Özge Kizir

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Güzelyurt Milletvekili Ali Pilli halkın müzakereler konusunda bilgilendirilmediğini söyledi. Bu konuda halktan tepki aldıklarını dile getiren Pilli, “halk, ‘mevcut hükümetimiz veya Cumhurbaşkanlığı müzakere konusunda bize yeteri kadar bilgi vermiyorlar. Biz bütün bilgileri Rum basınından mı öğreneceğiz’ gibi şikâyetlerde bulunuyor. Gerçekten böyle bir tepki var” dedi.  Toplumsal menfaatler ve toplumu ilgilendiren durumlarda şeffaf olunmasını ve gelişmelerin topluma açıklanmasını isteyen Pilli,  “Toplumla beraber yürümeliyiz. Bununla beraber bugüne kadar 40 yıl geçti fakat maalesef çeşitli konularda olduğu gibi Kıbrıs konusunda da tam bir kararlılık ve bizim ulusal bir politikamız yoktur” şeklinde konuştu. 

“Güney’den 100 bin kişi gelirse burada yaşayanlar nereye gidecek”

 Meclisin, artık Kıbrıs politikasında ne savunulduğunu açıklaması gerektiğini vurgulayan Pilli sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne savunuyoruz, ne istiyoruz artık kesin karar vermek lazım. Biz bir taraftan KKTC’yi savunurken, bir taraftan da federal sistemi savunuyoruz. Bizde bir kararlılık yok. Rum basını ‘100 bin kişi Kuzey kesime gelecek’ diyor bu 100 bin kişi bizim içimize gelirse bu toplum ne olacak? Buraya yerleşen ve bunca zaman burada yaşayan insanlar  nereye gidecekler? Artık bunları konuşmak gerekiyor. Bu durum parti ya da siyasi bir mesele değildir. Toplumda herkesi ilgilendiren bir görüştür. Gerçekten vatandaş olarak özellikle Kıbrıs meselesi konusunda artık şeffaf olmalıdır. Topluma şeffaflığı göstermediğimiz zaman bu toplumda hiçbir ilerleme olmaz.” 

“Herkesin kafasında bir soru işareti var”

Kıbrıs sorunu konusunda toplumun tereddütte olduğunu vurgulayan Pilli, “Güzelyurtlu, verilecek mi verilmeyecek mi tereddüdü yaşıyor. Toplumun her kesiminde belirsizlik hakim olduğu için vatandaşlar ve devlet yatırım yapmıyor. Herkesin kafasında bir soru işareti var.  Artık yerleşen kişilere belli bir hedef çizilecektir. Belli toprak tavizleri verilebilir ama verilirken mümkün olduğu kadar insanların yerinden kıpırdamamasına özen gösterilmesi gerekiyor. Çünkü 40 yıl geçti, sadece toprak değil çocuklar bile 40 yıl içinde 40 yaşında oldu. Yaşadığı yeri artık vatan bildi. Biz nasıl Baf’ta doğduysak-ki çocukluğumu yaşadığım şeyler hep aklımdadır- bu çocuklar burada doğdu. Buradan kaçan insan ölmüştür ama burada doğan insan daha ölmemiştir. Dolayısıyla o yaşamı o çocuğun elinden alamazsın” dedi.

“Hedef göstererek topluma bir moral vermek gerekiyor”

Güney’de kamuoyu yoklaması yapılması halinde Rumların Kuzey tarafa gelmeyeceği sonucunun çıktığını ifade eden belirten Pilli, “Geçmişte büyük bir toprağa sahip insanlar şimdi ölmüştür ya da çocuklarına kalmıştır. Benim görüşün, toplum olarak yapacağımız anlaşmada artık hedef çizmemiz gerektiğidir. Hedef göstererek topluma bir moral vermek gerekiyor. Ülkede gerçekten büyük bir ekonomik kriz ve bu sebeple yaşanan sıkıntılar vardır. 40 yıl geçti ve artık bu sorunların çözülmesi gerekiyor” dedi.

“Gerçekten bu toplumun büyük sorunları vardır”

Ülkedeki sorunların çözülmesi konusunda meclise de görev düştüğünü ifade eden Pilli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Meclis’in artık belli sorunların üzerine gitmesi lazım. Sadece Kıbrıs meselesi değildir. Gerçekten bu toplumun büyük sorunları vardır. Ben bugün 2 yıllık bir milletvekiliyim bununla beraberde 30 yıl toplum içinde çalıştım. Kişi olarak eşitlikten, şeffaflıktan ve toplumsal menfaatlerden yanayım. Burada da meclisi gördüğüm zaman büyük bir çoğunluğu benimle aynı fikirdedir. Mecliste uzamış bazı sorunlar ve yasalar vardır, bunların biran önce çıkması gerekiyor. Çıkabilir ama yeter ki kurulacak olan hükümet bunlara öncelik versin. O hedef için kurulursa gerçekten yapılmayacak hiçbir şey yoktur.” 

“Kıbrıs Türk halkı, Rum kesiminden daha fazla barışa hazırdır”

Kıbrıs Türk halkının Rum kesiminden daha fazla barışa hazır olduğuna dikkat çeken Pilli, “Kıbrıs Türk halkı, Rum kesiminden daha fazla barışa hazırdır. Bakıldığı zaman Kıbrıs Türk toplumu, Rum kesiminden daha barışçıldır ve daha kucaklayıcıdır. Örneğin iki tarafında gençliğine bakıldığı zaman bizim burada daha barıştan yanadır ama onların gençliği öyle değildir, daha kincidir. Bu durumun oluşmasında tarih büyük bir etkendir. Saldırılara bakıldığı zaman Rum tarafında daha fazladır. Bizde ise hep bağışlayıcı ve koruyucu bir davranışımız vardır” şeklinde konuştu.

“Ben çözüm olacağına inanmıyorum”

Görüşmelerin ardından çözümün olmayacağını ifade eden Pilli şöyle konuştu: “Bence çözüm olmayacak çünkü seçilen Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı iyi niyetli birisi olabilir ama Rum kesiminde iyi niyet yoktur. ‘Maraş’ı vereceğiz’ diyorlar ama karşılığında ‘Ercan Havalimanı’nın açılmasını istiyoruz’ diyorlar. Kontrol ve denetimin Kıbrıs Türküne verilmesiyle olabilir ama onlara razı değiller. Bu durumlar göz önündeyken ben çözüm olacağına inanmıyorum. Garantörlükler zaten bizim dışımızda olan durumdur ve 5 ülkenin karar vereceği bir şeydir. Bana göre burada yapılacak olan bir anlaşma zaten bizim inisiyatifimiz dışında da bazı olaylar gelişecektir yani sadece bizim istememizle olmuyor. Bugün garantör ülkeler güçlü ülkelerin isteği doğrultusunda da olabilir.” 

“Kalyoncu, deneyimli ve iyi bir insan”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’ın hükümet kurma çalışmaları için Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu’yu önermesi kararını değerlendiren Pilli, “Kalyoncu deneyimli ve iyi bir insan. İlerde bilmiyorum ne olacak ama kuracağı ekip çok önemlidir. Eğer toplumda başarılı olmak isterse kuracağı hükümet çok önemlidir. Kurulacak hükümet bana göre icraat hükümeti olması gerekiyor. Eğer CTP bunu becermezse bundan sonra partiler büyük bir darbe alacaktır. Kurulacak hükümet halk tarafından ‘evet gerçek hükümet budur, biz bunlara güveniyoruz’ derse başarılı olacaktır eğer demezse partiler büyük bir yara alacaktır ” dedi.