklarına karşılık faizlerini ne zaman ödeyecekler? Öncelikle bunu sormak istiyorum. Bu devlet devlet olarak ne zaman hareket edecek, vatandaş artık devletin devlet olduğunu hissedememektedir. Dolayıyla bu devlet almış olduğu portakalı bir sene sonra ödüyor diye bir maharetmiş gibi aktarması doğru değildir.” şeklinde konuştu.

“100’ün üzerinde kişi mağdur”

Lefke- Güzelyurt arası yapılan yeni yola da değinerek vatandaş mağduriyetlerinden bahseden Bicen, “Bu konuda da tam bir devlet terörü ile karşı karşıyayız. Başlatılan yol bitmek üzeredir, zarar ve ziyanlar vardır, ağaçlar ve borular sökülmüştür fakat henüz istimlaklar, ödemeler yapılmamıştır. Bayındırlık ve Ulaştırma bakanı yolun açılışını yapacağını açıklıyor, ama bu bağlamda daha insanların mağduriyetini gidermemişken açılışı nasıl yapacaklar. Yol konusunda mağdur olan 3-4 arkadaşımız ara emri alarak yolun ilerlemesi konusunda hükümete engel oldular ve böyle yaparak paralarını alıp, mağduriyetlerini giderdiler, peki geriye kalan 100’ün üzerinde mağdur ve alacaklı kişi ara emri almadığı için ve yola karşı olmadıkları için alacaklarını alamamakla mı ödüllendiriliyor? Sonucunda bu yüzün üzerinde mağdur olan kişi de gidip ara emri alarak paralarını, alacaklarını tahsil edebilirlerdi, ama yapmadılar yapmamaları ise alacaklarını almayacakları anlamına gelmemektedir” dedi.

“Sistem değişti”

Ülkede hükümetlerin ve bakanlıkların değiştirilmesi ile bir şeylerin değişmeyeceğini belirten Bicen, “Bu memlekette ciddi siyasi bir sorunla karşı karşıyayız ve memleketi maalesef seçip, yönetimi teslim ettiğimiz insanlar yönetmemekte, devlet görünmeyen bazı insanlar tarafından yönetilmektedir. Vatandaş tarafından ülkemizi teslim ettiğimiz siyasiler ise maalesef ülkeyi yönetmeyip hükümet bozmakta, hükümet kurmakta, hükümet ve bakan değiştirmektedirler. Kaldı ki hükümet olmak birilerinin ve isimlerin değiştirilmesiyle değil, sistemin tamamıyla değiştirilmesiyle ülkenin düzeleceğine inanmaktayım” diye konuştu.

“Üretici battı”

Patates üreticilerinin tamamen battığına dikkat çeken Bicen, “Üreticinin nefes alacak durumu yoktur. Şimdi ekim zamanı gelmiştir ve üreticinin patates ekmek için ceplerinde 1 kuruş parası bulunmamaktadır. Üreticilerin buzlukları hala bugün patates doludur, aynı şekilde Toprak Ürünleri Kurumunun soğuk hava depoları üreticinin ürünleri ile doludur. Patatesin üreticinin elinde kalma sebebi ise Toprak Ürünleri Kurumunun sadece tohumu satmak ile ilgili ticaret yapması ve devletin üretilen ürünleri satma ile ilgili bir girişim veya politika geliştirilmiyor olmasından kaynaklanıyor. İhracat da sıfır denecek kadar azdır çünkü mersin limanından öteye maalesef ki gidemiyoruz. Bu konuda da hükümetlerimiz sorunu çözme yoluna gitmelidir. Bu sorun bugün kangrenleşmiştir çünkü 10-15 sene var bu sorun yaşanmakta ama çözümü bulunmamaktadır” dedi.

“20 TL’ye patates yiyebiliriz”

“Narenciyede nasıl ki limon üretimi yanlış politikalarla yok edilmiştir ve bugün 10-15 TL’ye limon satılmaktadır, yarın patatesi 20 TL’ye yiyecek olursak kimse şaşırmasın ve bu durumdan üreticiyi suçlamasınlar. Yarın bu yanlış politikalar yüzünden önlem alınmazsa vatandaş patatesi kilosu 20 TL’ye alacaktır. Bugün bu yaşananlar hükümetlerin beceriksizliği, programsızlığı ve öngörüsüzlüğünün örneğidir.”