Açılım sürece boyunca PKK'nın tutumunu ve son günlerde Cizre'de yaşananları değerlendiren İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ragıp Kutay Karaca, bu süreçte PKK'nın strateji değiştirdiğini ve şehir yapılandırmasını bitirdiğini vurguladı. PKK'nın bu yapılanma ile devlete karşı halk hareketi oluşturarak özerk bir bölge oluşturma istediği içinde olduğunu söyleyen Karaca, Türkiye'nin ekonomik, siyasi ve askeri açıdan buna izin verecek bir ülke olmadığını dile getirdi.

CİZRE NEDEN KAPALI?

Cizre'de uygulanan sokağa çıkma yasakları ve bölgeye geçişe izin verilmemesi konularından söz eden Doç. Dr. Ragıp Kutay Karaca, "Size karşı hendekler kazılmış, bombalar, mayınlar döşenmiş, 150 tane ev içeriden birbirine bağlanmış buna rağmen hala Cizre'nin neden kapalı olduğunu sorgulayanlar var. Elbette devletin bu duruma müdahale etmesi lazım" dedi. Devletin uyması gereken uluslararası normlar ve kurallar olduğunu ancak bölgede bir özerklik ilanı durumuna doğru gidildiğinde devletin bu noktada müdahalesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Karaca, "Bu toprakları kazanırken binlerce şehit vermiş bir ülkeden söz ediyoruz. O zaman gerçekleşmeyene şimdi de izin verilmez. Yeter ki devlet gücü ile şefkatini aynı anda halka gösterebilsin. Bu olduğu zaman halk da devletin yanında olacaktır.

TEKRAR AÇILIM YAPILABİLİR Mİ?

Bu süreçten sonra açılım fikrinin tekrar gündeme gelmesi durumunda bu konuyu terör örgütünün başındakilerle müzakere etmek yerine bu işe gerçekten gönül vermiş, içinde halkın her kesiminden olumlu bakılacak kişilerin bulunduğu bir grupla görüşmenin daha doğru olacağını ifade eden Karaca, "Yalnızca Kürt kökenli vatandaşlarımızın değil tüm halkımızın benimseyeceği bir açılım süreci yaşanmalı çünkü bu ülkedeki her vatandaşımız daha fazla demokrasi ve özgürlüğü hak ediyor" dedi. Yaşananlardan ders çıkarılmış olduğunu ifade eden Karaca, "Açılım halka olur teröriste olmaz" diyerek konuşmasını noktaladı.