Ceren Özbil

KKTC’den Türkiye’ye ihraç edilen 125 ton patatesin Mersin Gümrüğü’nden geri dönmesi patates üreticilerini ciddi zarara uğrattı. Sadece 5 tır için 35 bin TL ödeyen üreticiler ayrıca patateslerin Mersin Gümrüğü’nden geri dönmesi nedeniyle de tüccarlara da ceza ödeyecek.

Solyalı: Türkiye’de karantinaya tabi tutuluyor

Tarım Dairesi Müdürü Emine Solyalı, Türkiye’ye gönderilen 125 ton patateste “patates güvesi var” gerekçesiyle geri dönmesi üzerine çalışmalar başlattıklarını açıkladı.

Solyalı patates güvesinin sağlığa zararlı olmadığını ancak Türkiye’de “patates güvesinin” karantinaya tabi tutulduğunu anlattı. Bu nedenle de patates güvesi görülen patatesleri yerli üretimlerine de bulaşmaması için ülkelerine almadıklarını ifade eden Solyalı gerekli incelemelerin ardından daha detaylı açıklamalarda bulunacağını belirtti.

“Bu mevsimde riski azdır”

Solyalı, şu anda patateslerde güve çıkmasının düşük bir ihtimal olduğunu anlattı ve şu şekilde konuştu:

“Şu anda mevsim şartları nedeniyle patateste güve olma riski azdır. Bizde gerekli araştırmaları yapacağız. Patatesler dün bize geri gönderilmiştir. Geri gönderilen patatesler üzerinde gerekli incelemeler yapılacaktır.”  

Bicen: Ne insana ne de hayvana zararlı

Doğancı Patates Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Bicen, Türkiye’ye ihraç edilen 125 ton patatesin “Patates güvesi var” denilerek Mersin Gümrüğü’nden KKTC’ye geri gönderildiğini anlattı. Ancak patates güvesinin ne insan ne de hayvan sağlığına zararı olduğunu kaydeden Bicen hatta bu güvenin patatesin ilaçsız olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti. Bicen bu mevsimde patateste güve olmasın düşük bir ihtimal olduğunu ancak olsa bile zararı olmadığını vurguladı.

“Tarım Dairesi bir soruna rastlamadı”

Ülkedeki Tarım  Dairesi personelinin de bu patatesler üzerinde analiz yaptığını ve yurt dışına gönderilmesine izin verdiğini kaydeden Bicen ayrıca Mağusa Limanı’ndan tekrardan analiz yapılıp patatesleri taşıyan tırların Mersin Limanı’na gitmek üzere mühürlendiğini anlattı. Bicen ülkede haşere analizi yapacak laboratuar olmadığını ve bununda Türkiye tarafından bilindiğini söyleyerek bu nedenle patateslere tekrar tahlil yapıldığını ifade etti.

“Zararımız büyük”

Patates üreticilerinin bu patateslerin yurt dışına gönderilmesi için tır başına 7 bin TL ödediğini kaydeden Bicen, ayrıca ürünlerin Mersin Gümrüğü’nden geri dönmesi nedeniyle de tüccarlara ceza ödemek zorunda olduklarını anlattı. Bicen ayrıca bu olay nedeniyle Türkiye’nin KKTC’den patates almaktan bile vazgeçebileceğini öne sürdü.

“Tarım Dairesi’nden açıklama bekliyoruz”

Patates güvesinin sağlığa zararlı olmadığını üstüne basa basa söyleyen Bicen, Tarım Dairesi yetkililerinden bu konuda açıklama yapmasını istedi. Bicen şu şekilde konuştu:

“Eğer patates güvesinin sağlığa bir zararı varsa Tarım Dairesi yetkilileri çıkıp bunu açıklasın. Biz bu konudaki zararımızın karşılanmasını istiyoruz. Yeniden bize fason desteği verilmelidir. Bu konuda bizi aylarca kandırdılar. Kaynak yoktur diye mazeret uyduruyorlar.”