Haluk Doğandor

Londra’ya seyahat eden J.M.S isimli İngiliz kadın yolcudan fazla bagajınız var diyerek 14,50 Kg. olan bagaj için 23 Kg diye haksızca para talep eden Ercan Pegasus görevlileri, makbuz vermedikleri gibi, özür de dilemediler 

Uluslararası uçuş gerçekleştiren, Pegasus Havayolları’nın Ercan Havaalanı görevlileri tarafından yapılan hatalı hareket Pegasus ismine gölge düşürdü. Kıbrıs Ercan Havaalanı’ndan 06-04-2017 günü saat 08:45 Pegasus Uçağı ile Londra’ya gitmek üzere havaalanına gittiİngiliz J.M.S isimli kadın, Pegasus Havayolları’nın bilet Check-in bölümünde yaşadığı bagaj haksızlığını Star Kıbrıs’a anlattı. 

"HER YOLCULUK ÖNCESİ TARTARIZ" 

J.M.S isimli İngiliz yolcu, eşi ve kendisinin sıklıkla İngiltere’ye yolculuk yaptıklarını ve her seferinde Pegasus’un yurtdışı 20 Kg olan bagaj sınırına hassasiyet gösterdiklerini ifade etti. Havaalanında bagaj sorunu yaşamak istemedikleri için 2 adet dijital tartı aleti aldıklarını, bir tanesini İngiltere’deki evlerinde, diğerini de Kıbrıs’taki evlerinde kullandıklarını belirtti. Her yolculuk öncesi tartı aleti ile bagajları tarttıklarını söyleyen J.M.S isimli İngiliz kadın, 06-04-2017 Perşembe günü seyahat öncesi bagajını hem eşinin, hem de kendisinin tartarak 14,50 Kg olduğunu teyit ettikten sonra havaalanına gitmek üzere yola çıktıklarını söyledi. 

"EVDE 14,50 KİLO GELEN BAGAJ PEGASUS’TA 23 KİLO" 

Bir kadın için 14,50 Kg olan valizini rahatlıkla taşıyan J.M.S isimli İngiliz kadın, valizini kaldırarak tartıya koyduğunu ancak tartıda valizinin 23 kilo geldiğini görünce önce çok şaşırdı. Arkasından da Pegasus görevlisi “valiziniz yasal sınır olan 20 Kilonun üzerinde 3 kilo fark vereceksiniz, bunun da ücreti 32 Sterlindir” dedi. Evde ölçtüğü valizin 8,5 kilo fazla çıktığına inanamayan J.M.S’in daha şaşkınlığı üzerinden geçmeden, “Ya valizinizdeki 3 kiloyu boşaltın, ya da 32 Sterlin verin” şeklindeki baskıcı ses tonu karşısında çaresiz kalan J.M.S talep edilen farkı ödedi. 

"STERLİN İLE ÖDEDİM MAKBUZ VERMEDİLER" 

Aslında 14,50 Kg olan valiz ağırlığı için 23 Kilo diye fazla para talep edilen J.M.S, fazla 3 kilo için kendisinden istenen 32 Sterlini iki adet 20’şer Sterlin halinde verdiğini geriye vermeleri gereken 8 Sterlini ise Pegasus’un görevlisinin kendisine Türk Lirası olarak iade ettiğini belirtti. Ancak fazladan verdiği bu 32 Sterlin için kendisine ne bir makbuz veya belge verilmediğini söyledi. 

"KİMBİLİR DAHA KAÇ KİŞİYE BÖYLE DAVRANDILAR" 

İngiltere’ye varan ve Londra’daki evine giden J.M.S kendisine yapılan bu haksızlığın söz konusu 32 Sterlin olmadığını ancak yabancı uyruklu bir kişi olarak bu haksızlığı kabul etmediğini, kendisi gibi daha birçok kişiye de bu haksızlıkların yapıldığını düşünerek Kıbrıs’taki kocasını arayarak durumu bildirdi. 

"LONDRA’YA VARINCA VALİZİ BİR DAHA TARTTI" 

Londra’daki evinde bulunan aynı dijital tartı aletiyle, Kıbrıs’tan getirdiği bavulunu bir de orada tartan J.M.S 14,50 Kg olduğunu gördü. Bunun üzerine bavuluna Pegasus görevlileri tarafından yapıştırılan “Dikkat ağır parça Attention Heavy 23 Kg” etiketini de göstermek suretiyle dijital tartı ile bir kez daha ölçen J.M.S gerçek ağırlığın 14,50 Kg çıkan görüntüsünü de Kıbrıs’taki eşine gönderdi. 

"YOLCULARI YOLUNACAK KAZ GÖRÜYORLAR" 

Konunun para olmadığını ancak Pegasus’un bu ayıbını ortaya çıkarmak isteyen J.M.S, bu olayın medyaya yansımasını, herkesin bu haksız olayı öğrenerek tedbir almasını istedi. Yanındaki valizini özellikle Kıbrıs’taki evinden çıkarken ve de Londra’daki evinde aynı cins iki adet aldığı dijital tartı ile tartan ve her ikisinde de 14,50 Kg sonucunu bulan J.M.S, asla 32 Sterlin peşinde olmadığını söyledi. Sıklıkla İngiltere-Kıbrıs arasında seyahat ettiğini belirtti. J.M.S, dış dünyada tanınmayan bir ülke olarak turizmde bu kadar çaba harcanmasına rağmen havaalanında uğranılan bu tür haksızlıklara artık dur denilmesini ve insanların kandırılarak haksızca fazla ücret talep edilmemesini açıkça yolcuları “yolunacak kaz gibi gören böyle Pegasus görevlilerinin cezalandırılmasını “istediğini söyledi. 

"KONU MEDYAYA YANSIDI" 

Konunun aktarıldığı Star Kıbrıs, konunun araştırılmasını, tarafsız habercilik adına en ince ayrıntısına kadar araştırılarak haber yapılması için harekete geçti. Önce Londra’daki J.M.S ile neredeyse saatler süren telefon görüşmeleri yapıldı, belge ve fotoğraflar temin edildi. Pegasus Havayollarının Ercan Havaalanı’ndaki müdürü ile defalarca iletişim sağlandı. Yine özel bir şirket olan Ercan Havaalanı işletmesi T&T Şirketi’nin işletme müdürü ile telefon görüşmeleri yapıldı. 

"TARTIDA NE ÇIKARSA FARKINI ALIRIZ" 

Star Kıbrıs önce Pegasus Havayolları’nın Ercan meydan müdürü Reşat Soylukal ile görüştü ve yaşananları aktardı. Reşat Soylukal, personelinin yanlış yapmadığını, tartıda ne çıktıysa o kadar fark ücreti alındığını söyledi. Soylukal ayrıca tartıların sorumlusunun T&T şirketi olduğunu ve onların kalibrasyon kontrolünü gerçekleştirdiğini ifade etti. “Tartı konusunda sorumluluk kabul etmiyoruz” diyen Soylukal “bizim personelimizin bir yanlışlığı yoktur” diye olayı geçiştirdi. 

"KONTROLLER 15 GÜNDE BİR YAPILIR" 

Pegasus meydan müdürü Reşat Soylukal’ın özellikle işaret ettiği ve sorumluluk onlardadır dediği T&T şirketinin işletme müdürü Ali Ahıskalı ile yaptığımız telefon görüşmesinde, tartıların kalibrasyon kontrollerinin 15 günde bir yapıldığını, tartılarda hata olamayacağını, ne olduysa o anda orada yaşanılan bir durumdan kaynaklanabileceğini söyledi. 

"PEGASUS MAKBUZ VERMEDİ" 

Tüm bu ayrıntılarla olayı incelerken, tekrar tekrar telefonla görüştüğümüz olayın mağduru J.M.S’in bize söylediği “Benden aldıkları 32 Sterlin fark için makbuz vermediler” sözünü hatırladık. Neden alınan bir ücret için makbuz verilmiyor diye tekrar Pegasus meydan müdürü Reşat Soylukal’ı aradık, J.M.S isimli İngiliz yolcudan alınan ücretin karşılığı makbuzun gönderilmesini istedik. 

"PEGASUS’DA BİR ŞEYLER DÖNÜYOR" 

Pegasus meydan müdürü Reşat Soylukal’ın bize gönderdiği sözde fazla bagaj makbuzunu elimize alınca, bizim de şaşkınlığımız bir kat daha arttı. Zira mağdur edilen yolcu J.M.S bize fazla bagaj ücreti için kendisinden 32 Sterlin istendiğini, onun da bu ücreti peşin olarak 40 Sterlin’i iki adet 20 Sterlin halinde ödediğini, geriye verilmesi gereken 8 Sterlini de Pegasus görevlisinin kendisine Türk Lirası olarak ödediğini söyledi. 

"PEŞİN ALDILAR SONRA KREDİ GÖSTERDİLER"

Oysa Pegasus müdürünün bize gönderdiği makbuzda bagaj ücreti 30 sterlin olarak görülüyor ve bu ödemenin ise J.M.S’ye ait kredi kartıyla yapıldığı yazıyordu. İşte tam burada Pegasus’ta bir şeylerin döndüğünü ve gizlenmek istenen bir şeyler olduğunu anladık. Hem alınan ücrette hem de ödeme tarzında Pegasus tamamen yanlış bilgilerle hareket etmiş ve bize hatalı bir makbuz göndermişti. 

"PEGASUS İSMİ ZAN ALTINDA KALDI"

Star Kıbrıs’ın yaptığı araştırma sonrası gerçekler ortaya çıkmış, Pegasus’un personelinin yaptığı hatalı davranışlar ne yazık ki Pegasus gibi uluslararası bir Havayolu şirketini zan altında bırakmaya yetmişti. Ve yine meydan müdürünün iyice araştırmadan personelini korumak adına sonradan düzenlenen düzmece bir makbuzla savunma yapması gerçeklerin nasıl saklandığı, sadece mağdur edilen bu yolcu değil belki de bu şekilde yüzlerce yolcunun farkında olmadan fazla ücret alınıp haksızlığa uğramasına neden olmuştur.