Rana Sarro

Ülkede toplam 500 civarı patates üreticisi büyük sıkıntılarla karşı karşıya. Sonbahar sezonunda 10 bin ton patates ihracatı gerçekleştirilmesi beklenirken, yaşanan yağış ve seller sonucunda patates ürünlerinin zarar görmesi üzerine 6 bin ton patates ihracat edilebildi. Patates üreticilerini doğal afet durumunda tazmin eden Tarım Sigortası’nın yetersizliğinden yakınılırken, 2 bin ton donmuş patates ithalinin de üreticiyi ciddi anlamda zora soktuğu vurgulanıyor.

Tarımda üreticilere verilen doğrudan gelir desteğinin de sağlanmadığı patates üreticilerinin, bir yandan ithal ürün, bir yandan girdi maliyetlerinin yüksek oluşu ve tarım sigortasının düşüklüğü nedeniyle üreticinin zor günler yaşadığı belirtiliyor.

430 üyesi bulunan Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada, dünyanın en kaliteli patatesi ihraç edilmekte zorlanılırken, ülkeye 5 bin ton canlı patatese tekabül eden, 2 bin ton donmuş patates ithal edilmesini eleştirdi.

Detay Gazetesi’ne konuşan Yeşilada, ülkenin iç piyasasında yılda toplam 10 bin ton patates tüketildiğini de belirtti. Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada, patates üretiminde yaşanan sorunları ve patates üreticilerinin durumunu Detay Gazetesine şöyle anlattı:

YEŞİLADA: “10 BİN TON YERİNE 6 BİN TON İHRACAT”

“İlkbahar ve sonbahar olmak üzere, yılda iki kez patates üreten ender ülkelerden biriyiz. Bu yıl nispeten iyi bir yıl yaşadık. Türkiye’deki patates fiyatlarının yüksek oluşu, ülkemiz patatesinin nefes almasını sağladı. Yaklaşık 3 bin ton civarında ihracat gerçekleşti. Geçen sonbaharda, 6 bin ton ihracat yaptık. Bu yıl ilkbahar sezonunda da 3 bin ton ihracat yapıldı. Yani toplam 10 bin ton ihracatı buldu. Yalnız sonbahar sezonunda, toplam 10 bin ton patates ihraç etmeyi bekliyorduk ancak ürünlerin yağmur ve selden zarar görmesi nedeniyle, 6 bin tona düştü. Dolayısıyla Tarım Sigortası çok düşük bir miktar tazmin etti ve üretici çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldı.”

“ÜLKEDE YILDA 10 BİN TON PATATES TÜKETİLİYOR”

“Ülkemiz iç piyasasının toplam 700-800 ton patates ihtiyacı da yerli üretimden karşılanıyor. Yıllık tüketim ise, 9-10 bin ton civarındadır. Ülkede, en çok patates, Çayönü, Beyarmudu, İncirli, Türkmenköy’de yetişiyor. Piyasada, patatesin kilo fiyatı 1 TL, tonu ise 1000 TL’dir.”

“2 BİN TON DONMUŞ PATATES İTHAL EDİLİYOR”

“Dışarıdan donmuş patates geliyor. Bu da bizim en büyük sorunlarımızdan birisidir. Dünyanın en kaliteli patatesini üretirken ve ambargolar altında bu patatesi satmakta sıkıntı yaşarken, diğer yandan yılda 2 bin donmuş patates gelmesi de ülkemizin ayıbıdır. 2 bin ton, 4-5 bin ton canlı patatese tekabül ediyor.”

“İHRACATTA REKABET ŞANSIMIZ ZORLAŞIYOR”

“Dışarıdan donmuş patates gelmesiyle fiyatlar düşer. Dolayısıyla üretici zora girer. Türkiye’deki üreticilerle rekabet etmek durumundayız. Dolayısıyla bizim girdilerin fiyatının yüksek oluşu, mazotun, elektriğin yüksek oluşu, ihracatta rekabet etme şansımızı zorlaştırıyor.”

“PATATES ÜRETİCİLERİNE DESTEK VERİLMİYOR”

“Patates üreticilerinin en büyük sorunu, su sorunudur. Yer altı kaynaklarının değerlendirilememesi, su sıkıntısı yaşamamıza neden oluyor. Öte yandan, patates üreticileri kredi sorunu yaşıyor. Düşük vadeli kredilere erişemeyiz. Patates üreticilerine, tarımda, çiftçilere, hayvancılara, narenciyecilere olduğu gibi doğrudan gelir desteği yoktur. Dönüm başına 300 TL doğrudan gelir desteği istedik ama maalesef hiç destek verilmiyor. Mazot, elektrik pahalı, faizler yüksek, tarım sigortası yetersiz. Yağmurdan, selden ürünlerin zarar etmesi halinde, tarım sigortası çok düşük geliyor. Üreticiler, sosyal sigorta primlerini bile yatıramıyorlar.”