Çiğdem AYDIN

Başkent Lefkoşa’da terminal alanında her  Pazar günü kurulan Açık Pazar esnafı, satışların geçtiğimiz yıllara oranla daha düşük olduğundan şikayetçi.  Esnaf, her geçen hafta işlerinin biraz daha kötüye gittiğinden dert yanarak,  halkın alım gücünün sürekli düşmesiyle kendilerinin de satış yapamaz noktaya geldiğini belirtti. 

Meyvenin tek fiyata düşmesine karşın yine de alan olmadığını belirten esnaf, “Bu aşamada elde ettiğimiz gelirle maliyetimizi bile karşılayamaz noktaya geldik” dedi.  Pazar yeri esnafı, hava koşullarındaki değişimin ise geçen haftadan bu yana Domates fiyatlarının fırlamasına neden olduğunu kaydederek,  sebze fiyatlarının mevsimsel oynamalara bağlı belirlendiğini ifade etti.

Barbun fasülye 5TL
Bu hafta açık pazar yerinde fiyat olarak tüketicinin gözdesi  kilosu 2 TL’den başlayan domates olurken, kilosu 5 TL olan barbun fasülye ise cep yaktı. Pazar  yerinde bazı meyvelerin fiyatları ise dudak uçaklattı. 

Zorlu Töre, pazarın daimi müşterilerinden
Diyalog muhabirinin pazarda rastladığı Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, genellikle  alışverişini Pazar yerinden yaptığını belirterek,  “Yerli üreticiyi desteklemek  şart. Fiyatlar  da marketlerden daha uygun onun için burayı tercih ediyorum” dedi.

Töre, üreticiye devlet tarafından verilen desteğin hiçbir zaman yeterli olmadığına da vurgu yaparak, özellikle Türkiye’den gelecek olan su ile birlikte fiyatların daha da düşeceğine ve üreticiyle tüketici arasındaki bağın daha fazla güçleneceğine inanç belirtti. Töre, “Asgari ücretliler için marketler pahalı ama, pazar yerinde de gelir gider dengesi yok ne yazık ki, Asgari ücretliler için hayat en az üreticiler kadar zor” şeklinde konuştu.  

Pazar yerindeki esnaf şunları aktardı:


Metin Aktaş: Pazara halkın ayağı alışmadı
“Havalar artık serinledi ve Domatesin fiyatı da düştü. Aslında bizim işimizi hava koşulları daha çok etkiliyor. Mevisimine göre satış yapmaya çalışıyoruz. Yaz aylarında domates daha pahalıydı, geçen hafta 3 TL olan domates bu hafta 2 TL’ye düştü ama satışlar yine de iyi değil. Pazar yerine insanların ayağı bence alışık değil. Oysa burada park sıkıntısı yok, her şey daha taze ama nedense gelmiyorlar. Geçen haftadan bu haftaya işler daha da kötü.” 

Mehmet Kurtulmuş: Fiyatlar mevsime göre değişiyor
“Fiyatlar yerine göre ucuz yerine göre pahalı. Özellikle domates fiyatları çok düştü, geçen hafta 3 lira 3 buçuk lira olan domatesin kilosu bu hafta 2 liraya düştü. İnsanlar genelde domates alıyor. En yüksek fiyatlar sebzede o da mevsimin koşullarından, su yok hava sıcak ve gölgeleme metoduyla üretiliyor.  Taze Fasülyenin  kilosu 12 TL’den 15 TL’ye kadar çıkıyor.” 

Eyüp Bilsin: İşler bu yıl daha kötü 
“Geçen yıla göre kazanç olarak işler bu yıl daha kötü, ama insanlar da kazanmıyor. Gelir gider dengesi yok ne yazık ki.

Geçen haftadan bu haftaya domates ucuz ama sadece o değil bütün ürünlerde indirime gittik sıcakta bozulanları her zaman daha ucuz sattık.  

Yeşillik daha pazar yerine çok fazla düşmedi, çünkü üretim henüz yok yağmur ister, su ister yeşillik gölgelendirme metoduyla üretiliyor şimdi. 

Domates ve bazı meyveler gelecek hafta daha da ucuzlayacak.
Yalnız biz ne kadar ucuzlatırsak ucuzlatalım bizi üretimden koparan bir politika izleniyor devlet üreticisini hiç desteklemiyor. Bir taraftan destekler gibi görünse de kaşıkla verdiğini kepçeyle geri alıyor. Su yok su faturaları zamlı, elektrik zamlı, mazot zamlı ne yapacağımızı şaşırdık. Halkın alım gücü düştü. Bizler de batma noktasından çoktan geçtik.” 

Bayram Saylık: Tüketiciden çok pazarcı var 
“Pazarda kalabalık var ama kuru bir kalabalık tüketiciden çok pazarcılar var. Çeşit de çok fazla yok. İthal edilen meyve ve sebzeler daha ucuz.  Domates bu hafta  fiyat olarak çok uygun,  en pahalı fasülye meyvelerin çoğu tek fiyat 4 TL ama iyisi 5 TL insanlar gelmiyor. Pazar yerine gelenler de en ucuzu almaya çalışıyor. Ekonomi kötü.” 

Ayşe Demirkaya: Aldığımız mazota yetmiyor 
“İşler ne iyi ne kötü biz zaten boşu boşuna geliriyoruz. Aldığımız harcadığımız mazot parasına denk değil ama ne yapalım elimiz mahkum, bu yaşta pazar yerlerinde bizi süründüren devlet büyüklerimiz için işleriz zaten.  Gelmesek aç kalacağız. İster ucuz sat ister pahalı sat zaten satacak insan yok. Her geçen yıl biraz daha çöktü, ekonomi mi var bu memlekette?” 

Adem Yazar: Pazarcılık kötüye gidiyor
“Geçen haftaya oranla fiyatları düşürdük ve bu hafta satışlar biraz daha iyi oldu. İnsanların alım gücü düştü ucuzlatınca biraz hareket oldu. Geçen yıla oranla bu yıl kıyaslandığında bu yıl genel itibariyle işler daha kötü. Pazarcılık her geçen yıl daha da kötü noktaya gidiyor ama bunun üretimle değil insanların parasızlığı ile ilgili olduğunu düşünüyorum.” 

Hasibe Gönül: Şeftalinin kilosu 12 TL
“Biraz işler durgun. Geçen haftaya göre sebzeler ve meyveler de fiyatlar yükseldi bu hafta sadece domates de ciddi bir düşüş oldu. İşler kötü iyi diyemeyiz. Şeftalinin kilosu 12 TL’ye kadar çıkıyor nektarin 4 Tl’den başlıyor artık fiyatlar tezgahtan tezgaha da değişkenlik gösteriyor.İnsanlar gelsin hareketlilik olsun istiyoruz. Her geçen yıl insanlar biraz daha azalıyor pazarcılar da azalıyor bir kaç yıl daha bu iş’te ortadan kalkacak.” 

Hasan Çuvaloğlu: Marketlerden daha ucuzuz ama
“İşler pek iyi değil. Fiyatlar marketlerden daha ucuz ama halk gelmiyor ayak alışkanlığı yok. Ben üreticiyim soğan ve patates üretip satıyorum ama maliyetleri çok yüksek buna rağmen soğanın da patatesin de kilosu 1 buçuk TL. ama alan yok.”