Melin DOBRAN

Göçmenköy Güv-Yap Sitesi’nde ikamet eden vatandaşlar, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi içindeki derenin, bölgelerine kadar devam ettiğini söyledi. Söz konusu derenin bir süre önce bölgeye yönlendirildiğini hatırlatan vatandaşlar, derenin pis koku yaydığını ve temizlenmesi gerektiğini vurguladı.

Bölge halkı, sadece dereden çıkan pis kokudan değil, sineklerden, sazların arasındaki yılan, kurbağa ve fare gibi hayvanların da barınmasından dolayı rahatsızlık duyduğunu ifade etti. Diyalog’a konuşan bölgeliler, derenin yıllardan beridir ilaçlanmadığını ve temizlenmediğini iddia etti. Pis kokuyu soluyan vatandaşlar, sağlıklarının tehlike altında olduğunu belirtti. Gerekli yerlere durumu bildirdiklerini fakat karşılığında bir hizmet görmediklerini dile getiren vatandaşlar, “Dere acilen temizlenmelidir. Yılan, sinek, fare, kurbağa ne ararsan var. Dere evimizin yanından geçiyor. Sağlığımız risk altındadır. Ne kokuyla ne de hayvanlarla baş edemiyoruz. Belediyenin bir an önce gelip sazları ve otları temizlemesi gerekiyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

Vatandaş ne dedi… ??

Sevil Akarca
“Biz yaklaşık 9 yıldan beridir bu bölgede oturuyoruz. Fazla yağışların olduğu zamanlar bölgeyi sel basıyor. Geçen sel baskınında evimiz ve arabamız suyun altında kaldı. Dere hep taşıyor. Dereden kalkan pis sineklerden oldukça rahatsızız. Pencerelere sinek teli taktırdık. Sinek ilacı da kullanmamıza rağmen sineklerle baş edemiyoruz.”

Ahmet Akarca
“Göçmenköy’ü 2-3 kez sel bastı. Biz esas sel baskını olduğu zaman rahatsız oluyoruz. Yaklaşık 1 metre kadar su evimize girmişti. Dere yatağı en kötü şey. Bu dere yatağının temizlenmesini istiyoruz. Kapı açamıyoruz sinekler hemen eve giriyor.”

Ahmet Yatman
“2005 yılından beridir Göçmenköy’de yaşıyoruz. Her kış sel baskını yaşıyoruz. Selden dolayı dere taşıyor. Derenin içi sazlarla ve çöplerle dolu. Derenin kokusu, dereden kalkan sinekler ve kurbağaların sesi rahatsız ediyor. Sazların arasından yılanlar bile çıkıyor. Dere tam bizim evimizin arkasından geçiyor. Rahat değiliz. Bu durumdan çok rahatsız oluyoruz. Derenin mutlaka temizlenmesi lazım. Fareler kol geziyor. Dere hayvanat bahçesi gibi oldu. Bazı insanlarımız sazların arasında çöp atıyor. Derenin içindeki pislik yetiyor zaten bir de halkımız kirletmesin.”

Yezdan Yatman
“Dere daha önceden bizim bölgeden geçmiyordu ama artık evimizin dibinden geçiyor. Burası küçük bir yer olduğu için menfaatler düşünülüyor. Dere resmen sitedeki evlere giriyor. Burası risk bölgesi olduğu için zararımızı sigorta da karşılamıyor. Burada yılan ve fare var. Bahçemize çıkamaz olduk. Derenin bir an önce temizlenmesi gerekiyor.”

Hale Denizgezen
“Belediye aracı mahalle arasında hızla geçip havayı ilaçlıyor. Derenin sürekli olarak ilaçlanması lazım. Sinekler çoğaldıkça çoğalıyor. Aylardan beridir dere ne temizlendi ne de ilaçlandı. Fare ve sineklerden usandık. Özellikle akşamları dereden çıkan koku, herkesi rahatsız ediyor. İlgili yerlere şikâyet bildirildi fakat ilgilenen olmadı.”

Remziye Yayaset
“Biz 3 yıldan beridir Göçmenköy’de ikamet ediyoruz. Daha önce Gönyeli’de oturuyorduk. Oranın temizliğinden ve ilaçlamasından memnunduk. Buraya geldik ne ilaçlama var ne de temizlik. Kimse ilgilenmiyor. Dere ilaçlanmıyor. Yıllardan beridir dereyi ilaçlayan birini görmedik. Alel acele ilaçlama arabası mahalleden geçip gidiyor. Bu derenin temizlenmesi gerekiyor.”