Özlem Çimendal

Aydınköy Patates üreticisi Hüseyin Şahan piyasadaki patates eksikliği söylemleri hakkında açıklamalarda bulundu. Piyasada patates eksikliği olmadığını savunan Şahan, “Şu anda yerli üreticinin elinde soğuk hava depolarında 2 bin 700 ton patates var” dedi.

Patatesin giderleri bel büküyor

İthal ürünlerle yerli üretim arasında mevsimler faktörler ve patates yetiştirilmesindeki giderler açısından fark olduğuna da dikkat çeken Şahan, KKTC’de tüm üreticiler de olduğu gibi patates üreticisinin de giderlerinin bel büktüğünü söyledi.

“Ayda 1800 elektrik parası ödüyorum”

Ülkede tarım sektörüne desteğin az olmasına karşın, giderlerin çok olduğunun altını çizen Şahan, yerli üretime destek verilmesi çağrısı yaptı. Soğuk hava depolarında bekletilen patateslerin maliyetinin katlandığını söyleyen Şahan, “Şu anda ben soğuk hava deposunda beklettiğim 80 ton patates için ayda Bin 800 TL elektrik parası ödüyorum” şeklinde konuştu.

“Biz 1 TL’ye satamazken, marketlerde 1.700’e satılıyor”

Üreticiler olarak istedikleri fiyata satamadıkları ürünlerin marketlerde istenilen çok üstünde fiyatlarla satıldığını da dile getiren Şahan, “Biz üreticiler 1 TL’ye alıcı bulamazken, marketlerde bunun 1.700’e satıldığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

Yerli-ithal arasında denge sağlanmalı, yerli desteklenmeli

Donmuş parmak patateslerin ülkeye dışarıdan gelmesi konusunda bakanlığa bazı ithalatçı çevrelerin baskıda bulunduğu duyumu aldıklarına da değinen Şahan, “Bizim şu anki ürettiğimiz patatesler parmak patatese uygundur. Türkiye’de de patatesin fiyatı 40 kuruş ile 50 kuruş arasıdır. Ama Türkiye’de su bolluğu var, göllerden nehirlerden tarlalar sulanır. Bizim sulama işlemimiz çok meşakkatli, derinde olan sudan çekerek sulama yapıyoruz. Durum bölye olunca yerli ve ithal arasında büyük fiyat farkı oluyor” ifadelerini kullandı.

Üretimden koparılarak, ithale dayalı bir sistem

Ülke üretim politikasındaki yanlışlıklara da dikkat çeken Şahan, KKTC üreticisinin üretimden koparılarak, dışarıdan gelen ithal ürünlere yönlendirilen bir sistemin geliştiğine işaret etti.

“Gübreye, benzine zam ve vergilerin artışı üretimi zorlaştırıyor”

Yapılan her zamla üreticinin üretim yapmaktan biraz daha el etek çektirdiğini savunan Şahan, “Gübreye, benzine ve üretim için gerekli şeylere yapılan her zam her vergi üreticinin üretimini biraz daha kısıtlayan bir nedendir. Böyle devam ettiği sürece de yerli üreticilerin artık üretimden elini eteğini çekmesi beklenmektedir” dedi.

“Üretimden kopan bir toplum yaşayamaz”

Devlet desteğinden yoksun ve sürekli zamlarla boğuşan üreticinin yazın da sıcak geçmesi nedeniyle zor durumda kaldığını ifade eden Şakar, “Ülke patatesi piyasaya yetecek niteliktedir. Dışarıdan ithal getirilmesi için bazı çevrelerin ısrarları var. Üretimden kopan bir toplum yaşayamaz ve kendi ayakları üzerinde duramaz bunu kimse unutmasın” ifadelerini kullandı.