Nadire Bahadi

Pınarlı köyünde mahalle arasından geçen su kanalı sorununa yıllardır çözüm bulunamıyor. Hemen her yağışta su kanalından taşan yağmur suları mahallelinin evini basarken, vatandaş henüz kış gelmeden su baskını tedirginliğini yaşamaya başladı. 2014 yılında aşırı yağışlar sonrasında evlerini su basan vatandaş uzun süre yaralarını sarmak için uğraşmasına rağmen, yetkililer mahalle arasından geçen su kanalı problemine bir türlü çare üretmedi. Kış gelmeden sorunun çözüme kavuşmasını isteyen vatandaşlar yetkililere çağrıda bulunarak bu kış da aynı sorunu yaşamak istemediklerini söyledi.

Mandıra pislikleri evlere doluyor

Mahalle arasından geçen su kanalı yeterli derinlikte olmadığı gibi, geçmiş yıllarda altına döşenen telefon kabloları nedeni ile de derinleştirilemiyor. Hemen her yağmurda kanal dolup taşarken, mahallede bulunan evler ise sürekli mağduriyet yaşıyor. 2014 yılında aşırı yağış nedeni ile dağdan gelen şiddetli suya karşılık vermeyen su kanalından taşarak diz boyu evlere dolduğunu anlatan mahalleli, mandıra bölgesinden sürüklenen hayvan pisliklerine kadar evlerinin içine girdiğini söyledi. Kanalın taşması nedeni ile su baskınlarından her seferinde mağdur olan Dilek Kanteper, Aydın Oğuz ve Fatma Coşansu sorunun kış gelmeden çözüme kavuşmasını istedi.

1-5-1024x683.jpg

Kendilerince çözüm üretiyorlar

Eve dolan sular nedeni ile tüm mobilya ve beyaz eşyalarının zarar uğradığını söyleyen mahalleli, yağmur yağmasından korkar hale geldi. Havada bulut görene kadar yağmur yağmasın diye dua eder hale gelen vatandaş, yıllardır sorunun belediyeye bildirilmesine rağmen hiçbir icraatın yapılmaması nedeni ile kendince çözümler üretmeye çalıştı. Su baskınlarını önlemek için bahçede bulunan demir korkulukların beton zeminini yükselten Fatma Coşansu, kendi imkanları ile evinin önünü yükselterek sunun eve girmesini engellemeye çalışıyor. Evinin girişini yükselterek su baskınlarından korunmaya çalışan Dilek Kanteper ise su kanalı sorununa çözüm bulunmadıkça ne yaparlarsa yapsınlar baskınlardan korunamayacaklarını dile getirdi.

Çözüm arkın dereye bağlanması

Su baskınlarından kurtulmak için çözümün arkın dereye bağlanması olduğunu söyleyen vatandaş, ya su kanalının yönün değiştirilmesini, ya da büz yardımı ile sunun kontrollü akışının sağlanabileceğini söyledi. Sorunun defalarca Serdarlı Belediyesi’ne aktarıldığını söyleyen mahalleli her seferinde kendilerine sorunun çözüleceğine dair söz verildiği ancak hiçbir faaliyet gerçekleştirilmediğini dile getirdi. Belediye’nin Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyük Elçiliği ile görüştüğünü ve proje çıkarılıp defalarca sorunun çözüme kavuşturulacağı sözünü aldıklarını belirten mahalleli 1 yıldır hala icraatta bulunulmadığını belirtti.

2-7-1024x683.jpg