Haluk Doğandor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretimi kısmama kararıyla kayıpları hızlanan Brent tipi petrolün fiyatı 59 doların altına inerek 2009 yılı Mayıs ayındaki düzeylere geriledi. Buna rağmen akaryakıtı otomatiğe bağladığını iddia eden KKTC Hükümeti ise, bu düşmeyi pompa fiyatlarına hala yansıtamadı. Fonların yüksek olduğu Türkiye’de bile fiyatlar sürekli büyük miktarlarda düşerken ülkemizde 3-5 kuruşluk düşüşler yaşanıyor.

Hükümet adil davranmıyor

Dünya petrol piyasalarında yaşanan düşüşü ülkedeki pompalara yansıtmadığı için hükümete tepki gösteren vatandaş, “hükümet adil davranmıyor” dedi. Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan vatandaşlar bugün toplanacak Akaryakıt Fiyat Belirleme Komitesi’nin fiyatları adil bir şekilde ve dünya piyasalarına paralel düşürmesi gerektiğini söyledi.

Menteş AYTAÇ (KAR-İŞ Başkanı): “Biz taşımacılık sektöründe zaten hakkımız olanı alamıyoruz. Eylül ayından beri taşıdığımız öğrencilerin parasını (iki aylık olanı) daha yeni aldık. Hükümetin biz emekçilere, parasını taşımacılıktan kazananlara motorini sübvanseye yapması gerekir. Zaten petrol düşüşlerinde ne yazık ki gerçek düşüşler yaşanmıyor. Hükümeti adil olmaya çağırıyoruz.”

Mehmet DENİZ: “Son aylarda dünya piyasalarında yaşanan şok düşüşler neden bizim pompalara yansımıyor, anlamakta zorlanıyoruz. Böyle davranmakla ülkeyi idare edenler adil davranmıyor, ellerini vatandaşın cebinden çeksinler.”

Mahmut ÇELİK (Bahçeci): “Ben motora biniyorum ama dünyada bir düşüş varsa, bizim fiyatlara da yansımalı. Ancak hükümetler vatandaşa değil, hep kendilerine çalışır.”

Thomas THOMSON (Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı): “Şu anda bizim Güney’deki fiyatlarımız sizden çok az daha düşük, mesela birkaç kuruş. Bizde geçen haftalarda devamlı düşüşler oldu. Biz Avrupa ülkesi olduğumuz için bizde adil düşüşler yaşanmak zorunda.”

pompa.jpg

Hükümet insaflı olmalı

Fatih AVCI (Serbest meslek): “Kuzey Kıbrıs gibi toplu taşımacılığın olmadığı bir ülkede herkesin arabası olduğu düşünülürse, hükümet akaryakıttan müthiş vergi alıyor. Artık biraz insaflı davranıp dünya piyasalarındaki gerçek düşüşü ülkemizde de insanlara yaşatmalı.”

Engin UTAŞ (Taksici): “Biz ekmeğimizi neredeyse petrolden kazanıyoruz. Ben arabama mazot alıyorum. Türkiye’deki mazot fiyatları ile aramızdaki fark şu anda sadece 80 kuruşa düştü. Bugün yapılacak fiyat ayarlamalarında hakiki düşüşler yaşanmalı.”

Aysol ÖZTÜRK (Emekli): “Ben emekli bir insanım. Haberlerde izliyoruz, petrol son 5 yılın en düşük seviyesine inmişken tüm dünyada, hükümet bizi mi kandırıyor?”

Ali ÖZENÇ (Elektronikçi): “Bizim hükümetimiz de dünya petrol fiyatlarındaki düşüşü göz önüne alarak ayarlama yapmalı. Zira insanların alım gücü çok düştü. İş az, ekmek aslanın ağzında, bir de hükümet adil davranmazsa vay halimize. Fiyatlar gerçek anlamda düşmeli.”

Türkiye ve KKTC’de petrol fiyatları karşılaştırması

Türkiye’de petrol fiyatları, İstanbul (15.12.2014)  

95 Oktan benzin…………4,24 TL/Lt

97 Oktan benzin…………4,29 TL/Lt

Euro Diesel……………....3,81 TL/Lt

Motorin………………….3,86 TL/Lt

Gazyağı………………….3,23 TL/Lt

 

KKTC’de petrol fiyatları 18.12.2014

95 Oktan benzin……………3,42 TL/Lt

98 Oktan benzin…………...3,61 TL/Lt

Euro Diesel………………....3,48 TL/Lt

Motorin…………………….3,07 TYL/Lt

Gazyağı…………………….3,07 TL/Lt  

fiyat.jpg