Melin Dobran

Başkent Lefkoşa’da tezgâh kuran açık Pazar esnafı, bir taraftan aşırı sıcak, diğer yandan vatandaşın parasız kalması yüzünden dün en kötü günlerinden birini yaşadı.

Diyalog’a konuşan Pazar esbafı “vatandaşın cebindeki üç kuruş zaten bayramda harcandı. İnsanlar ay sonu geldi mi alış-veriş yapamaz duruma düşüyor. Bizler de iş yapamayınca hüzünleniyoruz”dedi.

Esnaf ne dedi?

Dursun Şıkbaş

“Sıcaklardan dolayı pazara pek uğrayan olmuyor. Elimizdeki ürünler sıcaktan dolayı solmaya başlıyor. 10 liraya sattığımız kirazı, öğleden sonra 5 liraya satıyoruz. 8 liraya aldığımız kayısıyı 5 liraya, 8 liraya aldığımız armudu 5 liraya satıyoruz. Yani genelde ürün elimizde kalmasın diye fiyatları 2-3 lira düşürüyoruz. Sıcakta satış yapmak çok zor. Ayrıca insanlarda para yok. Müşteri gelmiyor, ürünler kalıyor. Zararına satış yapsak da durum değişmiyor.”

Nevzat Korkmaz

“Satışlarımız düşük. Sabahtan öğleye kadar çok az satış yaptık. Ürünler yine tezgâhta olduğu gibi duruyor. Vatandaşın geçim sıkıntısı yaşadığını düşünerek fiyatları düşürdük ama olmadı. Zararına da olsa ürünü satmak için sıcağın içinde bekliyoruz. Kapalı bir alanımız olsaydı belki yaz dönemi satışlarımız bu kadar kötü olmazdı.”

Ali Dağdelen

“Hava sıcak satışlar berbat. Sıcaktan dolayı kimse pazara gelmek istemiyor. Gelenler de bir tur atıp gidiyor. Domates hariç diğer sebze ve meyvelerin fiyatını düşürdüm. Çünkü bu zamanda domateslerin kökleri kuruyor. Ürünler sıcağa dayanmıyor, biz de dayanamıyoruz ama ekmek parası için bekliyoruz.”

Hilmi Seçici

“Satışlarımız sıcaktan olayı çok durgun. Hem havanın hem de asfaltın sıcağı esnafı mahvetti. Kapalı bir alan istiyoruz. Esnafın ve ürünlerin hali ne olacak? Sıcağa ne kadar dayanacağız? Zaten bu sıcakta pazara kimse gelmiyor.”

Ahmet Lekesiz

“Ben domates ve salatalık satıyorum. Sıcaktan dolayı ürünlerimiz mahvoluyor. Bu şartlar altında satış yapmak biraz zor oluyor ama idare etmek zorundayız. Öğleden sonra ürünler elimizde kalmasın diye fiyatları düşürüyoruz.”