Bertuğ Topal

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda önceki gün akşam saatlerinde meydana gelen ve 41 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısı sonrasında şok devam ediyor.

Terör saldırısını havalimanında yaşayan bir çok Kıbrıslı Türk de olayın şokunu henüz atlatabilmiş durumda değil.

Saldırının meydana geldiği 22:00 sularında Kıbrıs’a uçacak iki adet KKTC uçuşu bulunması nedeniyle Kıbrıslı Türk yolcular da saldırı sırasında havalimanında bulunuyordu.

Türk Hava Yolları’nın 22:30 ve Onur Air’ın 23:55 uçuşları için İstanbul Atatürk Havalimanı’na giden yolcular, saldırının uçuşlara yakın sürede olması nedeniyle bir çok Kıbrıslı Türk yolcu pasaport işlemini tamamladıktan sonra bekleme alanına geçmişti.

Havadis, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda saldırı anını yaşayan yolculara ulaştı. Dehşet dolu anları onların ağızlarından dinledi.

Dehşet anlarını anlatan Kıbrıslı Türk yolcular, büyük bir felaketin ortasında kaldıklarını ifade ederek, ufak bir zaman farkı ile hayatta kaldıklarını söyledi.

Hayatını kaybedenlerin arasında Kıbrıslı Türk yok

Türkiye yetkilileri ölü sayısı ve ölenlerin uyruklarını da dün kamuoyuna duyurdu. Ölenler arasında Kıbrıslı Türk yolcu bulunmuyor. Dün öğle saatlerinde 36 olan ölü sayısı 41’e yükseldi. Hayatını kaybedenlerin arasında Suudi, Özbek ve Ukraynalı yolcular da bulunuyor.

Dehşet anlarını yaşadılar

Terör saldırısı sırasında havalimanında bulunan Fırat Özgül, Bayram Ezdaş ve İnci Pars, dehşet anlarının içerisinde kaldıklarını, 2 adet ciddi patlama duyduklarını söyledi. “Allah bizi korudu uçağımız daha geç olsaydı belki de biz de hayatımızı kaybedecektik” şeklinde konuştu.

Vatandaşlar seyahatlerini erteliyor

Önümüzdeki günlerde İstanbul’a seyahat edecek olan bir çok Kıbrıslı Türk vatandaş da seyahat tarihlerini ya ileriki tarihe ayıyor ya da tümden iptal ediyor. Kıbrıs’ta bulunan turizm şirketleri, vatandaşlarda ciddi bir korku olduğunu ve dün sabah itibarı ile ciddi sayıda tarih değişikliği ve iptal talebi aldıklarını ifade etti.

Teröristi engelleyen gümrük muhafaza memuru GAÜ mezunuydu

Atatürk Havalimanı’nda önceki akşam yaşanan terör saldırısında yaşamını yitiren isimlerden biri de Gümrük Muhafaza Memuru Umut Sakaroğlu. Gümrük kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Sakaroğlu silahlı teröriste ilk müdahale eden isimlerdendi. Adının yazılmasını istemeyen kaynak “Saldırgan, ilk kontrolün olduğu noktadan geçiyor. Ve elinde silahla taraya taraya gidiyor. O sırada, Umut, terörist ile karşı karşıya geliyor. Umut da silahlıydı. Ve saldırgana müdahale ettiğini değerlendiriyoruz. O müdahale sonrası saldırgan üzerindeki bombayı patlıyor. Patlama, gelen yolcuları bekleyen kişilerin olduğu alana çok yakın. Maalesef Umut Sakaroğlu da o anda şehit oldu. Eğer Umut’un o müdahalesi olmasaydı, can kaybı daha fazla olabilecekti” dedi. Üç yıldır İstanbul’da Gümrük Muhafaza Memuru olarak görev yapan Sakaroğlu’nun öğrenimini Girne Amerikan Üniversitesi’nde gördüğü ifade edildi.

1 yılda onuncu saldırı

Türkiye bir yıl da toplam 10 adet terör saldırısı geçirdi. 20 Temmuz 2015’te Suruç patlaması ile başlayan terör saldırısı zinciri, 10 Ekim 2015’te Ankara patlaması, 12 Ocak 2016’te Sultanahmet patlaması, 17 Şubat 2016’te Ankara Patlaması, 13 Mart 2016’te Ankara Patlaması, 19 Mart’ta Taksim Patlaması, 27 Nisan’da Bursa Patlaması, 1 Mayıs’ta Gaziantep Patlaması, 7 Haziran’da Vezneciler Patlaması ve son olarak önceki gün İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen saldırı ile devam etti.