Bugün öğleden sonra Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nde basına açıklama yapıldı.

Açlık grevine katılanların bazıları kollarına, bazıları ise başlarına “Asimilasyona Hayır” yazılı bant taktı.

Derneğin duvarlarına da, “Savaşa hayır, çocuklar ölmesin”, “Zulme sessiz kalmayacağız, ölüm değil çözüm istiyoruz”, “Tüm kafesler kırılana tüm katliamlar son bulana dek mücadelemiz sürecek” gibi pankartlar asıldı. Basın toplantısı sırasında, “Kadın, yaşam ve özgürlük” yazılı Kürtçe pankartlar da vardı. 

Açıklamada ilk sözü Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eş Başkanı Tuncer Özbahadır aldı.

ÖZBAHADIR: “TÜRKİYE’DE ‘YA SEV YA DA TERK ET DAYATMASI VAR”

Türkiye’de ve Ortadoğu’da insanların acımasızca katledildiğini söyleyen Özbahadır, “21’inci yüzyılda gerçek olan insan hakkıdır, özgürlüktür, demokratik yaşamdır” dedi.

Özbahadır, “Türkiye’de ‘ya sev ya da terk et’ dayatması var. Bizler 7’nci gününde olan açlık grevimizle olanlara sesimizi yükseltmek istiyoruz” diye konuştu.

Sürdürdükleri açlık grevinin “insani dayanışma” olduğunu vurgulayan Özbahadır, BKP’nin grevlerini omuzladığını söyledi.

Özbahadır, bazı demokratik kitle örgütlerinin, sendikaların, siyasi partilerin de ileriki süreçte her gün ve dönüşümlü şekilde Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin açlık grevine katılacağını bildirdi.

“BU SESİ ÇIĞLIĞA ÇEVİRECEĞİZ”

“Bu sesi çığlığa çevireceğiz” diyen Eş Başkan Tuncer Özbahadır, dayanışmaya katılmaları için Kıbrıs Türk halkına da çağrı yaptı.

Kıbrıslı Türklerin savaşın acısını çok iyi bildiğini de kaydeden Özbahadır, “Çocuklar katledilmesin, analar ağlamasın, ocaklar sönmesin” dedi.

“TEK DİL, DİN, MEZHEP FAKLI KİMLİKTEKİ İNANÇLARA DAYATILMAK İSTENİYOR”

Farklı kimlik, inanç ve etnik kökenlere sahip insanların tüm ülkelerde olmasa da bir arada, barış ve huzur içinde yaşayabildiğini ifade eden Özbahadır, şunları da söyledi:

“Türkiye’de tekçil bir devlet algısı var. Tek dil, din, mezhep; farklı kimlikteki inançlara dayatılmak isteniyor. Sadece Cumhuriyet döneminde Aleviler 21 kez Türkiye coğrafyasında katliama uğratıldı. Bugün gelinen aşamada, öz yönetim istedi diye, kendi yerinden yönetim istedi diye Kürtlere topu tüfeği ile saldıran bir hükümet var.”

Tuncer Özbahadır, Silopi, Cizre, Nusaybin, Sur gibi yerleşim yerlerinde yaşananlara değinerek, insanların cesetlerinin günlerce sokakta kaldığını söyledi.

İZCAN: “BU GELİŞMELER GİDEREK DİĞER ÜLKELERİ DE İÇİNE ALIYOR”

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan ise konuşmasında, son dönemde hem Türkiye’de hem Ortadoğu’da hem dünyada acı olayların ve katliamların yaşandığını ifade ederek, “Bu gelişmeler giderek diğer ülkeleri de içine alıyor” dedi.

“SORUNLARI ÇÖZMENİN YOLU ÖLDÜRMEK, ŞİDDET, TERÖR, İŞKENCE VE İNFAZ DEĞİL”

Türkiye’de Kürt, demokratikleşme, insan hakları ve anayasal sorunlar olduğunu savunan İzcan, “Bunlar zaman zaman diğer ülkelerde de olmuştur. Bunların çözülmesinin yolu öldürmek, şiddet, terör, işkence ve infaz değil” dedi.

“Kimsenin kimseyi mağlup etmesi, mağdur etmesi mümkün değil” ifadesine yer veren İzcan, “Tarihte, savaşla, ordular yoluyla kendi halkını yenmeye çalışan bir ülke görülmedi, bunu yapmaya çalışan diktatörler oldu ama sonunda onlar da yok oldu” şeklinde konuştu.

“KIBRIS TÜRKÜ OLARAK BU SUSKUNLUĞU ÜZERİMİZDEN ATMANIN VAKTİ GELDİ”

Kamuoyunu bu mücadeleye destek çıkmaya çağıran Genel Başkan İzcan, “Açlıkla, yaşamakla yaşamamak arasında gidip gelen insanlara destek verelim. Bir an önce bu acılar son bulsun. Kıbrıs Türkü olarak bu suskunluğu, bu ölü toprağını üzerimizden atmanın vakti geldi” dedi.

“TÜRKİYE’DE OLANLAR DELİLİK MERTEBESİNE ULAŞTI”

Kıbrıslı Türklerin, Türkiye’deki Kürtleri, Türkleri, Arapları, Çerkezleri, Alevileri ayrım yapmaksızın kardeş olarak gördüğünü kaydeden İzcan, “Türkiye’de olanlar artık delilik mertebesine ulaştı. Bu çılgınlık yerini aklıselim davranışlara ve sağduyuya bırakmalı” diye konuştu.

“BİRÇOK İLDE İNSAN ONURUNUN KABUL EDEMEYECEĞİ OLAYLAR YAŞANIYOR”

İzcan, bugün Türkiye’de bir iç savaş olduğunu; AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  görüşme sürecini berhava ettiğini belirterek, birçok ilde insan onurunun kabul edemeyeceği olaylar yaşandığını anlattı.

Bu durumun böyle devam edemeyeceğini de söyleyen İzcan, “Biz BKP olarak bu acıların ve ızdırapların son bulmasını istiyoruz. Görüşme sürecinin bir an önce başlamasını istiyoruz. Bu olayların arkasından çok kötü şeyler gelebilir” dedi.

“SİLAHLAR KUMA GÖMÜLSÜN, ATEŞKES SAĞLANSIN…”

İstanbul Sultanahmet’teki patlamaya da değinen İzzet İzcan, “AKP’nin saldırıları durdurmasını, tankları, topları geri çekmesini; aynı şekilde PKK ve silahlı direnen diğer kesimlerin de silahlarını kuma gömmesini ve Türkiye’nin sorunlarını demokratik şekilde masada çözmesini istedi.