Kamu-Sen ile Hemşireler ve Ebeler Sendikası’nın ortak açıklamasında sağlıkta ciddi bir personel ve cihaz eksikliği yaşandığı ifade edildi.

Bu eksikliklerin sağlık çalışanları ve halkı olumsuz etkilediği kaydedilen açıklamada, son birkaç yılda açılan birçok sağlık merkezi ve yeni servislerin hemşire yokluğu nedeniyle görev yapmakta zorlandığı belirtildi.

“Normal mesai çalışan bir memurmuş gibi çalıştırılan hemşirelerimizin, vardiya değişimlerinde hastaların genel durumlarıyla ilgili raporlamada geçen süreler dahi çalışma saatinden sayılmamakta, düzensiz beslenme, düzensiz uyku, ağır iş yükü nedeni ile  sosyal hayatları ve sağlıkları bozulmaktadır” denilen açıklamada, hazırladıkları “Kamu Sağlık Çalışanlarının Vardiya Çalışmalarını Düzenleyen Tüzük”ünün yürürlüğe girmesi için hiçbir adım atılmadığı savunuldu.

Açıklama şöyle devam etti:
“Yeni Hemşire ve Ebe istihdamına olanak verecek kadro artırımı iki yıldır oyalanmakta, istihdamla ilgili yetki taleplerimiz olumlu karşılanmamaktadır.

Bir ekip işi olan sağlıkta, hemşire ve ebelerimizin diğer sağlık çalışanlarımızda doktorlara verilen yüzde 10'luk Kişisel ödenek Hakkından yararlanmamaktadır.
Ambulanslar kaza yerlerine genelde tek hemşireyle gitmek zorunda kalmaktadırlar.

Vardiya çalışan hemşirelerimizin, kreş, ulaşım, yurt gibi daha birçok sorunları bulunmaktadır.”

Bu sorunlar arasında en acilinin eksik personel sorunu olduğu kaydedilen açıklamada, bu nedenlerle 21 Eylül Pazartesi günü Girne Dr. Akçiçek Hastanesinde 08.30–10.30 saatleri arasında iki saatlik uyarı eylemi yapılacağı bildirildi.

Açıklamada ivedi olarak bu sorunlar çözülmezse eylemin şeklide değişerek, bir çok sağlık kurumuna yayılacağı da kaydedildi.

Akçiçek Hastanesi’nde yapılacak iki saatlik uyarı eyleminde acil vakalar için hazır personel bulundurulacağı ifade edilen açıklamada 09.30'da eylem yerinde basın açıklaması da yapılacağı kaydedildi.