HATA ÜSTÜNE HATA: Liman İşçileri Şirketi’nin yedi ismi “hissedar” yapma kararının ardından ortaya çıkan birçok usulsüz işlem, şirket yönetimine geri adım attırdı. Limanlar Dairesi Müdürlüğü de son 48 saatte, “kararın iptali için” çalıştı

ŞİRKET GERİ ADIM ATTI: Liman İşçileri Şirketi’nin çalışmalarını düzenleyen yasaya aykırı işlemlerin tespitinin ardından şirket yönetimi de geri adım attı. Limanda çalışmayan kişilere yönelik Sosyal Sigorta yatırımı yapılması, iptalin ana nedeni oldu. Şirket yönetimi, “hayırlı bir yatırım gereksiz yere karalandı” diyerek sitem etti

CANALTAY: İPTALİ İÇİN ÇABA HARCADIM: Limanlar Dairesi Müdürü Serdar Canaltay, imza attığı belgelerin, resmi devlet belgeleri olduğunu belirterek, “Dairemiz yasa dışı bir işlem yapmadı” dedi. Canaltay, Havadis’in gündeme getirdiği “muhaceret kayıtlarını” dikkate alarak, son 48 saattir iptal için çaba harcandığını söyledi

TUZ GELECEK, NORVEÇ’E GİDECEK: Hissedar yapılan Bülent Ecevit Emmi’nin Mısır’da bir şirket ile uzlaştığı ve buradan gelecek tuzu, Mağusa Limanı’nda depolamak, ardından da İskandinav ülkelerine ihraç etmek için anlaştığı öğrenildi.  Buna göre, Mısırlı yatırımcı da, limandaki yatırımlarına karşılık, Liman İşçileri Şirketi’ne ortak olmak istedi, bu işlemler yapıldı


Bertuğ TOPAL- Nadire BAHADİ
Liman İşçileri Şirketi’ne yedi yeni hissedar alınmasına yönelik işlem iptal edildi. İşlemin iptali, Limanlar Dairesi Müdürlüğü’nün girişimi ve şirket yönetiminin geri adım atmasının ardından yapıldı.
Anımsanacağı üzere, limanda çalışmayan ya da yeni çalışmaya başlayan yedi kişi, bir anda Liman İşçileri Şirketi’ne ortak yapılmıştı.

Bu arada, limanda çalışmadığı halde çalışıyor gibi gösterilerek “sosyal sigorta yatırımı” yapılan Tamer Ramadan ve Marwan El Erian’in dışında kalan bazı isimlerin de “hissedar” olduğunu Havadis Gazetesi’nde yayınlanan haber üzerinden öğrenmesi de, skandalın bir diğer boyutu oldu.
Havadis, dün gün boyu konunun tarafları ile görüştü. Hissedarlık işleminin kararını veren Liman İşçileri Şirketi Yönetimi, bu kararın limanda çalışan herkes tarafından desteklendiğini iddia etti.

Projeye göre, yeni ortaklar, şirketin faaliyet alanını geliştirecek, yatırım yapacak. Buna göre, Mısır’dan Mağusa Limanı’na getirilecek tuz burada depolanacak, buradan  da özellikle Norveç başta olmak üzere İskandinav ülkelerine taşınacak. Liman İşçileri Şirketi yönetimine göre, çalışanlar da hisse devri ve yapılacak işe karşı çıkmadı.

Ortaklık bozuldu
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, dün alınan bir kararla hisse devrinin iptal edildiğini açıkladı. Konu ile ilgili Havadis’e konuşan Liman İşçileri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tekkan ve üyelerinden Haluk Tekbıyık ile Özer Ertür, yeni ortaklık ile birlikte liman için yeni bir dönemin başlayıp işleri artırmanın hedeflendiğini işaret ederek, yeni ortakların yapacakları yatırımların karşılığında şirketten hisse talebinde bulunduğunu söyledi. “Yıllardır limanın içinde kendi yağımız ile kendi ciğerimizi kavuruyoruz” diyen Haluk Tekbıyık, “her geçen gün limanda düşen işler nedeni ile onlarca insan evine ekmek götüremiyor. Yeni ortaklık sayesinde işlerin çoğalması hedefleniyordu” dedi. Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tekkan ise yeni ortakların şirket hissedarlığı için uygulanan kriterlere uydukları için ortaklık kurulduğunu söyleyerek  “Fakat bazı acente sahipleri işlerinin bozulacağını düşünerek ortalığı ayağa kaldırdı” dedi.  Yaşanan olaylar karşısında ise Morwan El Erian ve Tamer Ramadan’ın “bu şartlar altında ortaklık yapamayız” diyerek şirket hissedarlığından çekildiğini ifade eden Serhan Tekkan, 2 yeni ortağın çekilmesinin ardından anlaşmalı olarak tüm ortaklığın bozulduğunu açıkladı.

Kurs için Limasol’a gittiler
7 ortağında Liman İşçileri Şirketi’nin personeli olduğunu söyleyen şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tekkan, Morwan El Erian ve Tamer Ramadan’ın yurt dışında bulunma sebeplerinin Avrupa Birliği limanı olan Limasol Limanı’nda kursta olduklarını ifade ederek bunun dışındaki tüm söylemlerin yalan olduğunu ifade etti. Yeni ortaklığın ardından yeni yatırımların yapılmasının hedeflendiğini ifade eden Tekkan, bu sebeple Morwan El Erian ve Tamer Ramadan’ın limanın en büyük sorunu olan boşaltma yüklere çözüm bulunması yönünde çözüm elde edilebilecek yeni aletleri tanıma amacı ile Limasol’da bulunduklarını söyledi.

Esas amaç limanı transit yük için kullanmak
Mısır Limanı’nın yoğunluğu nedeni ile siparişlerin aksayarak gecikmeli olarak gidecekleri ülkelere ulaşması sebebi ile yeni ortakların Gazimağusa Limanı’nı transit yük limanı olarak kullanmak amacı ile ortaklık istediklerini belirten Liman İşçileri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tekkan, yeni yatırımlarında gerçekleşeceği için şirketten ortaklık talebinde bulunulduğunu söyledi.

“Ortaklığı hak edenler vardı, iş azlığı nedeniyle olmadı”
90 iş günü limanda çalışarak KKTC vatandaşı olup 40 yaşından gün almamış kişilerin şirketin ihtiyacı olması halinde hissedar edilebileceğini söyleyen Serhan Tekkan, 7 yeni ortak edilmek istenen kişilerin tüm kriterlere uyum sağladığını söyledi. Yıllardır bu iş içinde olup ortaklığı hak eden liman işçilerinin de olduğunu söyleyen Tekkan, “Şirketin 40 yaş kriteri var, hak eden işçilerin bir çoğu hem 50 yaşın üzerinde, genç arkadaşlarımızın ise var olan iş kapasitesinin azlığı nedeni ile yararlı olmayacağını düşünüyoruz” dedi.

Tekkan: Bizden sonrakilere kalıcı iş bırakmak istedik
Yıllardır şirketin yönetiminde olduğunu söyleyen Tekkan, “Şirket olarak çok kötü günler geçirdik fakat pes etmedik. Biz dış yatırımcı ortaklığı sayesinde limanda işlerin düzelerek artması için ve şirket bünyesinde çalışan işçilerin daha refah bir şekilde yaşayabilmesi için yeni bir uygulama için çalıştık fakat iyi olacak her işin engellendiği gibi bu işe de engel olanlar çıktı. Şirketin gidişatı CAS ve diğerleri gibi olacak ve işte o zaman şirket peşkeş çekilecek” şeklinde tepkisini dile getirdi. Yaşananlar nedeni ile son derece üzgün olduğunu söyleyen Tekkan, “Liman İşçileri Şirketi, onurlu bir şirkettir. Bu kadar yıldır ayakta kalmayı tüm şartlara rağmen başarabilen bir şirkettir. Araştırılsın, tüm kurum ve kuruluşlara bakılsın, yatırımlarını zamanında yapan tek şirket bizim şirketimizdir. İddiaları kabul etmiyoruz” dedi.

“Usulsüzlük yapılmadı”
1977 yılından bu yana Liman İşçileri Şirketi Yönetim Kurulu üyesi olan Haluk Tekbıyık, yeni ortaklık konusunda herhangi bir usulsüzlüğün yapılmadığını, Limanlar Dairesi Başkası onayı ile ortaklığın kurulduğunu söyledi. 90 iş günü limanda çalışarak KKTC vatandaşı olup 40 yaşından gün almamış kişilerin şirketin ihtiyacı olması halinde hissedar edilebileceğini söyleyen Tekbıyık, 7 yeni hissedar sayesinde olumlu gelişmelerin yaşanacağını söyledi.

“Hissedarlığa mecbur bırakıldık”
Yeni ortaklık sayesinde yeni yatırımların gerçekleştirileceğini ve iş hacminin gelişeceğini belirten Haluk Tekbıyık, işçilerin daha çok işleyebileceğini söyledi. Hükümetlerin Liman İşçileri Şirketi’ne yararı olmadığı gibi zararlarının da dokunduğunu belirten Tekbıyık, 10 yıldır tarife artışlarının alınamadığını belirtti. Tekbıyık ayrıca,  dolar üzerinden yapılan işlemler için kurun hükümet tarafından 1.45’e sabitlendiğini ve günlük kurun 2.20 civarlarında seyrettiği şu günlerde ise şirketin kayıplar yaşadığını söyledi. “Tüm bu sebepler ve daha fazlası nedeni ile işlerin gittikçe azaldığı bu dönemde yeni ortaklığa mecburduk” diyen Tekbıyık, liman işçilerinden ve şirkete ortak olma hakkına sahip işçilerden şimdiye kadar tepki gelmediğini vurguladı.

İşlerin artması hedefleniyordu
Ortaklık kurulan isimlerin Liman İşçileri Şirketi’ne teklif sunduğunu ve şirketinde ortak arayışı olduğu bir dönemde olduğunu anlatan Haluk Tekbıyık, 15 şirket ortağının oturup konuşarak birlikte karar verdiğini ve yönetim kuruluna yeni ortakların bir takım taahhütlerde bulunduğunu söyledi. Şirketin yeni hissedarlarının yılda 3 milyon tona yakın yükün ve yüklü miktarda tuzun ithal edilip ülkede paketlendikten sonra ihraç edilebileceği gibi yeni yatırımları taahhüt ettiğini söyleyen Tekbıyık, bunun liman işçileri için daha çok iş olanağı demek olduğunu söyledi.

Ertür: Liman işçilerinin çalışma saati 7 güne çıkabilirdi
Yapılan yeni ortaklığın yasalara uygun şekilde olduğunu söyleyen bir diğer Liman İşçileri Şirketi Yönetim Kurulu üyesi Özer Ertür herhangi bir usulsüzlüğün olmadığını söyledi. “Yeni ortaklık sayesinde aslında limanda iş imkanı artacaktı” diyen Ertür, şirket bünyesinde çalışan yövmiyeci işçilerin çalışma saatlerinin haftada 2-3’ten 5-7’e yükseleceğini söyledi. Ertür, daha fazla işçi istihdam edilebileceğini ifade ederek “memleket kalkınacaktı” dedi.


 

Canaltay: Hukuka aykırı işlem yapılmadı

Konuyla ilgili Havadis’in sorularını yanıtlayan Limanlar Dairesi Müdürü Serdar Canaltay, kendilerinin yasaya aykırı işlem yapmadığını söyledi. Canaltay, yasaya göre, hissedar yapılacakların şartlarının belli olduğunu söyledi ve savcılık görüşü de alarak, hissedarlık işlemine onay verdiğini belirtti.
Havadis’te yer alan haberlerin ardından, işlemin iptali için girişim yapan makamın da kendisi olduğunun altını çizen Canaltay, “Ben, yasa gereği önüme gelen belgelere baktım. Çalışma süresi, KKTC vatandaşlığı, sosyal sigorta yatırımı gibi konularda bir pürüz yoktu. Ben karar makamı değil, onay makamı olarak imza attım” dedi.
Canaltay, son 48 saatte, Liman İşçileri Şirketi’nin aldığı kararın iptali için çaba harcadığını belirtti. Canaltay, “Bu olay üzerinden beni ya da dairemi karalamaya çalışmak doğru değil. Ben yasaya baktım, devletin diğer kurumlarından gelen evraklara baktım, şirketin talep yazısını inceledim. Sayın bakanın (Ahmet Kaşif)da onayı ile hisse işlemlerine onay verdim. Bunun ötesinde, perde gerisinde kirli bir oyun dönüyorsa, bunun sorumlusu biz değiliz”  ifadesini kullandı.

Üyelikten de hissedarlıktan da vazgeçtik

Liman İşçileri Şirketi’ne yedi kişilik hissedar grup içerisinden bulunan Bülent Ecevit Emmi, Liman İşçileri Şirketi’nde yapılan hissedarlıkları iptal ettiklerini ifade etti. Hissedarlıkları iptal edilen 7 kişilik grubun tecrübelerinden yararlanmak istediklerini kaydeden Emmi, kendilerinin bu insanları göreve çağırdıklarını ancak yaşanan süreçten sonra vazgeçmek zorunda kaldıklarını söyledi. “Ne istediğimizi anlatamadık. Bu işten de üyelikten de vazgeçtik” diye konuşan Emmi, bu işi bozanın acenteler olduğunu iddia etti. “İşi bilen kişiler gelirse acentelerin kazancı düşecek. Biz bu işi savcılık görüşünü alarak yaptık. Liman işçileri bir konteynerden 100 lira kazanır. Acenteler ise 700 lira. Niyetimiz ciddiydi” diye konuştu.

“Kapasiteleri yoktu”
“Sırada bekleyen onlarca işçi dururken neden yeni işe girenler hissedar yapıldı” sorusuna ise Emmi, limanda çalışan işçilerin birçoğunun bu görevi yerine getirecek kapasitesinin olmamasına bağladı.
Kendilerinin yabancı bağlantıları olduğunu söyleyen Emmi, kendilerine ortaklarının bu yükleri getireceklerine dair garanti verdiğini söyledi. Emmi, “Alexandra Limanı’nda yoğunluk var. Yükleri buraya yönlendireceklerdi. Tanınma yönünden de fırsat kazanacaktı. KKTC’de olmayan bir şeyi getiriyorduk. Transit yük getirecektik. Kıbrıs kaybetti. Bizim zararımız büyük” diye konuştu.

Kaşif: Şirket yanlış yaptı
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif ise Havadis’e yaptığı açıklamada dün itibarı ile hissedarların üyeliklerini iptal ettiklerini söyledi.  Bugüne kadar çok şey yazıldığını ifade eden Kaşif, Liman İşçileri Şirketi’nin yanlış yaptığını söyledi. Bakanlığın hisse devrini iptal etmesinin ardından kendileri için konunun kapandığını söyleyen kaşif, “hukuksal bir yanlışlık varsa, gereğini yapacağız. Bakanlık hukukçusu bu konuyla ilgili girişimleri yaptı” dedi.

Yönetim Kurulu’nun kararı Limanlar Dairesi’ne iletildi
Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi’nin dün toplanan yönetim kurulunun kararıyla 7 kişinin üyeliğine son verildiğini aktaran Ahmet Kaşif, üye alımının ilgili yasa tarafından belirlendiğinin altını çizdi.
Sürçle ilgili bilgi veren ve konunun hem kendi bakanlıkları, hem de ilgili bakanlıklar tarafından ele alındığını söyleyen Kaşif, yönetim kurulunun üyeliklerin iptaliyle ilgili aldığı kararın Limanlar Dairesi Müdürlüğü’ne iletildiğini kaydetti.

Kaşif, ilgili yasanın çağdaş, çevreye duyarlı, KKTC insanına ve limanlarına uygun hale gelmesi için köklü bir değişikliğe ihtiyaç duyduğuna da inanç belirtti.